Р Е Ш Е Н И Е

Гр. Разград,17.02. 2014г.

 

В  И М Е Т О  Н А  Н А Р О Д А

 

Разградският окръжен съд, в открито съдебно заседание на седемнадесети февруари, две хиляди и четиринадесета година, в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:ВЕСЕЛИН СТОЯНОВ

 

ЧЛЕНОВЕ: Д.ВАСИЛЕВА

                   Д.ИВАНОВА

С участието на секретаря Н. Р.

Разгледа докладваното от председателя вчхнд №23/2014г. и за да се произнесе взе предвид следното:

 

С Присъда  №655/10.12.2013г., постановена по  НЧХД №761/10.12.2013Г., подсъдимият К.Ч.Р. *** е признат за  виновен в това, че на 03.08.2013 г. в гр. Разград, в съучастие като съизвършител с Р. Е. А. е причинил на К.А.М. лека телесна повреда, изразяваща се в моравосиньо кръвонасядане на дясната челнослепоочна област, отток, синьомораво кръвонасядане и болезненост при опипване в лявата теменнотилна област, синьочервено кръвонасядане в средната част на челната област в дясно, хематом в областта на лявата очница с оток на меките тъкани и притворена очна цепка, разлят кръвоизлив от конюнктивата външно, кръвонасядане в лявата скулова област и пред външния отвор на ухото, оток на меките тъкани в областта на носа и изкривяване на носната преграда надясно, кръвонасядане на лигавицата на горната и долна устни с две широки неправилни разкъсване на лигавицата на долната устна, болки и разклащане на централните резци на горната челюст, разкъсно-контузна рана в лявата половина на гръдната кухина, палпаторна болезненост по хода на гръбначния стълб, шийния и гръдния отдел с насиняване на кожата в най-долната част, довели до временно разстройство на здравето, неопасно за живота на пострадалия - престъпление по чл. 130, ал. 1 от НК, поради което и на основание чл. 78а от НК Р.   е освободен от наказателна отговорност и му  е наложено административно наказание ГЛОБА в размер на 1500 лева.

Признат е подсъдимият Р. Е. А. *** за виновен в това, че на 03.08.2013 г. в гр. Разград, в съучастие като съизвършител с К.Ч.Р. е причинил на К.А.М. лека телесна повреда, изразяваща се в моравосиньо кръвонасядане на дясната челнослепоочна област, отток, синьомораво кръвонасядане и болезненост при опипване в лявата теменнотилна област, синьочервено кръвонасядане в средната част на челната област в дясно, хематом в областта на лявата очница с оток на меките тъкани и притворена очна цепка, разлят кръвоизлив от конюнктивата външно, кръвонасядане в лявата скулова област и пред външния отвор на ухото, оток на меките тъкани в областта на носа и изкривяване на носната преграда надясно, кръвонасядане на лигавицата на горната и долна устни с две широки неправилни разкъсване на лигавицата на долната устна, болки и разклащане на централните резци на горната челюст, разкъсно-контузна рана в лявата половина на гръдната кухина, палпаторна болезненост по хода на гръбначния стълб, шийния и гръдния отдел с насиняване на кожата в най-долната част, довели до временно разстройство на здравето, неопасно за живота на пострадалия -престъпление по чл. 130, ал. 1 от НК, поради което и на основание чл. 78а от НК е освободен от наказателна отговорност и му е наложено  административно наказание ГЛОБА в размер на 1500 лева.

Осъдени са подсъдимите К.Ч.Р., и Р. Е. А., солидарно да заплатят на К.А.М., сумата от 2500 /две хиляди и петстотин/ лева, представляваща обезщетение за причинените от престъплението неимуществени вреди, ведно със законната лихва, считано от датата на деликта  03.08.2013 г.

Отхвърлен е предявеният от К.А.М., против подсъдимите К.Ч.Р., и Р. ЕРДЖАН А., граждански иск за горницата до 10 000 /десет хиляди/ лева, като неоснователен и недоказан.

Осъдени са подсъдимите К.Ч.Р. и Р. Е А., да заплатят на К.А.М., сумата от 712 /седемстотин и дванадесет / лева, представляваща разноски по водене на делото.

Осъдени са подсъдимите К.Ч.Р. и Р. Е. А., да заплатят по сметка на Районен съд гр. Разград сумата от 100 /сто/ лева, представляваща държавна такса върху уважената част от гражданския иск.

Недоволни от така постановената присъда са останали подсъдимите Р. и А..

В жалбата на първият - Р.  се излагат доводи за явна несправедливост на наложеното наказание и граждански иск, поради което се иска изменения на присъдата и намаляне на наказанието глоба към минималния размер и съответно да се намали и обезщетението.

 Вторият-подс.А. счита присъдата за необоснована, неправилна и незаконосъобразна и  я  обжалва в срок, като се  посочва нарушение на съдопроизводствените правила при постановяване на съдебния акт и се моли за отмяна на присъдата и подсъдимият да бъде признат за невиновен или  отменяването й и за  връщане на делото поради допуснати съществени процесуални нарушения  и гледането му от друг състав в РРС или   да се измени присъдата, като се намали наложеното наказание и обезщетение.

В съдебно заседание пред РОС подсъдимият К.Ч.Р., редовно призован, не се явява, вместо него се явява служебния му защитник  адв. Анна Мария К.Н. ***, а подсъдимият Р. Е. А., редовно призован, не  се явява,вместо него се явява  адв. Р. К. ***.

Защитникът на подсъдимите  Р. и А. адв. Н. и К. вземат становище за изменение или отмяна на така постановената присъда от първоинстанционния съд.

Пострадалият се явява лично и с адв. Р.М. от АК Сливен. Желае потвърждаване присъдата на първата инстанция като правилна и законосъобразна.

Окръжният съд след преценка на възраженията, доводите на страните, събраните по делото доказателства  и след цялостна проверка правилността на обжалваната присъда по  основание чл.313 и чл.314  от НПК, намери следното:

Жалбите  са процесуално допустими като подадени в срок, от надлежни страни в процеса против съдебен акт, подлежащ на въззивен контрол. Същите  се явяват основателни относно възражението за допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, но по различни съображения:

Видно от диспозитива на присъдата  подсъдимите Р. и А. са били освободени от наказателна отговорност и е било наложено  на всеки един от тях административно наказание глоба в размер на 1500 лв. В мотивите обаче, първоинстанционният съд при индивидуализацията на наложеното административно наказание  на подсъдимите е посочил, че същото следва да бъде в размер на 1000лв.-  минимума на предвиденото по закон за всеки един от тях. 

При това положение съдът намери, че в случая не се касае за техническа грешка, а е  налице противоречие между диспозитив и мотиви, тъй като не става ясно каква е била действителната воля на първоинстанционния съд при индивидуализацията  на наложените административни наказания. Касае се за отстранимо съществено нарушение на процесуалните правила, довело до ограничаване на процесуалните права на  подсъдимите – основание за отмяна на съдебния акт и връщане на делото за ново  разглеждане от друг състав.

В този смисъл е и постоянната съдебна практика . Според решение №11 от 09.03.2008г. на ВКС  по н.д. №655/2008г. III-  н.о.- когато не се касае до явна техническа грешка, противоречието между обстоятелствената част и диспозитив на съдебния акт винаги съставлява съществено процесуално нарушение, тъй като нарушава правота на защита и съответно е пречка да се провери от контролиращата инстанция истинската воля на решаващия съд.

         При новото разглеждане на делото следва да се обсъдят и другите възражения на страните.

         По изложените съображения  и на основание  чл.334 т.1 пр.2 от НПК, Разградският окръжен съд

 

        Р Е Ш И :

 

ОТМЕНЯВА ИЗЦЯЛО  ПРИСЪДА №655/10.12.2013г., постановена по НЧХД №761/2013г. по описа на Районен съд гр. Разград и ВРЪЩА делото на  съда  за ново разглеждане от друг състав,   от стадия на съдебно заседание.

       Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

ЧЛЕНОВЕ: 1.                 2.

НР