Р Е Ш Е Н И Е

 

Номер: 9/12.02.2014 г.

Година 2014

Град Разград

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Разградски окръжен съд

на трети февруари

2014 г.

в публично съдебно заседание в следния състав:

 

                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:       Емил Стоев

                                                                 ЧЛЕНОВЕ:  1.  Светла Робева 

                                                                2. Доротея Иванова

 

секретар Д.Г., с участието на прокурора Росица Г., като разгледа докладваното от съдия Емил Стоев въззивно нох дело №403 по описа за 2013 г., за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл.328 и сл. НПК.

Постъпила е жалба от С.Х.К., ЕГН ********** против Присъда №141/19.11.2013 г. по нохд. №274/2013 г. на РС Исперих. Оплакванията са, че присъдата е неправилна и незаконосъобразна, постановена в противоречие със събраните доказателства, наложените наказания са явно несправедливи.

В съдебно заседание защитникът адв. К. поддържа жалбата. Счита, че присъдата се основа само на обясненията на подсъдимия, но въпреки това няма нито преки, нито косвени доказателства, които доказват държането. В Холандия, където се твърди, че е придобита марихуаната, притежаването на този вид дрога било разрешено. Моли подсъдимият да бъде признат за Н.овен.

Прокурорът счита въззивната жалба за неоснователна, тъй като няма допуснати пороци при оценка и събиране на доказателствата, събраните доказателства са относими към предмета на доказване, липсват допуснати съществени процесуални нарушения в хода на ДП и в хода на съдебното производство. Деяние - придобиване и държане на наркотични вещества, без значение, че такова придобиване и държане в Холандия е легално, попада под юрисдикцията на НК в Република България, наложеното наказание е справедливо. Намира, че липсват основания за отмяна или изменение на присъдата.

С.Х.К. в последната си дума заявява, че не е държал наркотичните вещества, преди да му ги отнеме полицията.

 

Съдът, като взе предвид доводите на страните, обсъди събраните доказателства, и преценявайки правилността на присъдата, съгласно чл. 313 и чл. 314 НПК, установи:

Въззивната жалба е подадена против подлежащ на въззивна проверка съдебен акт, в срока по чл. 319 НПК и от лице, което има право на жалба.  

С обжалваната присъда РС Исперих е признал подсъдимия С.К. за виновен, в това, че за периода от месец декември 2012 г. – 13.04.2013 г. в Ротердам, Холандия и в с. Райнино, без надлежно разрешително, е придобил и държал високо рискови наркотични вещества – 94,889 гр. Марихуана на стойност 569, 33лв. - престъпление по чл.354а, ал.3, т.1 НК и му е наложено наказание за срок от 1 г. и 6 м. и глоба в размер на 3 000лв., постановено е отнемането на марихуана и мелничка.

 

Районният съд е приел следната фактическа обстановка:

Подсъдимият С.Х.К. е роден на *** ***, български гражданин, живущ ***, с основно образование, неженен, осъждан. Живеел в гр. София, но в с. Райнино живеела неговата майка.

През месец август 2012 г. заминал за гр. Ротердам, Холандия, където живеел брат му. Докато бил там подс. К. се сдобил с 4 пакета наркотично вещество - марихуана, около 95г. от т.нар. „Кофи Шоп". Купил си и мелничка за смилане на марихуаната. Намерил и една стара музикална уредба с тонколони, в която поставил четирите пакета марихуана, сглобил я и я поставил в една голяма чанта. В средата на месец декември 2012 г. подс.К. решил да се връща в България и поръчал на брат си да ме изпрати по микробус чантата с музикалната уредба и тонколоните.

Братът на подсъдимия - Н. установил връзка с шофьор на микробус от България - св. Н. И. В., с когото се разбрали да превози до с. Райнино чанти с багаж, между които и чантата с уредбата. На 07.04.2013 г. в гр. Ротердам св. В. взел чантите, предназначени за подс. К. и тръгнал за България. Узнавайки за това подсъдимият на 12.04.2013 г. се придвижил до с. Райнино. Рано сутринта на следващия ден към 5-6 часа сутринта микробуса стигнал до с. Райнино и св. В. се обадил на телефона, записан на лист върху чантата - 0894885225. На телефона се обадил подс. К., след което излязъл пред дома на майка си на ул."Бузлуджа" №9, за да чака. Микробусът дошъл и подс. К. взел чантите и влязъл в двора на къщата, като ги пренесъл до входната врата. В това време домът бил атакуван от служители на РУП Исперих, които разполагали с предварителни данни за пратката марихуана. Бил извикан и дежурен разследващ полицай. Било извършено претърсване и изземване в условията на неотложност. От чантата била извадена музикалната уредба и била разглобена. От нея били иззети 4 бр. пакети, облепени с фолио. При направения полеви тест веществата и в четирите пакета отговаряли на марихуана. Първият пакет бил с тегло 27.9 г, вторият ВД-2 - 40.9 г, третият ВД-3- 18.9 г, четвъртият ВД-4 - 22.2 г. Подс. К. предал на разследващите с протокол за доброволно предаване два броя телефони - своя и на майка си.

От назначената по делото съдебно-химическа експертиза се установява, че: 1.Растителната маса от ВД-1 представлява съцветия на марихуана с нетно тегло на марихуаната 24.8751 г. Активният наркотично действащ компонент - тетрахидроканабинол е 6 тегловни процента. 2. Растителната маса от ВД-2 представлява съцветия на марихуана с нетно тегло на марихуаната 34.9811 г. Активният наркотично действащ компонент - тетрахидроканабинол е 9 тегловни процента. 3. Растителната маса от ВД-3 представлява съцветия на марихуана с нетно тегло на марихуаната 15.9163 г. Активният наркотично действащ компонент - тетрахидроканабинол е 9 тегловни процента. 4. Растителната маса от ВД-4 представлява съцветия на марихуана с нетно тегло на марихуаната 19.1166 г. Активният наркотично действащ компонент - тетрахидроканабинол е 9 тегловни процента.

Фактическата обстановка, приета от РС, е установена въз основа на всички доказателства, събрани в наказателното производство, в съответствие с нормите на НПК. Изводите на РС са обосновани и преценката на доказателствата е отразена в мотивите към присъдата.

С протокол от 13.04.2013 г. (л. 2 от ДП 26/2013 г.), одобрен с определение от 15.04.2013 г. по чнд №141/2013 г. (л. 19) са иззети 4 бр. пакети, облепени с фолио, веществото в които, при полеви тест отговаря на марихуана.

В показанията си св. В. (л. 12 нохд №274/2013 г.) твърди, че пратката му била предадена от Н., а подсъдимия му се обаждал няколко пъти по телефона, за да не я забрави.

В показанията си св. Д. (л. 20) твърди, че имали оперативна информация, че периодично се доставят в с. Райнино и се разпространяват наркотични вещества. Затова, след като получили информация, че пътува такава пратка, предприели действия и изчакали получателите на пратките. Първо микробуса спрял пред дома на Р. и в багажа, който разтоварил, при обиск открили марихуана. След това пред къщата в която бил подсъдимия, който получил изпратения багаж. В този момент служителите на МВР се представили, извършили обиск и открили в музикална уредба пакетчета с марихуана.

Видно от заключението (л. 82 от ДП 26/2013 г.) растителната маса, иззета като веществено доказателство, намираща се в 4 пакетчета, е съцветия на марихуана с активен наркотично действащ компонент – тетрахидроканабинол 6% и 9%. Определена е и стойността.

Подсъдимия дава обяснения (л. 11) и твърди, че закупил марихуаната от Холандия за лична употреба, скрил я в музикална уредба, за да не разбере брат му, че употребява. И тъй като се опасявал, че в самолета може да го хванат, я оставил при брат си в Холандия, а след като се прибрал в България му се обадил да я изпрати.

Обясненията на подсъдимия са ясни и последователни, подкрепят се от показанията на свидетелите, протоколите за изземване и експертизата.

Марихуаната е наркотично средство. Няма легална употреба, пазар и производството е под контрол съгласно Включена е в приложение 1 към чл. З ал. 2 от ЗКНВП, включващо растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве поради вредния ефект от злоупотреба с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина. Съгласно постановление на МС №23 от 1998 г. е определена цена за 1 грам марихуана на стойност 6.00 лв., при което иззетото в случая количество марихуана - 94.889 г. възлиза на стойност 569.33 лв.

 

Безспорно се установява от събраните доказателства, че К. е придобил марихуана в Холандия, скрил я в музикална уредба, за да успее да я транспортира до България и поискал от брат си да му изпрати музикалната уредба. Специфичната опаковка на марихуаната, която се вижда във фотоалбума, мястото на което е транспортирана, обуславят извода, че подсъдимия е бил наясно със противоправността на деянието, което извършва и е взел мерки, то да остане неразкрито. Деянието е осъществено при пряк умисъл. К., без надлежно разрешително, е придобил и държал високорискови наркотични вещества. Времето, в което е упражнил фактическа власт при получаване на багажа в с. Райнино не е от значение за преценка осъществен ли е състава на престъплението.

В периода декември 2012 г. - 13.04.2013 г. в гр. Ротердам, Холандия и в с. Райнино, К., без надлежно разрешително е придобил и държал високорискови наркотични вещества - 94.889 гр. марихуана, на стойност 569.33 лева

Деянието осъществява състава на престъплението по чл. 354а,  ал. З т. 1 НК.

Правните изводи на първоинстанционния съд, относно съставомерност и квалификацията на деянието, извършено от подсъдимия са правилни, в съответствие със закона.

Видно от представените декларация (л. 28 ДП 26/2013 г.) подсъдимия не притежава недвижими имоти, МПС и няма доходи.

К. е осъждан (л. 18 нохд №274/2013 г.) за деяния, извършени през 1990 г. и 1994 г. за кражби и по нохд №166/94 г. за престъпление по чл. 183 НК.

Въззивният съд отчете, че:

-                     от извършване на деянията, за които е осъждан, е изминал значителен период от време;

-                     както и поведението на подсъдимия в хода на ДП и по същество признанието за това, че е поръчал да му бъдат изпратени и получил наркотични вещества, което е посочил още при извършване на претърсване и изземване;

-                     количеството на наркотичното вещество.

Поради това съдът намира, че наказанието, което следва да му се наложи е минималното, предвидено в закона 1 година лишаване от свобода и глоба в размер на 2 000 лв.

Съставът на въззивния съд споделя правните и фактически изводи на Разградски РС и при  проверка на законността, обосноваността и справедливостта на обжалваната присъда не се установяват нарушения, предполагащи отмяната й. С оглед изложеното различие с приетото от РС, относно размера на наложените наказания на К., присъдата следва да се измени, като се намалят наложените наказания до минималните, предвидени в чл. 354а,  ал. З т. 1 НК.

По изложените съображения съдът

 

Р        Е       Ш      И :

 

ИЗМЕНЯ Присъда №141/19.11.2013 г. по нохд №274/2013 г. на РС Исперих В ЧАСТТА, относно наложеното наказание на С.Х.К., ЕГН ********** като го НАМАЛЯВА от една година и шест месеца лишаване от свобода на ЕДНА ГОДИНА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА и наложената ГЛОБА от 3000 лв. на 2 000 лв.

ПОТВЪРЖДАВА Присъда №141/19.11.2013 г. по нохд №274/2013 г. на РС Исперих в останалата част.

Решението е окончателно.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                             ЧЛЕНОВЕ: 1.                                   2.

 

 

ДГ