РЕШЕНИЕ № 2

 

Гр.Разград, 27.01.2014г.

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД в открито съдебно заседание на двадесети януари две хиляди и четиринадесета година, в състав:

                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕМИЛ СТОЕВ

                                         ЧЛЕНОВЕ: СВЕТЛА РОБЕВА

                                                           ДОРОТЕЯ ИВАНОВА

При участието на секретаря Д.Г. и прокурора  РОСИЦА Г. като разгледа докладваното от съдия Робева ВНОХД № 367 по описа за 2013г., и за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл.328 и сл.НПК.

С Решение № 543/17.10.2013г. по АНД № 552/2013г. Разградският районен съд е признал обвиняемите Ж.Д.Р., П.В.П. и Д.Б.А.,*** за виновни в това, че на 05.07.2013г. в съучастие като съизвършители са уловили водни организми - 1817 броя езерни раци с общо тегло 76,310 кг. на обща стойност 610,48 лв. в рибостопански води - язовир "Бели лом", общ. Лозница, в количества надхвърлящи значително нормите на любителски риболов /определени в чл.24, ал.3 от Закона за рибарството и аквакултурите/ - престъпление по чл.238, ал.2 във вр. с ал.1, б."а" във вр. с чл.20, ал.2 НК, поради което и на основание чл. 78а НК ги е освободил от наказателна отговорност като им е наложил административни наказания глоба в размер на 1500 лв за всеки от тях.

Недоволни от Решението са останали тримата обвиняеми и чрез защитника си адв. М. Д. от АК-София го обжалват като незаконосъобразно, постановено в нарушение на материалния закон и на процесуалните правила. Молят да бъде отменено и да бъдат оправдани. Алтернативно молят за намаляване размера на глобите.

Разградската окръжна прокуратура счита жалбата за неоснователна.

Разградският окръжен съд, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа страна следното:

На 04.07.2013г. около 19 часа св. Н. А. Н. - полицай в РУП -Лозница, отишъл за риба на язовир „Бели Лом". Този язовир е разположен на територията на Община-гр.Лозница и е включен в списъка на държавните язовири с рибостопанско значение, от категорията язовири за любителски риболов. Около 21 часа св.Н. забелязал, че на отсрещния бряг пристигнал жълт лек автомобил „ВАЗ", от който слезли трима мъже. На св.Н. било служебно известно, че служители на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури от два месеца правят безуспешни опити да заловят група от бракониери, които ловели раци. Поради това започнал внимателно да наблюдава действията на мъжете. Забелязал, че те хвърляли в язовира топки, с които захранили периметър от около 500 метра. След полунощ в продължение на около два часа св.Н. чувал плясъци на вода и предположил, че тримата мъже вадят раци. Около 03:30ч. на 05.07.2013г. св.Н. възприел потеглянето на автомобила, който бил със спукано или липсващо гърне. Светлините му не били включени. Позвънил по телефона на св.Д. Т.Т., също полицай в РУП-Лозница, който по това време охранявал ПТП, настъпило на главен път Разград-Шумен, в близост до язовира. Св.Т. бил на работа заедно с колегата си св.С.Ш.С.. Когато жълтият лек автомобил „ВАЗ" се приближил към полицейския екип, те го спрели за проверка. Автомобилът бил с per. A 3175 АМ. Полицейските служители установили самоличността на тримата мъже, които били в него - обв.Д.Б.А., който управлявал автомобила, обв. П.В.П. и обв. Ж.Д.Р.,***. Св. Терзиев и св. Салимов извършили проверка на багажното отделение на лекия автомобил, където намерили четири чувала с живи раци. Полицейските служители уведомили дежурния в РУП-Лозница, който съобщил в ИАРА. На място пристигнали и служителите от ИАРА, сектор „Рибарство и контрол "-гр. Разград - св.Д.Й. Д. и св.Д.М.И., които с мобилен кантар претеглили четирите чувала и установили, че общото им тегло било 76,310 кг. Предполагаемите мрежи, с които са били уловени раците, не били открити. Служителите на ИАРА-гр.Разград и на РУП-Лозница отвели автомобила и обвиняемите в управлението. Бил уведомен дежурния разследващ полицай, който също пристигнал на място.

След като лекият автомобил бил паркиран на паркинга на РУП-Лозница, за известно време същият, заедно с обвиняемите, останал без надзор. Когато разследващият полицай започнал да извършва оглед на лекия автомобил, намерил в багажника му един чувал с 307 броя живи раци с тегло 11 кг и 10 гр. На 250 метра от паркинга, зад сградата на намиращия се там спешен център, в отточен канал за вода намерил син найлонов чувал с 603 броя живи раци, с тегло 24 кг и 100 гр, а на 70 метра от ъгъла на спешния център в храстите намерил два чувала, съответно черен и жълт на цвят. Черният чувал бил с тегло 26 кг пълен с 612 броя живи раци, а жълтият чувал бил пълен с 295 броя раци с тегло 15,200 кг. Общият брой на езерните раци бил 1817 бр., а общото им тегло 76,310 кг.

Горната фактическа обстановка се доказва от показанията на свидетелите Н. А. Н., Д. Т.Т., С.Ш.С.,  Д.Й. Д. и Д.М.И., както и от писмените доказателства по делото. Според св.Д.Д. – ст.инспектор в сектор „Рибарство и контрол” към ИАРА-Разград, служители на ИАРА от м.май наблюдавали трима мъже с жълт лек автомобил ВАЗ, които извършвали улов на раци в големи количества, няколкократно извършвали проверки, но докато се придвижели до тях, те успявали да скрият улова и риболовните уреди. Тримата обвиняеми били залявани и през предходната година и са им били съставяни актове за нарушения по ЗРА. Св.Д.М.И. – началник отдел „Рибарство и контрол” е дал показания, че двамата обвиняеми са дали противоречиви обяснения за произхода на раците: единият твърдял, че ги били закупили, без да обясни откъде, и ги карали в магазин в Търговище, а вторият – че някой им ги бил оставил, тъй като автомобилът му се повредил. Третият  обвиняем мълчал.

На досъдебното производство обвиняемите П.П. и Д.А. са отказали да дават обяснения. Обв.Ж.Р. е обяснил, че раците са им били подарени от лице на име Д. затова, че го теглили с колата. Д. имал магазин и продавал раци. За покупката им представил документ на полицаите.  

В съдебно заседание обвиняемите не са давали обяснения. По искане на защитата е бил разпитан св.Д.С. от гр.Бургас. Същият е дал показания, че не познава подсъдимите. Заявява, че закупил раци от язовир Средец и тръгнал да ги продава в Търговище, Шумен и Русе, но не могъл да ги продаде. На връщане микробусът му аварирал между Разград и Шумен. Лицето на име С., с което пътувал, повикало обвиняемите и те му помогнали да запали автомобила си. За благодарност им дал един чувал раци – между 8 и 13 кг. Представил е декларация за произход на продукти от аквакултури № 0540018/04.07.2013г. относно покупката на 90 кг езерен рак. Видно от справка изх.№ 1100-1055-111/23.09.2013г.на ИАРА, сектор „Рибарство и контрол”-Бургас, декларация № 0540018 е била съставена и издадена на 09.07.2013г.

Въззивният съд, както и районният, не намира, че показанията на св.С. са относими към разглежданите факти. Свидетелят не посочва точни дата и час на срещата си с обвиняемите. Твърди, че им е подарил един чувал, съдържащ не повече от 13 кг раци, а в багажника на автомобила на обвиняемите са открити 76.310 кг. Наред с това, представената декларация за произход е с невярно съдържание относно датата на съставяне като достоверната дата е 09.07.2013г., т.е. този документ е бил издаден след деянието.

Обв.Ж.Р. е на 34 години, не е женен, има две деца, безработен е, не е осъждан.

Обв.П.П. е на 21 години, не е женен, безработен е, не е осъждан.

Обв.Д.А. е на 27 години, не е женен, безработен е, не е осъждан.

Въз основа на изложеното от фактическа страна, от правна страна съдът намира следното: Жалбата е неоснователна. Не са налице основания за изменение или отмяна на обжалваното решение. Въззивният съд не констатира допуснати съществени нарушения на процесуалните правила нито от органите на досъдебното производство, нито от първоинстанционния съд. В жалбата също не се конкретизират нарушения. В становището на защитника на жалбоподателите, изразено в съдебните прения пред въззивния съд, се излагат съображения за нарушение на материалния закон при преценката относно съставомерността на деянието като почиваща на неправилна оценка на доказателствата и на предположения. Въззивният съд не споделя тази позиция. Налице е верига от еднопосочни, последователни и взаимнодопълващи се доказателства, подкрепящи обвинението. На 04.07.2013г. около 21 часа три лица пристигнали на язовир „Бели лом” с жълт лек автомобил ВАЗ с повредено гърне. Захранили обширен участък от язовира. На 05.07.2013г. около 03.30 часа отпътували. Същата нощ около 03.45 часа по главния път Русе-Варна е бил спрян за проверка лек автомобил ВАЗ 2101 с рег. № А 31-75 АМ, жълт на цвят, със спукано гърне, в който пътували тримата обвиняеми. В багажника на автомобила, проверен на място, били открити четири чувала с живи езерни раци с общо тегло 76.300 кг. След това автомобилът и обвиняемите били отведени в РУ”Полиция”-Лозница. За кратък период от време били оставени без надзор, след което в багажника на автомобила бил намерен само един чувал с раци. Други три чувала били открити на различни места, отстоящи на няколко метра от управлението. Общото им тегло било 76.310 кг, а броят на раците бил 1817. Липсват доказателства за друг правомерен произход на уловените раци. Анализът на горните факти обосновава категоричен и несъмнен извод, че тримата жалбоподатели са уловили иззетите от тях езерни раци, чието количество значително надхвърля нормите на любителски риболов, които съгласно чл.24, ал.3, пр.4 от Закона за рибарството и аквакултурите са до 50 екземпляра. Деянието е извършено при общ пряк умисъл - със знанието, че се извършва дейност, запретена от закона, и със желанието да се реализира незаконен улов. По този начин се доказват обективните и субективните признаци от състава по чл.238, ал.2 във вр. с ал.1, б."а" във вр. с чл.20, ал.2 НК.

РРС правилно е преценил, че са налице предпоставките по чл.78а НК и е освободил обвиняемите от наказателна отговорност като им е наложил административни наказания глоба. РОС не намира основания за намаляване на наложените глоби от 1500 лв. Те са определени към минималния размер, предвиден в закона, т.е. съобразено е имотното състояние на обвиняемите. Намаляването на глобите би било акт на неоправдано снизхождение с оглед по-високата степен на обществена опасност на деянието, обусловена от наличието на задружна престъпна дейност и предмет на посегателство в количество, надхвърлящо 36 пъти допустимия улов. 

По изложените съображения Разградският окръжен съд

 

                                        Р    Е    Ш    И    :

 

ПОТВЪРЖДАВА Решение № 543/17.10.2013г., постановено по АНД № 552/2013г. по описа на Разградския районен съд.

Решението не подлежи на касационно обжалване.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                      ЧЛЕНОВЕ:1.                     2.

 

ДГ