Р Е Ш Е Н И Е

 

Номер: 23/25.04.2014 г.

Година 2014

Град Разград

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Разградски окръжен съд

на седемнадесети април

2014 г.

в публично съдебно заседание в следния състав:

 

                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:       Анелия Йорданова

                                                                 ЧЛЕНОВЕ:  1.  Емил Стоев

                                                                2. Доротея Иванова

 

секретар Н. Р., с участието на прокурора Тихомир Тодоров, като разгледа докладваното от съдия Емил Стоев чн дело №132 по описа за 2014 г., за да се произнесе взе предвид следното:

                                                                                  

Производството е по реда на чл. 45 ЗЕЕЗА.

С постановление от 07.04.2014 г. на ОП Разград, постъпило с вх. №1538/09.04.2014 г. е постъпило копие от Европейска заповед за арест от 03.04.2014 г. от Прокуратура Хановер, Германия въз основа на заповед за задържане от 11.03.2014 г., издадена от Районен съд Хановер, Германия срещу Ф.Х.М., роден на *** ***, с цел наказателно преследване за извършени в периода март 2010 г. – септември 2012 г. трафик на хора, противозаконно лишаване от свобода, сводничество, изнасилване.

В съдебно заседание прокурорът моли да се допусне изпълнение на европейската заповед за арест и предаване на исканото лице на издаващата държава, тъй като са налице предпоставките на ЗЕЕЗА.

Лицето, чието предаване се иска – Ф.Х.М., след разясняване на процедурата при съгласие за предаване, както и на принципа на особеността по чл.61, ал.1 ЗЕЕЗА, изразява съгласие за предаване на  германските власти.

Защитникът на  М. – адв. Е. Николов, моли ако са налице предпоставките на ЗЕЕЗА да се постанови акт за изпълнение на ЕЗА.

В 3-дневния срок по чл. 45, ал. 2 ЗЕЕЗА Ф.Х.М. не е оттеглил съгласието си за предаване.

Разградският окръжен съд, като прецени събраните по делото доказателства, констатира следното:

По факс в ОП Разград е постъпило копие от Европейска заповед за арест от 03.04.2014 г. от Прокуратура Хановер, Германия въз основа на заповед за задържане от 11.03.2014 г., издадена от Районен съд Хановер, Германия срещу Ф.Х.М., роден на *** ***, с цел наказателно преследване за извършени в периода март 2010 г. – септември 2012 г. трафик на хора, противозаконно лишаване от свобода, сводничество, изнасилване.

В съдебно заседание прокурорът представя в оригинал ЕЗА.

На 03.04.2014 г. от Прокуратура Хановер, Германия въз основа на заповед за задържане от 11.03.2014 г., издадена от Районен съд Хановер, Германия срещу Ф.Х.М..

ЕЗА е издадена в писмена форма, съгласно приложението към ЗЕЕЗА и съдържа данните по чл. 37 ЗЕЕЗА.

  Деянието, за което е издадена ЕЗА, съставлява престъпление и по законодателството на Република България и е от престъпленията по чл. 36, ал.3 ЗЕЕЗА.

Въз основа на изложеното от фактическа страна, от правна страна Разградският окръжен съд намира следното:

Европейската заповед за арест отговаря на изискванията по чл.36 и чл.37 ЗЕЕЗА. Заповедта изхожда от компетентен орган, в писмена форма е, съдържа всички необходими реквизити по чл.37, ал.1 ЗЕЕЗА и е придружена с превод на български език, съгласно чл. 37, ал. 3 ЗЕЕЗА.

Не са налице основанията за отказ по чл. 39 ЗЕЕЗА, тъй като исканото лице е пълнолетно, не е осъдено за същото престъпление, за което е издадена заповедта, с влязла в сила присъда на българския съд или на съда на трета държава членка. Съгласно чл. 4, ал. 1 НК - Наказателният кодекс се прилага към българските граждани и за извършените от тях престъпления в чужбина и гражданин на Република България не може да бъде предаден на друга държава или на международен съд за целите на наказателно преследване, освен ако това е предвидено в международен договор, ратифициран, обнародван и влязъл в сила за Република България. Рамковото решение на Съвета от 13 юни 2002 г. относно европейската заповед за арест и процедурите за предаване между държавите-членки (2002/584/ПВР) е международен договор, който е транспониран в българското законодателство. ЗЕЕЗА допуска предаване на лицето, освен ако престъплението е амнистирано в Република България, което не е така.

         Съдът намира, че няма основание да се откаже предаването и на основанията, посочени в чл. 40 от ЗЕЕЗА, които не са и налице: преди получаването на заповедта за престъплението, за което е издадена, лицето не е привлечено като обвиняем и не е подсъдим в Република България; давностният срок за наказателно преследване не е изтекъл съгласно българското законодателство; съдът не е уведомен, че исканото лице е изтърпяло или изтърпява наказание в държава, която не е членка на Европейския съюз, по влязла в сила присъда за същото престъпление, за което е издадена заповедта; провеждането на наказателно преследване изисква предаването на лицето на Германия;  престъплението не е извършено изцяло или частично на територията на Република България, българското законодателство допуска наказателно преследване за такова престъпление, извършено извън територията на Република България.

         Съдът, като прецени обстоятелствата по чл. 44, ал. 6 от ЗЕЕЗА - налице ли са условията за предаване по чл. 36 и 41 и има ли основания за отказ по чл. 39 или 40, има ли основания за отлагане на изпълнението или за условно изпълнение на заповедта по чл. 52, счита че ЕЗА следва да бъде изпълнена и Ф.Х.М. предаден на Германия за провеждане на наказателно преследване за посоченото престъпление.

         На основание чл. 44, ал. 7 ЗЕЕЗА следва да се вземе мярка за неотклонение задържане под стража до фактическото му предаване на издаващата държава.

С оглед на горното съдът намери, че са налице всички предпоставки за  допускане изпълнението на европейската заповед за арест.

По изложените съображения Разградският окръжен съд

 

Р    Е    Ш    И    :

 

ДОПУСКА ПРЕДАВАНЕ на лицето Ф.Х.М., роден на *** ***, български гражданин, неженен, неосъждан,  в изпълнение на Европейска заповед за арест от 03.04.2014 г. от Прокуратура Хановер, Германия номер на преписката 6443 АР 114/14, въз основа на заповед за задържане от 11.03.2014 г., издадена от Районен съд Хановер, служебен номер 176 Gs 9/14, за 7 престъпления, извършени от март 2010 г. до септември 2012 г., 3. 04.2014 г. в Хановер и други градове в Германия, като в съвместно действие с брат си М. Х. М. водил много жени от България, отчасти с фалшиви обещания, отчасти под прилагането на заплахи и насилие, противозаконно лишаване от свобода, противно на тяхната воля в Германия – Хановер и други градове да проституират и предават почти всички приходи на двамата братя. В периода ноември 2011 г. до януари 2012 г. изнасилва М. В. Х. – изнасилване, съвместно извършено сводничество, трафик на хора с намерение сексуална експлоатация, противозаконно лишаване от свобода.

ПОТВЪРЖДАВА мярката за неотклонение задържане под стража, взета по отношение на Ф.Х.М., до фактическото му предаване на издаващата държава.

Решението е окончателно.

След влизане в сила на решението да се уведоми незабавно органът, издал заповедта.

Преписи от решението да се изпратят на Върховната касационна прокуратура и на Министерство на правосъдието.

 

 ПРЕДСЕДАТЕЛ:                   ЧЛЕНОВЕ: 1.                   2.

 

 

НР