Р Е Ш Е Н И Е №

                                        гр.Разград,12.06.2014г.

 

                              В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

        РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД в открито съдебно заседание на дванадесети юни, две хиляди и четиринадесета година, в състав:

                                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ:В.СТОЯНОВ

Д.ВАСИЛЕВА                 

                                                      ЧЛЕНОВЕ:                  С.РОБЕВА

 

С участието на секретаря Д.Г. и  прокурор  Т.Тодоров разгледа докладваното от ПРЕДСЕДАТЕЛЯ  ч.н.д.№ 185/2014г., и за да се произнесе, взе предвид следното:

       Производството е по  чл.32 от Закона за признаване, изпълнение и изпращане на решения за конфискация или отнемане и решения за налагане на финансови санкции по реда на чл.16, ал.1- 8.

      Образувано е по искане за признаване на решение за плащане на финансова санкция, постановено от  Германия-Област Гослар с адрес:ул.”Клубгартенщрасе” №11,38640 Гослар.

      Прокурорът предлага да бъде признато решението на несъдебния орган.

      Засегнатото лице  М.М.М. ***, нередовно  призован, не се явява в с.з. и не представя становище по искането. Вместо него се явява служебния защитник адв. П. ***.

      ОКРЪЖНИЯТ СЪД след преценка на доказателствата прие за установено,следното:

 Постъпило е искане за признаване на решение за плащане на финансова санкция, постановено от  Германия-Област Гослар-адрес:ул.”Клубгартенщрасе” №11,38640 Гослар. Решението е постановено на  16.07.2013г., влязло в сила на 07.08.2013г.,№ на решението/делото: CF004310237, против М.М.М., роден на ***г. в гр.Исперих, с последен адрес: гр.Исперих, ж.к.”Васил Априлов” №1, ап.12, обл. Разград за това, че: на 10.04.2013г. около 09.18 часа като шофьор на тежкотоварен автомобил марка Даймлер Крайслер с рег.№: *** на междуобщинна територия Харц/област Гослар на шосето В4 от Торфхаус за Бад Харцбург в отсечката на 6.172 км. е извършил следното административно нарушение: Засегнатото лице е надвишило максимално разрешената скорост на шофиране извън населени места с 28 км/час. Максимално допустима скорост: 20 км/час. Установената скорост след приспадане на признат толеранс: 48 км/час-Административно нарушение по смисъла на пар.41 ал.1 във вр. с приложение 2 пар.49 от Правилник за движение по пътищата, пар.24 Закон за движение по пътищата, №11.1.6 Федерален каталог. Размерът на наложената финансова санкция е  95.00 евро и 23,50 евро- разходи, или общ размер от   118,50 евро.

      Представено  е Удостоверение по чл.4 от Рамково решение 2005/214/ПВР на Съвета относно прилагането на принципа за взаимно признаване на финансови санкции с превод на бълг. език.

      С оглед местоживеенето на засегнатото лице на основание чл.31 от Закона делото е подсъдно на Разградския окръжен съд.

             Не са събрани доказателства в изпълняващата държава да е постановявано решение срещу същото лице за същото деяние и такова решение да е изпълнявано в изпълняващата държава или  в трета държава, различна от издаващата или изпълняващата държава.

       Изпълнението на решението не е с изтекла давност по българското законодателство и не се отнася за деяние, подсъдно на български съд. Не е налице имунитет или привилегия по българското законодателство, които правят изпълнението на решението недопустимо. Решението се отнася за деяние – адм.нарушение, което е извършено на територията на Германия. Видно от представеното Удостоверение по чл.4 засегнатото лице е било уведомено.

Представеното Удостоверение по чл.4 е пълно и отговаря на Решението. Не са налице основания, при които може да се откаже признаване и изпълнение.

       Поради изложеното, следва представеното решение да бъде признато и изпратено на органите на НАП за изпълнение.

 

       По изложените съображения РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД,

                                                          

Р Е Ш И:

 

       ПРИЗНАВА  Решение на ГЕРМАНИЯ-Област Гослар, ул.”Клубгартенщрасе” №11,38640-Гослар,постановено на 16.07.2013г., влязло в сила на 07.08.2013г., Рег.№CF004310237, с което на   М.М.М. ***, ЕГН:**********,***,-България е наложена глоба в размер на  95,00 евро и разноски в размер на 23,50 евро  общо 118.50 за това, че: на 10.04.2013г. около 09.18 часа като шофьор на тежкотоварен автомобил марка Даймлер Крайслер с рег.№:*** на междуобщинна територия Харц/област Гослар на шосето В4 от Торфхаус за Бад Харцбург, в отсечката на 6.172 км. е извършил следното административно нарушение: Засегнатото лице е надвишило максимално допустимата скорост на шофиране извън населени места с 28 км/час.Максимално допустимата скорост:20 км/час.Установената скорост е 48 км/час-Административно нарушение по смисъла на пар.41 ал.1 във вр. с приложение 2, пар.49 Правилник за движение по пътищата, пар.24 Закон за движение по пътищата, №11.1.6 Федерален каталог.

     ИЗПРАЩА решението, ведно с препис от настоящото решение на органите на Националната агенция по приходите, за изпълнение.

      Препис от решението на съда да се връчи на засегнатото лице   М.М.М..

      Да се уведоми компетентният  орган на издаващата държава. Копие от уведомлението, на основание чл.38 да се изпрати на Министерство на правосъдието на Р.България.

      Решението може да се обжалва и протестира в  7-дневен срок от днес пред АПЕЛАТИВЕН СЪД-Варна.

 

                                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                        ЧЛЕНОВЕ:1.                                 2.

 

дг