Р Е Ш Е Н И Е

Гр.Разград, 13.03.2014 г.

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД в открито съдебно заседание на тринадесети март, две хиляди и четиринадесета година, в състав:

                       

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ВЕСЕЛИН СТОЯНОВ

 

ЧЛЕНОВЕ:           ЕМИЛ СТОЕВ

                             ДОРОТЕЯ ИВАНОВА

 

С участието на секретаря Д. Г., като разгледа докладваното от съдия Стоянов ВАНД №101 по описа за 2014 г:

 

Р Е Ш И:

ИЗМЕНЯ Решение №105/10.03.2014 г., постановено по АНД №168/2014 г. по описа на Разградски районен съд, по отношение на наложеното наказание на Н.Й.Й., ЕГН **********, като вместо наложеното наказание задържане в структурно звено на МВР за срок от 13 денонощия определя наказание глоба в размер на 250 лв.

ПОТВЪРЖДАВА Решение №105/10.03.2014 г., постановено по АНД №168/2014 г. по описа на Разградски районен съд в останалата част.

РЕШЕНИЕТО не подлежи на обжалване.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                                ЧЛЕНОВЕ: 1.                     2.

 

 

МОТИВИ по ВАНД№101/2014г. на ОС Разград

 

Производството е с правно основание чл.7 от Указа за борба с дребното хулиганство.

С Решение №105/10.03.2014г., постановено по АНД №168/14г., Разградският районен съд е признал нарушителя Н.Й. ***  за виновен в това, че на 10.03.2014г. в гр.Цар Калоян, общ.Разград е извършил проява на дребно хулиганство, поради което и на основание чл.1, ал.1  т.1 от УБДХ му е наложил административно наказание „задържане в структурно звено на МВР” за срок от 13 денонощия.

Недоволен от така постановеното решение е останал нарушителя Й., поради което го обжалва в срок. В жалбата навежда доводи за неправилност и незаконосъобразност на решението, поради което моли за решение, с което да бъде изменено наказанието от задържане в глоба в минимален размер с оглед на влошеното му здравословно състояние заболяване от диабет - инсулино зависим.

Окръжна прокуратура- Разград счита жалбата за частично основателна досежно наложеното наказание и предлага да бъде уважена, като бъде намалено наказанието задържане в звено на МВР.

Разградският окръжен съд, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа и правна страна следното: Събраните пред РС-Разград писмени и гласни доказателства, както и представените пред касационната инстанция писмени такива, безспорно установяват възприетата от районния съд фактическа обстановка, по която и няма спор. Безспорно установените факти по делото, възприети и от настоящата инстанция, не променят правната квалификация на деянието. Безспорно се установява, че  на 10.03.2014г. около 12.50 часа в гр.Цар Калоян на ул.”Н. Петков” пред ЦСМП се намирали свидетелите Н. и К.. Н. бил цивилно облечен полицейски  служител, който разговарял по служба със св.К.. Покрай тях минал с велосипед нарушителят. Съпругата на нарушителя е сестра на майката на св.К.. Нарушителят и св.К. се намирали в лоши отношения. На минаване покрай тях нарушителят се заканил на св.К.. Тогава полицейския служител Н. попитал нарушителя какъв е проблема, на което нарушителят отговорил „Гледай си работата”, при което служителя се легитимирал със служебната си карта и значка и поискал от нарушителя документ за самоличност. Нарушителят му отвърнал „Какъв полицай си, ще те смачкам от бой”, не представил искания му документ за самоличност и продължил с велосипеда си.

Горната фактическа обстановка се потвърждава от показанията на св.М.,св.К. и св.Н.. Нарушителят сочи, че св.Н. е бил без полицейска униформа.

Ето защо съдът намира, че от обективна и субективна страна в случая действително сме изправени пред една проява на дребно хулиганство по смисъла на чл.1, ал.2 от УБДХ, като доводите на районния съд в тази насока се споделят изцяло от касационната инстанция. Правилно и законосъобразно съдът е приел, че е  осъществен състава на УБДХ и нарушителят  Н.Й.  е признат за виновен в извършване на такава проява.

Досежно наложеното наказание, ОС-Разград счита, че размера му е явно несправедлив и завишен, като не са отчетени личността на дееца- факта, че освен че  е неосъждан, не е отчел добрите характеристични данни, изключително влошеното здравословно състояние на нарушителя-болен от диабет и то инсолино - зависим, който факт се потвърждава от представените днес писмени доказателства,а и от характеристиката, от чието съдържание  е видно, че нарушителят не е служил в казармата поради здравословни причини, РРС не е взел предвид обстоятелството, че св.Н. не е бил облечен в полицейска униформа, поради което намира, че съответно на извършеното е не 13 денонощия задържане в структурно звено на МВР, а следва да се определи наказание глоба в размер на 250 лв., като взе предвид факта, че нарушителят в момента е безработен и е с две деца.

По изложените съображения Разградският окръжен съд постанови решението си.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                     ЧЛЕНОВЕ: 1.                     2.

 

ДГ