Р Е Ш Е Н И Е № 50

 

Гр.Разград, 01.07.2014г.

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД в открито съдебно заседание на тридесети юни две хиляди и четиринадесета година, в състав:

                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДИМИТРИНКА ВАСИЛЕВА

                                        ЧЛЕНОВЕ: СВЕТЛА  РОБЕВА

ДОРОТЕЯ ИВАНОВА

с участието на секретаря М.Н. и прокурора АНТОНИЯ ДОНЕВА, като разгледа докладваното от съдия Иванова ВНОХД № 192 по описа за 2014г., и за да се произнесе, взе предвид следното:         

 

Производството е с правно основание чл.328 и сл. НПК.

С Присъда № 205/07.05.2014г., постановена по НОХД № 277/14г., Разградският районен съд е признал подсъдимия С.С.Р. от с.М., за виновен в това, че на 19.04.2014г. в гр.Разград е управлявал МПС- лек автомобил Форд Ескорт с рег.№ ***, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1.2 на хиляда, а именно 3.21 промила, установено по надлежния ред- престъпление по чл.343б, ал.1 от НК, поради което и на основание чл.58а, ал.1 във вр. с чл.54 от НК му е наложил наказание лишаване от свобода за срок от шест месеца, като на основание чл.66, ал.1 от НК е отложил изтърпяването му за изпитателен срок от три години, а на основание чл.343г от НК го е лишил от правото да управлява МПС за срок от 1 година и 10 месеца, като е приспаднал времето, през което е бил лишен от това право по административен ред, считано от 19.04.2014г.

Недоволна от така постановената присъда е останала Районна поркуратура-Разград, поради което я протестира в срок, като навежда доводи за явна несправедливост на наложеното наказание, както по отношение на лишаването от свобода, така и на лишаването от права. Счита, че наказанията са занижени, като не е отчетена обществената опасност на деянието и дееца. Ето защо предлага наказанията да бъдат увеличени лишаването от свобода от 6 месеца на 8 месеца, а лишаването от право да управлява МПС от 1 година и 10 месеца на 3 години.

Недоволен от така постановената присъда е останал и подс.С.С.Р., поради което също я обжалва в срок, чрез защитника си- адв.В.С., като навежда доводи за явна несправедливост на наложеното наказание, поради което моли присъдата да бъде изменена, а наложените му наказания да бъдат намалени. В с.з. жалбата се поддържа както от подсъдимия, така и от неговия защитник- адв.Ем.С., а по отношение на подаденя протест считат същия за неоснователен.

Разградската окръжна прокуратура поддържа протеста на изложените в него основания, а жалбата счита за неоснователна. Предлага на съда да бъде изменена присъдата, като бъдат увеличени наказанията.

Разградският окръжен съд, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа страна следното:

Подсъдимият С.С.Р. живее в с.М.. същият е правоспособен водач на МПС с категории В, АМ и В1, придобити с изпитен протокол № 246/24.04.2013г., като му е издадено и СУМПС № 282241642 на 24.06.2013г.

Полицейските служители Н.И. и П.М.- служители на РУП-Разград, били наряд като автопатрул за времето от 20.30ч на 18.04.2014г. до 08.30ч на 19.04-2014г. Около 00.05ч. на 19.04.2014г. те се движили с патрулния автомобил по ул.Странджа в посока бул.Априлско въстание в гр.Разград и им направило впечатление, че движещият се пред тях лек автомобил Форд Ескорт с рег.№ *** се движи криволичейки по пътното платно. Същият автомобил завил в посока ул.Симеон в гр.Разград, но полицейските служители го настигнали и му подали сигнал със стоп плака /през прозореца на техния автомобил/ да спре. Водачът отбил встрани от пътя и спрял автомобила си. Полицейските служители също спрели и отишли при водача на лекия автомобил Форд Ескорт. Установили, че автомобила се управлява от подс.С.Р. от с.М.. Св.Н.И. го изпробвал за наличие на алкохол в кръвта с техническо средство Алкотест Дрегер 7510 с фабр.№ ARDN 0058 и уредът отчел концентрация на алкохол 3,21 на хиляда. Бил му съставен АУАН с бл.№ 676562/19.04.2014г. и му били иззети свидетелството за управление на МПС и контролния талон към същото, както и свидетелството за регистрация на МПС. На подсъдимия бил издаден и талон за кръвна проба с бл.№ 0412012/19.04.2014г., като му било предложено да даде кръвна проба, но същия отказал, което било отразено в талона.

Изложената фактическа обстановка се установява безспорно не само от направеното по реда на чл.371, т.2 от НПК самопризнание от подсидимя, но и от събраните на ДП писмени и гласни доказателставо, които са единни и непротиворечиви и съдът ги кредитира изцяло.

Въз основа на установеното от фактическа страна, от правна страна Разградският окръжен съд намира следното: Протестът и жалбата са неоснователни, а присъдата на първоинстанционния съд е правилно, законосъобразно и обосновано.

По същество обвинението е доказано по един безспорен и несъмнен начин, тъй като на инкриминираната дата подс.Р. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението по чл.343б, ал.1 от НК, а именно управлявал е лек автомобил с концентрация на алкохол в кръвта си над 1.2 на хиляда- 3,21 на хиляда, което е установено по надлежния ред. По несъмнен начин се установява, че именно подс.Р. е управлявал процесния лек автомобил Форд Ескорт в гр.Разград, като при извършената от контролните органи проверка и изпробване с техническо средство Алкотест Дрегер, било установено, че концентрацията му на алкохол в кръвта е 3.21 на хиляда. Това обстоятелство не е оспорено от подс.Р. както при извършената проверка, така и в настоящото наказателно производство. Същият е действал при пряк умисъл съзнавайки, че управлява автомобила след употреба на алкохол. Ето защо подс.Р. следва да носи наказателно отговорност за извършеното от него престъпление по чл.343б, ал.1 от НК.

При опеделяне и индивидуализиране на наказанието първоинстанционния съд е отчел, че същото следва да бъде определено по реда на чл.58а от НК, като е отчел както смекчаващите, така и отегчаващите отговорността обстоятелства. В тази връзка правилно съдът е отчел, че съответно на извършеното е наказание лишаване от свобода над средния размер, а именно 9 /девет/ месеца лишаване от свобода, което предвид разпоредбата на чл.58а от НК е намалил с 1/3 и е наложил на подс.Р. наказание лишаване от свобода за срок от 6 месеца, което на основание чл.66, ал.1 от НК е отложил за изпитателн срок от 3 години. На основание чл.343г от НК го е лишил от правото да управлява МПС за срок от 1 година и 10 месеца. Така наложените наказания са съответни и справедливи, като отговарят както на извършеното, така и на личността на дееца. Същите съдът намира, че ще осъществят в най-пълна степен както генералната, така и специалната превенция, с оглед превъзпитание и мотивиране на подсъдимия да спазва установените правила за движение по пътищата.

Доводите на прокурора, че подс.Р. бил многократно наказван и имал лоши характеристични данни не се споделят от настоящата инстанция. Видно от справката за нарушител и представеното удостоверение № 32477/23.05.2014г., подс.Р. е бил наказван само веднъж по административен ред, преди придобиване на СУМПС, за нарушения на чл.177, ал.1, т.2 от ЗДвП /управление на МПС без да е правоспособен водач/ и на чл.175, ал.1, т.1 от ЗДвП /нерегистрирано МПС или липса на табели/, т.е. не отговаря на истината твърдението на прокурора, че подс.Р. е бил наказван 5 пъти. Ето защо искането за увеличение на наказанието от страна на прокурора не съответства както на тежестта на извършеното, така и на личността на извършителя.

В тази връзка и изкането на защитата за намаляване на наказанията не се подкрепя от доказателствата по делото и степента на общестевна опасност на деянието. При определяне и индивидуализиране на наказанието съдът е отчел всички смекчаващи и отегчаващи отговорността обстоятелства и както бе отбелязано по-горе същите са справедливи и съответни на извършеното.

По изложените съображения Разградският окръжен съд

 

                                     Р  Е  Ш  И  :

 

ПОТВЪРЖДАВА Присъда № 205/07.05.2014г. по НОХД № 277/2014г. на РС-Разград.

Решението не подлежи на касационно обжалване.  

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                     ЧЛЕНОВЕ: 1.                     2.

 

 

MH