Р Е Ш Е Н И Е № 47

 

Гр.Разград, 24.06.2014г.

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД в открито съдебно заседание на двадесет и шести май две хиляди и четиринадесета година, в състав:

                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕМИЛ  СТОЕВ

                                        ЧЛЕНОВЕ: СВЕТЛА РОБЕВА

ДОРОТЕЯ ИВАНОВА

с участието на секретаря С.Л. и прокурора ТИХОМИР ТОДОРОВ като разгледа докладваното от съдия Иванова ВНОХД № 134 по описа за 2014г., и за да се произнесе, взе предвид следното:         

 

Производството е с правно основание чл.328 и сл. НПК.

С Присъда № 135/25.03.2014г., постановена по НОХД № 943/13г., Разградският районен съд е признал подсъдимия Е.С.С. *** за виновен в това, че на 30.07.2013г. в гр.Разград съзнателно се е ползвал пред Й.И.А.- служител при Сектор Пътна полиция при ОД МВР гр.Разград от неистински официален документ- свидетелство за завършено през учебната 1995/1996г. в СОУ Хр.Ботев гр.Лозница основно образование, серия Е-05, № 015234 и рег.№ 2311/15.06.2005г. на името на Е.С.С., като от него за самото съставяне на неистинския официален документ не може да се търси наказателна отговорност- престъпление по чл.316 пр.1 във вр. с чл.308, ал.2 във вр. с ал.1 от НК, поради което и на основание чл.54 от НК му е наложил наказание лишаване от свобода за срок от три години и шест месеца при първоначален строг режим на изтърпяване в затвор.

Недоволен от така постановената присъда е останал защитника на подсъдимия С.- адв.Р.М., поради което я обжалва в срок, като навежда доводи за явна несправедилвост на наложеното наказание и моли пирсъдата да бъде изменена, като наложеното наказание бъде намалено и да бъде отложено изтърпяването му по чл.66 от НК или да бъде заменено наказанието с по-леко такова. В с.з. жалбата се поддържа от защитниците адв.М. и адв.Воденичаров, като навеждат доводи за незаконосъобразност на присъдата и молят за нейната отмяна, алтернативно за намаляване на наказанието.

Разградската окръжна прокуратура счита жалбата за неоснователна, а присъдата на първоинстанционния съд за правилна и законосъобразна, поради което предлага да бъде потвърдена.

Разградският окръжен съд, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа страна следното:

Подсъдимият Е.С.С. е осъждан многократно на лишаване от свобода зе престъпления против собствеността, като по ЧНД № 588/09г. на РС-Разград му е определено общо наказание 5 години лишаване от свобода при строг първоначален режим в затворническо общежитие от закрит тип. Това наказание е изтъпяно на 11.02.2011г. и подс.С. бил освободен от затвора-Белене.

Св.Й.А. работела в сектор Пътна полиция при ОДМВР-Разград като системен оператор. На 30.07.2013г. подс.С. отишъл до сградата на РУП-Разград, където се помещавал сектор ПП-КАТ при ОДМВР-Разград, за да подаде необходимите документи за издаване на СУМПС. След като отишъл в службата, подс.С. представил на съответното гише пред св.А= множество документи, между които и свидетелство за завършено основно образование през учебната 1995/1996г. в СОУ Хр.Ботев гр.Лозница, серия Е-05, № 015234 и рег.№ 2311/15.06.2005г. Подсъдимият се сдобил с този официален документ по неустановен начин, то същият му ил необходим, за да му бъде издадено свидетелство за управление на МПС, тъй като се изисквало водачите на автомобили да имат завършено поне основно образование. Въпреки, че С. нямал завършено такова образование, същият представил пред служителя на сектор ПП-КАТ при ОДМВР-Разград- св.А. инкриминирания документ, за да удостовери именно завършената степен на образование. Впоследствие на подс.С. било издадено СУМПС № 282290205/31.07.2013г. и контролен налон № 5145989.

От приложената по делото справка от директора на СОУ Хр.Ботев гр.Лозница е видно, че подс.Е.С.С. не е бил ученик в СОУ Хр.Ботев-Лозница през учебната 1995/1996г., а и въобще не е учил там и няма издавано свидетелство за завършено основно образование.

От разпита на св.Р.Костадинова- директор на училището към 1995/1996г., подс.С. не се е обучавал в училището им и не му е било издавано свидетелство за завършено основно образование.

От заключението на назначената техническа експертиза е видно, че: - подписът, положен в графите “Директор” в копието на инкриминираното свидетелство, не е на Р. Г. К.; - подписът, положен в графа “Класен ръководител” не е на А. Й. Щ.; - отпечатъците от печат в копието на свидетелството не са положени с отпечатъците от печата на СОУ Хр.Ботев гр.Лозница.

Изложената фактическа обстановка се установява по несъмнен начин от всички събрани по делото писмени и гласни доказателства, които преценени поотделно и в тяхната съвкупност водят до извода, че на инкриминираната дата подс.С. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление по чл.316 пр.1 във вр. с чл.308, ал.2 от НК, а именно престъпно използване на неистински официален документ. Първоинстанционният съд е направил подробени анализ на събраните по делото доказателства и кои от тях кредитира и защо, като изводите се споделят и от настоящата инстанция.

Въз основа на установеното от фактическа страна, от правна страна Разградският окръжен съд намира следното: Жалбата е частично основателна  досежно размера на наложеното наказание и следва да бъде уважена, като бъде намален размера на наложеното наказание лишаване от свобода, тъй като същото се явява явно несправедливо.

С оглед на събраните по делото доказателства безспорно се установява, че деянието на С. е съставомерно по чл.316 пр.1 във вр. с чл.308, ал.2 от НК, тъй като на инкриминираната дата- 30.07.2013г. същият съзнателно се е ползвал от неистински официален документ- процесната диплома за завършено основно образование, като за самото съставяне на документа от него не може да се търси наказателна отговорност. Безспорно се установява, че инкриминираната диплома за завършено основно образование, издадена от СОУ Хр.Ботев гр.Лозница, серия Е-05, № 015234 и рег.№ 2311/15.06.2005г. представлява неистински официален документ. В случая по несъмнен начин се установява, че документа не е издаден от лицата, посочени като негови автори, както и от учреждението, посочено като издател, още повече отразеното в документа не отговаря на действителното, следователно представеното свидетелство за завършено основно образование следва да се квалифицира като неистинско такова. Подс.С. съзнателно се е ползвал от този документ, въпреки че е бил наясно, че не е завършил основно образование и през 1995/1996г. не е бил ученик в процесното училище, т.е. действал е с пряк умисъл, съзнавайки, че представения от него документ не е истински, въпреки това, обаче го е заверил “вярно с оригинала” и е положил подпис. Деянието му е съставомерно именно по чл.316 от НК, тъй като същото е довършено със самото представяне на документа пред съответния служител именно с цел удостоверяване на съответните обстоятелство- завършена основна степен на образование.

При опеделяне и индивидуализиране на наказанието първоинстанционния съд е отчел като отегчаващо отговорността обстоятелство единствено предишните осъждания на подс.С., които сочат, че е личност с по-висока обществена опасност. В същото време обаче самото деяние не се отличава с по-висока степен на общестевна опасност от обичайните такива, поради което наложеното наказание от три години и шест месеца лишаване от свобода се явява прекалено завишено. Съдът намира, че съразмерно на извършеното и на личноста на подсъдимия се явява наказание лишаване от свобода за срок от 2 година, което да бъде изтърпяно ефективно при първоначален строг режим в затвор.

По изложените съображения Разградският окръжен съд

 

                                     Р  Е  Ш  И  :

 

ИЗМЕНЯВА Присъда № 135/25.03.2014г. по НОХД № 943/2013г. на РС-Разград, в ЧАСТТА относно размера на наложеното наказание, КАТО НАМАЛЯВА размера на наложеното на подс.ЕНГЕТИ С.С. наказание лишаване от свобода от 3 години и 6 месеца на ДВЕ ГОДИНИ.

ПОТВЪРЖДАВА Присъда № 135/25.03.2014г. по НОХД № 943/2013г. на РС-Разград В ОСТАНАЛАТА ЧАСТ.

Решението не подлежи на касационно обжалване.  

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                     ЧЛЕНОВЕ: 1.                     2.

 

 

НР