ОПРЕДЕЛЕНИЕ № 36

 

Гр.Разград, 20.05.2014г.

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД в открито съдебно заседание на дванадесети май две хиляди и четиринадесета година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕМИЛ СТОЕВ

ЧЛЕНОВЕ: СВЕТЛА РОБЕВА

ДОРОТЕЯ ИВАНОВА

с участието на секретаря М.Н. и прокурора РОСИЦА ГЕОРГИЕВА като разгледа докладваното от съдия Иванова ВЧНД № 123 по описа за 2014г., и за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл.341, ал.1 във вр. с чл.306, ал.1, т.1 от НПК.

С определение от 12.03.2014г. по НОХД № 219/2009г. по описа на РС-Исперих, постановено по реда на чл.306, ал.1, т.1 от НПК, е оставена без уважение молбата на А. А.Д. за определяне на общо наказание по влезлите му в сила присъди, поради липса на нови осъждания и на основания за промяна на групирането на наказанията му.

Недоволен от определението е останал осъдения Д., поради което го обжалва в срок и моли да бъде преразгледано делото, тъй като му е направено групиране без да е присъствал, като счита, че следва да му бъде присъединена присъдата по реда на чл.27 от НК.

Прокурорът счита, че жалбата е неоснователна, а определението е правилно и законосъобразно, поради което предлага да бъде потвърдено.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа страна следното: Осъденият А. А.Д. е осъждан многократно, като последното му осъждане е с присъда № 136/14.12.2009г. по НОХД № 219/2009г. на РС-Исперих, влязла в сила на 30.12.2009г. и с Определение от 27.05.2010г. по ЧНД № 55/2010г. на РС-Исперих, влязло в сила на 12.06.2010г., му е определено общо наказание по всичките му влезли в сила присъди до 27.05.2010г. Към момента осъденият Д. изтърпява определеното му общо наказание по цитираното определение, което е приведено в изпълнение. След постановяване на това определение Д. няма други осъждания.

Тази фактическа обстановка е била установено и от РС.-Исперих въз основа на приложената справка за съдимост и НОХ дела.

Въз основа на изложеното от фактическа страна, от правна страна съдът намира следното: Жалбата е неоснователна. Атакуваното определение на РС-Исперих е обосновано и законосъобразно.

С оглед на събраните по делото доказателства безспорно се установява, че не са налице предпоставките на чл.23, ал.1 от НК за определяне на общо наказание на осъдения Д. по отношение на влезлите му в сила присъди. За да бъде определено общо наказание следва деянията по отделните присъди да са извършени в период от време, преди да е имало влязла в сила присъда, за което и да е било от тях, т.е. да е налице реална съвкупност от престъпления. В случая групиране на наказанията му по отделните му влезли в сила присъди е направено с цитираното определение по ЧНД № 55/2010г. на РС-Исперих, което е влязло в законна сила и липсват основания за неговото ревизиране. В случая липсват нови осъджания на лицето, които да обуславят промяна на направеното групиране или отмяна на определението по реда на възобновяването. Налице е един стабилен съдебен акт, който е влязъл в законна сила и не може да бъде преразглеждан без да са налице основанията, посочени по-горе. В този смисъл са и доводите на РС-Исперих, поради което и определението на съда следва да бъде потвърдено като правилно и законосъобразно.

 По изложените съображения Разградският окръжен съд

 

                                              О П Р Е Д Е Л И :

 

ПОТВЪРЖДАВА определение от 12.03.2014г. по НОХД № 219/2009г. по описа на Исперихския районен съд, с което е оставена без уважение молбата на А. А.Д. за определяне на общо наказание по влезлите му в сила присъди, поради липса на нови осъджания и липса на основания за промяна в групирането.

Определението не подлежи на касационно обжалване.

 

 

                ПРЕДСЕДАТЕЛ:                      ЧЛЕНОВЕ:1.                    2.

 

 

MH