Р Е Ш Е Н И Е - 18

                                  гр.Разград, 17.03.2014г.

 

                               В    И М Е Т О  Н А   Н А Р О Д А

 

      РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД в открито съдебно заседание на десети февруари две хиляди и четиринадесета година, в състав:

                                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ:Д.ВАСИЛЕВА

                                                      ЧЛЕНОВЕ:         С.РОБЕВА

                                                                                  Д.ИВАНОВА

 

С участието на секретаря Св.Л. като разгледа докладваното от ПРЕДСЕДАТЕЛЯ  в.ч.х.н.д.№ 8/2014г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

      С Присъда № 513 от  03.10.2013г.,постановена по ч.х.н.д.№ 484/2013г. Разградският районен съд е признал подсъдимия Я.П.С.-роден на  29.05.1006г. от гр.Разград за виновен  в извършване на престъпление по чл.130 ал.1 от НК, поради което и в.в. с чл.63 ал.1, т.4 от НК го осъжда на лишаване от свобода за срок от четири месеца, при общ първоначален режим, което наказание до навършване на 18 годишна възраст, следва да изтърпи в поправителен дом на осн. чл.65, ал.1 от НК.

      Подсъдимият С. и С.С.Ж. негова майка, са осъдени да заплатят солидарно на тъжителя Е.Х.Ю. сумата от 1500лв., представляваща обезщетение за неимуществени вреди, ведно със законната лихва, считано от датата на непозволеното увреждане-19.05.2013г. до окончателното ѝ изплащане, както и сумата от 412лв., представляваща разноски по делото.

      Присъдена е ДТ върху присъдения размер на обезщетението за неимуществени вреди както и разноските в съдебното производство.

      Срещу така постановения съдебен акт е постъпила жалба от служебния защитник на непълнолетния подсъдим – адв.Х.. В жалбата се посочва, че присъдата е неправилна, поради прекомерната завишеност на наложеното наказание и ненужната му тежест като вид наказание, излагат се доводи и съображения за това.Излагат се съображения и за завишаване на гражданския иск.Иска се изменение на присъдата, наказанието лишаване от свобода да бъде заменено с пробация, да бъде намален размера на присъденото обезщетение.

      Постъпила е и жалба от майката на непълнолетния подсъдим С.Ж., която заявява, че не е съгласна с присъдата лишаване от свобода, счита, че санкцията е несъразмерно тежка за характера и вида на деянието.Моли наказанието на сина ѝ да бъде намалено.

      В с.з. непълнолетният подсъдим лично и чрез служебния защитник адв.Пл.Х., както и с майката С.Ж. поддържа подадената жалба.

      Въззиваемият тъжител  Е.Ю. лично и с повереника си адв.Св.С. – счита жалбата за неоснователна.

      ВЪЗЗИВНИЯТ СЪД прикани  страните към споразумение, но и от двете страни не се депозира желание за това.

      ОКРЪЖНИЯТ СЪД след преценка на възраженията, доводите на страните, доказателствата по делото и след цялостна проверка правилността на присъдата на основание чл.313 и чл.314 НПК,намери следното:

      Наказателното производство пред първоинстанционния съд е било образувано по тъжба на пострадалия Е.Х.Ю. *** срещу непълнолетния подс.Я.П.С.- род. на ***г*** за престъпление по чл.130 ал.1 от НК извършено на 19.05.2013г. и е бил осъден по този текст от наказателния кодекс с обжалваната присъда.

      Съгласно нормата на чл.392 ал.3 НПК  по дела срещу непълнолетни  участието на прокурор е задължително.  Съгласно см.на правната регламентация по НПК и постоянната съдебна практика делата срещу непълнолетни подлежат на разглеждане по реда на глава 30 НПК „Особени правила за разглеждане на дела за престъпления, извършени от непълнолетни”  не само, когато са за престъпления от общ характер, но и когато са за престъпления от частен характер, независимо от това дали наказателното производство е образувано по тъжба на пострадалия или по реда на чл.49 ал.1 от НПК.

      В конкретният случай, делото е образувано по тъжба на пострадалия срещу непълнолетния Я.С. за престъпление от частен характер.Видно от материалите по делото обаче, съдебното производство е проведено и постановена осъдителна присъда срещу непълнолетния без участието на прокурор в нарушение на задължителната разпоредба на чл.392 ал.3 НПК.

     Касае се, за  отстранимо съществено нарушение на процесуалните правила довело до ограничаване правото на защита на непълнолетния подсъдим, основание за отмяна на обжалвания съдебен акт и връщане на делото за ново разглеждане, тъй като и към момента подсъдимият все още не е навършил пълнолетие.

     При наличие на основание за отмяна на присъдата и връщане на делото за ново разглеждане за отстраняване на допуснатото нарушение, въззивният съд не разгледа жалбата срещу присъдата по същество, би следвало възраженията изложени в нея да се обсъдят при новото разглеждане на делото от другия състав на съда.

      По изложените съображения и на основание чл.334 т.1, в.в. с чл.335 ал.2, в.в. с чл.348 ал.3,т.1 НПК РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД,

 

                                               Р Е Ш И:

 

      ОТМЕНЯ изцяло Присъда  № 513 от 03.10.2013г., постановена  по ч.х.н.д.№ 484/2013г. по описа на Разградския районен съд.

      ВРЪЩА делото за ново разглеждане от друг състав на съда.

      Решението не подлежи на касационно обжалване.

 

                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                       ЧЛЕНОВЕ:1.                        2.

 

 

СЛ