Р Е Ш Е Н И Е

                                               № 30

                                      гр.Разград,19.05.2014г.

 

                              В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

        РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД в открито съдебно заседание на деветнадесети май две хиляди и четиринадесета година, в състав:

                                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ:Д.ВАСИЛЕВА

                                                      ЧЛЕНОВЕ:         С.РОБЕВА

                                                                                  Д.ИВАНОВА

 

 

С участието на секретаря  М.Н.   и  прокурор   Т.Тодоров           разгледа докладваното от ПРЕДСЕДАТЕЛЯ  ч.н.д.№ 151/2014г., и за да се произнесе, взе предвид следното:

       Производството е по  чл.32 от Закон за признаване, изпълнение и изпращане на решения за конфискация или отнемане и решения за налагане на финансови санкции по реда на чл.16, ал.1- 8.

      Образувано е по искане за признаване на решение за плащане на финансова санкция, постановено от  Главна митническа служба Н., Г..

      Прокурорът предлага да бъде признато решението на несъдебния орган.

      Засегнатото лице Л. Д. М., ЕГН: ********** *** редовно  призован с връчване на разпореждането на съдията-докладчик и удостоверението по чл.4, чрез съпругата му Б.М. – не се явява в с.з. и не представя становище по искането.

 

      ОКРЪЖНИЯТ СЪД след преценка на доказателствата прие за установено,следното:

 

      Постъпило е искане за признаване на решение за плащане на финансова санкция, постановено от  Главна митническа служба Н., Г. № ЕV 1556/13 – F 1002, постановено на 12.11.2013г., влязло в сила на 07.12.2013г. против Л. М.- роден на ***г*** за това,че: е работил в периода от февруари 2013г. до 07.10.2013 за фирма ***, като строителен работник без да притежава необходимото за това ЕС- разрешително за работа. Извършил е административно нарушение по смисъла на  параграф 404 ал.2 №4 в.в. с параграф 284 ал.1, трети том на Социалния кодекс  /СК III /, параграф 65, 35 и 17 Закон за административните нарушения. Размерът на наложената финансова санкция е 410,00 евро и 28,50 евро- разходи, или общ размер от  438,50 евро.

      Представено  е Удостоверение по чл.4 от Рамково решение 2005/214/ПВР на Съвета относно прилагането на принципа за взаимно признаване на финансови санкции с превод на бъл.език.

      С оглед местоживеенето на засегнатото лице на основание чл.31 от Закона делото е подсъдно на Разградския окръжен съд.

      Съгласно чл.284 Разрешително за работа- ЕС за граждани на новите страни-членки на ЕС:1.Граждани на държави, които са се присъединили към Европейския съюз с договора от 25 април 2005г. за присъединяване на Република България и Румъния към Европейския съюз /Федерален законодателен бюлетин 2006 II стр.1146, 1148/ и членовете на техните семейства, които имат право на свободно движение, имат право да работят само с разрешение на федералната служба по труда и да бъдат назначавани/наемани от работодатели само в случаите, когато притежават такова разрешително, доколкото в съответствие с договора за присъединяване към ЕС съществуват други уредби, които намират приложение като предходни правила относно свободното движение на работна ръка.

       Не са събрани доказателства в изпълняващата държава да е постановявано решение срещу същото лице за същото деяние и такова решение да е изпълнявано в изпълняващата държава или  в трета държава, различна от издаващата или изпълняващата държава.

       Изпълнението на решението не е с изтекла давност по българското законодателство и не се отнася за деяние, подсъдно на български съд. Не е налице имунитет или привилегия по българското законодателство, които правят изпълнението на решението недопустимо. Решението се отнася за деяния – адм.нарушения, които са извършени на територията на Г.. Видно от представеното Удостоверение по чл.4 засегнатото лице е било уведомено.

       Представеното Удостоверение по чл.4 е пълно и отговаря на Решението. Не са налице основания, при които може да се откаже признаване и изпълнение.

       Поради изложеното, следва представеното решение да бъде признато и изпратено на органите на НАП за изпълнение.

 

       По изложените съображения РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД,

 

                                               Р Е Ш И:

 

       ПРИЗНАВА  Решение на Главна митническа служба Н. № EV 1556/13-F 1002 от 12.11.2013г., влязло в сила на 07.12.2013г., с което на  Л. Д. М.  - роден на ***г., ЕГН: **********,***, е наложена глоба в размер на  410,00 евро и разноски в размер на 28,50 евро за това,че: за периода от февруари 2013г. до 07.10.2013г. е работил за фирма *** като строителен работник без да притежава необходимото за това ЕС-разрешително за работа – административно нарушение по смисъла на параграф 404 ал.2  4, във връзка с параграф 284 ал.1 Социален кодекс III том и Закон за административните нарушения.

      ИЗПРАЩА решението, ведно с препис от настоящото решение на органите на Националната агенция по приходите, за изпълнение.

      Препис от решението на съда да се връчи на засегнатото лице  Л. Д. М..

      Да се уведоми компетентният  орган на издаващата държава. Копие от уведомлението, на основание чл.38 да се изпрати на Министерство на правосъдието на Р.България.

      Решението може да се обжалва и протестира в  7-дневен срок от съобщението за засегнатото лице, и от днес за прокурора пред АПЕЛАТИВЕН СЪД-Варна.

 

                                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                        ЧЛЕНОВЕ:1.                                 2.

MH