Р Е Ш Е Н И Е

 

Номер:       /….04.2014 г.

Година 2014

Град Разград

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Разградски окръжен съд

на десети март

2014 г.

в публично съдебно заседание в следния състав:

 

                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:       Емил Стоев

                                                                 ЧЛЕНОВЕ:  1.  Светла Робева 

                                                                2. Доротея И.

 

секретар Д.Г., с участието на прокурора Антония Донева, като разгледа докладваното от съдия Емил Стоев нах дело №38 по описа за 2014 г., за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл. 378, ал. 5 във вр. с чл. 328 и сл. НПК.

   Постъпил е протест от РП Разград срещу Решение №24/23.01.2014 г. по анд. №963/2013 г. Оплакванията са, че решението е неправилно, незаконосъобразно и постановено в нарушение на материалния закон, тъй като за престъплението по чл.207, ал.1 НК се предвижда наказание „глоба” в размер от 100 до 300 лв. и съдът не е съобразил разпоредбата на чл.78а, ал. 5 НК, която изисква глобата да не надвишава предвидената в особената част на НК.

В съдебно заседание прокурорът поддържа протеста и предлага да се определи наказание глоба в размер на 300 лв.

Постъпила е жалба от Р.С.М. против същото решение. Оплакването е, че решението е незаконосъобразно. Искането е да бъде намалено наказанието.

В съдебно заседание поддържа жалбата и моли да се намали глобата.

Постъпила е жалба и от К.Е.И. със същите оплаквания и искане да бъде намалено наказанието.

В съдебно заседание поддържа жалбата и моли да се намали глобата.

Съдът, като взе предвид доводите на страните, обсъди събраните доказателства, и преценявайки правилността на присъдата, съгласно чл. 313 и чл. 314 НПК, установи:

Въззивният протест и въззивните жалби са подадени против подлежащ на въззивна проверка съдебен акт, в срока по чл. 319 НПК и от лице, което има право на жалба.

С обжалваното решение РС Разград е признал за виновни жалбоподателите в това, че действайки в съучастие, като съизвършители, са намерили чужда движима вещ – мобилен телефон с калъф, на обща стойност 830 лв., собственост на Б.А.О. и в продължение на една седмица не са съобщили за нея на собственика, на властта или на този, който я е загубил-престъпление по чл. 207, ал. 1, във вр. с чл. 20, ал. 2 НК и на основание чл. 78а НК ги освободил от нак.отговорност и наложил глоба в размер на 1000 лв.

РС е приел следната фактическа обстановка:

Обвиняемият Р.С.М. е роден на *** ***, със средно образование, разведен, безработен, неосъждан.

Обвиняемата К.Е.И. е родена на *** ***, със средно образование, неомъжена, неосъждана.

Обвиняемите М. и И. живели заедно на семейни начала. На 01.05.2012 г. двамата били на стадиона на ФК "Лудогорец" в гр. Разград, находящ се по пътя за гр. Търговище, срещу СБА. Тръгнали си към 17 ч. При излизането им от стадиона двамата забелязали на земята черна на цвят вещ. Обвиняемият М. вдигнал вещта от земята и я показал на обвиняемата И.. Вещта представлявала мобилен телефон -"Samsung Galaxi S И", сложен в черен калъф. Обвиняемите го взели със себе си. Същата вечер двамата обвиняеми решили да изпробват дали намереният телефон работи. М. поставил в телефона СИМ карта, която ползвал с №0896 395 313. Телефонът работел и двамата решили да го задържат. В седмодневен срок никой от двамата обвиняеми не предприел действия за издирване на собственика на телефона или за уведомяване властите - РУП - Разград за откритата от тях вещ. Двамата обвиняеми задържали телефона и го дали на свои познати да бъде разкодиран в гр. София за да могат за го ползват.

Собственик на телефона бил св. Б. О., който сигнализирал полицейските органи за загубения телефон, смятайки, че телефона е откраднат. Било установено от органите на МВР, че собственик на посочената по-горе СИМ карта е обвиняемият М.. В хода на разследването обвиняемите разказали на полицейските служители за намерения телефон и го предали доброволно на разследващите органи, след което телефонът заедно с калъфа бил върнат на неговия собственик Б. О..

Стойността на процесния мобилен телефон е 805 лв., а на калъфа на същия 25 лв.

Двамата обвиняеми са разказали как са намерили телефона и как са решили да го задържат.

В съдебно заседание са заявили, че не са знаели какъв е реда.

Описаната фактическа обстановка се споделя изцяло от състава на ОС Разград. Фактическа обстановка е установена въз основа на анализ на събраните доказателства – направените от двамата обвиняеми признания пред РС и на досъдебното производство, показанията на свидетелите О. (л. 28), Н. (л. 36), оценъчна експертиза (л. 47), протокол за доброволно предаване на телефона (л. 58). Районният съд е преценил събраните доказателства и ясно посочил какво приема за установено и въз основа на кои доказателства.

Подсъдимите са осъществили състава на престъпление по чл. 207, ал. 1 НК, тъй като на 01.05.2012 г. в гр. Разград са намерили чужда движима вещ - мобилен телефон и в продължение на една седмица не са съобщили на собственика, на органите на властта или на този, който я е изгубил. Подсъдимите са действали с пряк умисъл – съзнавали са, че са намерили чужда вещ и не са изпълнили задължението си да съобщят за нея.  Действали са в съучастие като съизвършители.

Налице са основанията на чл. 78а НК за освобождаване на подсъдимите от наказателна отговорност и налагане на адм.наказание.

Съгласно чл. 78а, ал. 5 НК, когато за извършеното престъпление е предвидено само глоба или глоба и друго по-леко наказание, административното наказание не може да надвишава размера на тази глоба.

Предвиденото наказание за престъплението по чл. 207, ал. 1 НК е глоба от сто до триста лева.

Наказанието на жалбоподателите следва да се определи в този размер.

Решението, в частта относно размера на наложеното наказание е незаконосъобразно, тъй като РС не е съобразил разпоредбата на чл. 78а, ал. 5 НК. Решението следва да се измени и намали наложената глоба на 300 лв. за всеки от жалбоподателите.

В останалата част съставът на въззивния съд споделя правните и фактически изводи на Разградски РС и при  проверка на законността, обосноваността и справедливостта на обжалваната присъда не се установяват нарушения, предполагащи отмяната й, поради което следва да бъде потвърдена.

По изложените съображения съдът

 

 

Р          Е       Ш      И :

 

ИЗМЕНЯ Решение №24/23.01.2014 г. по анд. №963/2013 г. РС Разград в частта, относно наложеното наказание като НАМАЛЯВА наложеното наказание глоба на Р.С.М. ***, ЕГН ********** от 1000 лв. на 300 лв. и наложеното наказание на К.Е.И. ***, ЕГН ********** от 1000 лв. на 300 лв.

ПОТВЪРЖДАВА Решение №24/23.01.2014 г. по анд. №963/2013 г. РС Разград в останалата част.

Решението е окончателно.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                             ЧЛЕНОВЕ: 1.                                   2.

 

 

ДГ