Р Е Ш Е Н И Е № 6

 

Гр.Разград, 04.02.2014г.

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД в открито съдебно заседание на двадесет и седми януари две хиляди и четиринадесета година, в състав:

                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ:  ЕМИЛ  СТОЕВ

                                        ЧЛЕНОВЕ:  СВЕТЛА  РОБЕВА

ДОРОТЕЯ И.

с участието на секретаря М.Н. и прокурора ТИХОМИР ТОДОРОВ като разгледа докладваното от съдия И. ВАНД № 1 по описа за 2014г., и за да се произнесе, взе предвид следното:         

 

Производството е с правно основание чл.378, ал.5 във вр. с чл.328 и сл. от НПК.

С Решение № 658/10.12.2013г., постановено по АНД № 854/13г., Разградският районен съд е признал обвиняемия Г.С.Г. *** това, че на 01.11.2013г. в гр.Разград, не е изпълнил съдебна заповед за незабавна защита от 09.10.2013г., издадена по гр.д.№ 1627/13г. по описа на Разградския районен съд, издадена на С. И. К., ЕГН ********** от гр.Разград за защита от домашно насилие, съгласно която същия се задължава да се въздържа от извършване на домашно насилие по отношение на С. И. К., отстранява го от жилището й в  ***, и му забранява да доближава същото жилище- престъпление по чл.296, ал.1 от НК, поради което и на основание чл.78а от НК го е освободил от наказателна отговорност, като му е наложил административно наказание глоба в размер на 2000 лв.

Недоволен от така постановеното решение е останал обвиняемия Г.С.Г. ***, поради което го обжалва в срок, като сочи, че не е доволен от размера на така наложеното му административно наказание, което е явно несправедливо. Моли съда решението да бъде изменено, като бъде намален размера на наложеното му административно наказание глоба в предвидения от закона минимален размер. В с.з. жалбата се поддържа на същите основания.

Окръжна прокуратура- Разград счита обжалваното решение за правилно и законосъобразно, като липсват основания за изменение или отмяна на атакувания съдебен акт, счита санкцията за адекватна и съответстваща на извършеното, поради което предлага решението да бъде потвърдено.

Разградският окръжен съд, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа страна следното:

Подсъдимият Г. е внук на пострадалата К. и живеел в нейното жилище в гр.Разград. През последната година обаче отношенията им се влошили. Същият злоупотребявал с алкохол и често осъществявал насилие на д баба си. Предвид зачестилите прояви св.К. подала молба в РС-Разград по Закона за защита от домашно насилие. Със Заповед за незабавна защита от 09.10.2013г. по гр.д.№ 1627/2013г. по отношение на нея била наложена мярка за защита, като били въведени следните задължения и забрани за подс.Г.: задължение да се въздържа от извършване на домашно насилие по отношение на св.К.; отраняване от съвместно обитаваното жилище в ***; забрана да приближава жилището на св.К., както и местата за социални контакти и отдих на същата за срок до приключване на гр.д.№ 1627/2013г.

Въпреки наложените забрани, на 01.11.2013г. след полунощ, подс.Г. отишъл в жилището на баба си. Влязъл в нейната стая и започнал да крещи, че същата му пречела. Св.К. му направила забележка да не вика, при което обвиняемият й нанесъл няколоко удара с юмруци. При това свидетелката избягала от жилището при свои съседи, които се обадили на 112. Малко след това на място пристигнали полицейските служители- свидетелите Р.Ц. и И.Д.. Те позвънили на вратата на апартамента и подсъдимият им отрворил. Според свидетелите бил във видимо нетрезво състояние. Понеже свидетелите знаели за проблемите между него и баба му, го попитали къде е тя. Г. отговорил, че тя спи, но в същото време св.К. се показала от долните етажи, като плачела. Тя обяснила на полицейските служители какво е станало и им показала заповедта за защита. Подсъдимият бил задържан за срок от 24 часа в РУП гр.Разград за нарушението съгласно ЗЗДН.

Изложената фактическа обстановка се установява безспорно от всички събрани по делото доказателства, които са единни и непротиворечиви, поради което съдът ги кредитира изцяло. По същество фактите не се оспорват от подсъдимия Г., който по същество се признава за виновен.

Въз основа на установеното от фактическа страна, от правна страна Разградският окръжен съд намира следното: Жалбата е основателна, а наложеното наказание като явно несправедливо следва да бъде намалено от съда.

По същество деянието на подс.Г. е безспорно установено и доказано както от обективна и субективна страна, тъй като на инкриминираната дата същият не е изпълнил съдебна заповед за незабавна защита от 09.10.2013г. по гр.д.№ 1627/2013г. на РС-Разград, издадена на С. И. К. от гр.Разград за защита от домашно насилие. По този начин същият е осъществил състава на престъплението по чл.296, ал.1 от НК, както правилно е приел и районния съд. Подс.Г. е съзнавал много добре, че спрямо него има наложени забрани да се въздържа от домашно насилие спрямо своята баба- св.К., както и да не доближава жилището й. Въпреки това обаче на инкриминираната дата 01.11.2013г. същият е влязъл в обитаваното от св.К. жилище и отново е упражнил физическо и психическо насилие спрямо нея- крясъци, ругатни, удари с юмруци. Ето защо с действията си същият е нарушил издадената срещу него заповед, т.е. не я е изпълнил. Действал е при пряк умисъл, съзнавайки, че нарушава наложената му забрана.

Правилно и законосъобразно първоинстанционния съд е приел, че в случая са налице предпоставките на чл.78а от НК и подс.Г. следва да бъде освободен от наказателна отговорност с налагане на административно наказание. При определяне размера на глобата обаче съдът не е съобразил факта, че е трайно безработен и не реализира доходи, направените самопризнания още на досъдебоно производство, като е определил едно несъразмерно тежко наказание глоба в размер на 2000 лв. Обсъждайки и преценявайки както представените пред първата инстанция доказателства, така и представените пред въззивната писмени такива, настоящият състав намира, че съответно на извършеното се явява наказание глоба в размер на предвидения от закона минимум от 1000 лв.

Ето защо обжалваното решение на първоинстанционния съд следва да бъде изменено, като бъде намален размера на наложената глоба от 2000 лв. на 1000 лв. за да бъдат постигнати целите на генералната и най-вече на специалната превенция.

По изложените съображения Разградският окръжен съд

 

                                     Р  Е  Ш  И  :

 

ИЗМЕНЯ Решение № 658/10.12.2013г. по АНД № 854/13г. по описа на Разградския районен съд, КАТО НАМАЛЯВА размера на наложената ГЛОБА от 2000 лв. на 1000 /хиляда / лв.

ПОТВЪРЖДАВА Решение № 658/10.12.2013г. по АНД № 854/13г. на РС-Разград в останалата част.

Решението не подлежи на обжалване.  

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                     ЧЛЕНОВЕ: 1.                     2.

MH