Р Е Ш Е Н И Е

                                               

                                   гр.Разград, 09.06.2014г.

 

                           В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

        РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД в открито съдебно заседание на девети юни две хиляди и четиринадесета година,в състав:

                                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ: Д.ВАСИЛЕВА

                                                     ЧЛЕНОВЕ:          С.РОБЕВА

                                                                                  Д.ИВАНОВА

 

С участието на секретаря   Н.Р.     и    прокурор  М.ПЕНЧИКОВА                          разгледа  докладваното от ПРЕДСЕДАТЕЛЯ ч.н.д.№153/2014г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

      Производството е по чл.32 от Закон за признаване, изпълнение и изпращане на решения за конфискация или отнемане и решения за налагане на финансови санкции по реда на чл.16, ал.1 – 8.

      Образувано е по искане за признаване и изпълнение на  германско решение на основание  Рамково решение 2005/214/ПВР срещу И. Е.

      Прокурорът да се уважи искането.

      Засегнатото лице И. А. Е., ЕГН: **********  с постоянен адрес с.Старо селище, ул.”Н.Й.Вапцаров”-№ 37, общ.Исперих, обл.Разград, не се явява в с.з. Не е намерен на посочения адрес за лично призоваване, съпругата му отказва да получи призовката.

      Служебно назначения защитник на засегнатото лице адв.М.Й. – предоставя на съда да реши.

 

      ОКРЪЖНИЯТ СЪД след преценка на доказателствата прие за установено, следното:

      Постъпило е искане за признаване на решение за плащане на финансова санкция, постановено от Главна митническа служба Нюрнберг № EV 1394/12 – F 1008 от 24.01.2013г., влязло в сила на  08.02.2013г. против И. А. Е. – роден на ***г., ЕГН: **********,*** за това,че: от 13.09.2012г. до 15.10.2012г. е работил за фирмата „Хайри Улука Баусаниерунг” без да притежава необходимото за това ЕС- разрешително за работа. На 16.10.2012г. на засегнатото лице му е съобщено, че се открива следствено производство и в рамките на даването на показания му е дадена възможност да вземе становище по отправеното обвинение. Засегнатото лице е отговорило, че му е било известно, че за да работи в Германия се изисква разрешително за работа. Х. У. му е бил обещал да се погрижи за всичко. Той работил от един месец за Х. У. и извършвал дейности по разчистване и разрушаване. Работното време е регламентирано. Получавал почасово възнаграждение от 6,00 евро. Възнаграждението му се заплаща въз основа на водените от него записки за изработените часове. В случая, не може да става въпрос за извършване на самостоятелна стопанска дейност,а се касае за наемна работа, която подлежи на разрешителен режим. С това засегнатото лице е извършило по небрежност административно нарушение по смисъла на чл.404, ал.2, №4 Том трети  на Социалния кодекс. Извършил е трудова дейност без ЕС-разрешително за работа по смисъла на чл.284, ал.1 Трети том на Социалния кодекс /СК III/. Размерът на наложената финансова санкция е  80,00 евро и  20,00 евро разходи за производството, общ размер на финансовата санкция  -  100,00 евро.

         Представено е Удостоверение по чл.4 от Рамково решение 2005/214/ПВР на Съвета относно прилагане на принципа за взаимно признаване на финансови санкции с превод на бъл.език.

         С оглед местоживеенето на засегнатото лице на основание чл.31 от Закона делото е подсъдно на Разградския окръжен съд.

         Не са събрани доказателства в изпълняващата държава да е постановявано решение срещу същото лице за същото деяние и такова решение да е изпълнявано в изпълняващата държава или в трета държава, различна от издаващата или изпълняващата държава.

        Изпълнението на решението не е с изтекла давност по българското законодателство и не се отнася до деяние подсъдно на български съд. Не е налице имунитет или привилегия по българското законодателство, които правят решението недопустимо. Решението се отнася до деяние. Административно нарушение, което е извършено на територията на Германия. Видно от представеното Удостоверение по чл.4 засегнатото лице е било уведомено.

        Представеното Удостоверение по чл.4 е пълно и отговаря на Решението на германския несъдебен орган. Не са налице основания, при които може да се откаже признаване и изпълнение.

        Поради изложеното, следва Решението да бъде признато и изпратено на органите на НАП за изпълнение.

        По изложените съображения РАЗГРАДСКИЯ ОКРЪЖЕН СЪД,

 

                                                     Р Е Ш И:

 

       ПРИЗНАВА Решение  на Главна митническа служба Нюрнберг № EV 1394/12 – F 1008 от 24.01.2013г., влязло в сила на 08.02.2013г., с което на И. А. Е.- роден на  ***г., ЕГН: **********, с постоянен адрес с.Старо Селище, ул.”Н.Й.Вапцаров”-№ 37, общ.Исперих, обл.Разград, е наложена глоба в размер на 80,00 евро и разноски в размер на 20,00 евро за това,че: от 13.09.2012г. до 15.10.2012г. е работил за фирмата „Хайри Улука Баусаниерунг” без да притежава необходимото за това ЕС- разрешително за работа – административно нарушение по небрежност, съгласно чл.404, ал.2, №4 Том трети Социален кодекс, чл.284, ал.1 Трети том на Социалния кодекс.

       ИЗПРАЩА Решението, ведно с препис от настоящото решение на органите на Националната агенция по приходите, за изпълнение.

      Препис от решението на съда да се връчи на засегнатото лице  И. А. Е.

      Да се уведоми компетентният орган на издаващата държава. Копие от уведомлението, на основание чл.38 от Закона да се изпрати на Министерство на правосъдието на Р България.

      Решението може да се обжалва и протестира  в 7-дневен срок от днес пред АПЕЛАТИВЕН СЪД-Варна.

                                    

                                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ:

                        ЧЛЕНОВЕ:1.                                        2.

 

НР