Р Е Ш Е Н И Е №

 

Гр.Разград,24.06.2014г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД в открито съдебно заседание на седемнадесети юни, две хиляди и четиринадесета година, в състав:

                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ: ВЕСЕЛИН СТОЯНОВ

ЧЛЕНОВЕ:                                                  Д.ВАСИЛЕВА

                                                                   В.ДИМИТРОВА

                                                                    

 

С участието на секретаря С.Л. и прокурора Росица Георгиева, като разгледа докладваното от съдия Стоянов ЧНД №205 по описа за 2014г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл.44 ЗЕЕЗА.

Постъпило е искане от Окръжна прокуратура-Разград за допускане изпълнението на Европейска заповед за арест, издадена  на 22.05.2014г. от  Прокуратурата на гр.Zwolle, за предаване на българския гражданин Ц.В.К., ЕГН:********** *** на нидерландските власти.

В съдебно заседание прокурорът поддържа становище, че са налице условията за изпълнение на европейската заповед за арест и предаване на исканото лице на издаващата държава.

Лицето, чието предаване се иска – Ц.В.К., след разясняване на процедурата  за съгласие за предаване, както и на принципа на особеността по чл.61, ал.1 ЗЕЕЗА, изразява съгласие за предаване на   нидерландските власти.

Защитникът на  Ц.В.К.-адв. А.М. *** счита, че следва да се допусне изпълнението на заповедта и лицето да бъде  предадено на  нидерландските власти.

В 3-дневния срок по чл.45, ал.2 ЗЕЕЗА  Ц.В. не е оттеглил съгласието си за предаване.

Разградският окръжен съд, като прецени събраните по делото доказателства, констатира следното: С Постановление от 29.05.2014г. предявено на българския гражданин Ц.В.К. е постановено неговото задържане за срок от 72 часа с правно основание чл.42 ал.2 от ЗЕЕЗА.

Задържаният К. е бил обявен за международно издирване в АИС ИД-НШИС с Шенген идентификатор №NL 0000007408606000001 по инициатива на Нидерландия във връзка с неговия арест с цел предаване/екстрадиция.

Основание за обявяването му за международно издирване и последващото задържане на К. е издадената на 22.05.2014г. Европейска заповед за арест от Прокуратурата в горецитирания град на Кралство Нидерландия във връзка с изпълнение на наказание 6 месеца лишаване от свобода, постановено задочно по Присъда на Съд-гр.Арнхем, Нидерландия за извършено от него престъпление по чл.273f от Нидерландския наказателен кодекс - трафик на хора, извършен в съучастие,  като е предвидено наказание  лишаване от свобода  с максимален срок от 12 години.

Заповедта е получена по факс в Окръжна прокуратура-Разград на  нидерландски език  на 29.05.2014г. в 11.17 часа. На 02.06.2014г. в 06.11 часа по факса в ОП Разград е получена ЕЗА и в превод на български език.

Със Заповед №З-57/29.05.2014г. на МВР на основание чл.63 ал.1 т.7 от ЗМВР Ц.К. е задържан за 24 часа, считано от  09.30 часа на 29.05.2014г.

На 02.06.2014г. от състав на Разградския окръжен съд по отношение на Ц.К. е била взета мярка за неотклонение задържане под стража.

Нидерландските власти са информирани за необходимостта ЕЗА в оригинал и неин превод  на български език да бъдат изпратени в ОП-Разград в срока по чл.42 ал.2 от ЗЕЕЗА.

В случая са налице предпоставките на чл.42 ал.4 от Закона за ЕЗА.

В заповедта за арест е посочена правна квалификация на деянията-в ЕЗА от 22.05.2014г. от Прокуратурата на гр. Zwolle Кралство Нидерландия е във връзка с изпълнение на наказание 6 месеца лишаване от свобода, постановено задочно по Присъда на Съд-гр.Арнхем, Нидерландия за извършено от него престъпление по чл.273f от Наказателния кодекс по нидерландското законодателство-трафик на хора, извършен в съучастие.

Заповедта е получена по факс в Разградска окръжна прокуратура на нидерлански език и е придружена с превод на български език.

Въз основа на изложеното от фактическа страна, от правна страна Разградският окръжен съд намира следното: Европейската заповед за арест отговаря на изискванията по чл.36 и чл.37 ЗЕЕЗА. Заповедта изхожда от компетентен орган, в писмена форма е, съдържа всички необходими реквизити по чл.37, ал.1 ЗЕЕЗА и е придружена с превод на български език, съгласно чл.37, ал.3 ЗЕЕЗА. Издадена е за деяния, за които в издаващата държава за извършеното от  Ц.К. е предвидено наказание лишаване от свобода за срок  от 12 години лишаване от свобода. Това деяние съставлява престъпление и по законодателството на РБългария –чл.159а от НК. То попада в изрично изброените в чл.36, ал.3 ЗЕЕЗА, за които не се изисква преценка за двойна наказуемост. Така се установяват всички положителни формални и материални условия за прилагане на заповедта.

Същевременно не са налице абсолютните предпоставки за отказ да се изпълни заповедта по чл.39 ЗЕЕЗА: престъпленията, за които е издадена заповедта, не са амнистирани в РБългария, исканото лице не е осъдено за същите престъпления от български съд или съд на трета държава членка, не е изтърпяло и не търпи наказание за тези деяния, и  е пълнолетно.

С оглед на горното съдът намери, че са налице всички предпоставки за  допускане изпълнението на европейската заповед за арест.

Съгласно чл.44, ал.7, пр.2 ЗЕЕЗА мярката за неотклонение задържане под стража следва да бъде потвърдена до фактическото предаване на лицето на издаващата държава.

По изложените съображения и на основание чл.44, ал.7 ЗЕЕЗА Разградският окръжен съд

 

                                               Р    Е    Ш    И    :

 

ДОПУСКА НЕЗАБАВНО ПРЕДАВАНЕ на лицето  Ц.В.К., ЕГН:**********, роден на ***г. в гр.Исперих, живущ ***, български гражданин, неженен, осъждан,  в изпълнение на Европейска заповед за арест от 22.05.2014г., издадена от прокурор от прокуратурата в гр. Zwolle Кралство Нидерландия във връзка с изпълнение на наказание 6 месеца лишаване от свобода, постановено задочно по Присъда на Съд-гр.Арнхем, Нидерландия,за извършено от него престъпление по чл.273f от Нидерландския наказателен кодекс-трафик на хора извършен в съучастие.

ПОТВЪРЖДАВА мярката за неотклонение задържане под стража, взета по отношение на Ц.В.К., до фактическото му предаване на издаващата държава.

Решението е окончателно.

След влизане в сила на решението да се уведоми незабавно органът, издал заповедта.

Преписи от решението да се изпратят на Върховната касационна прокуратура и на Министерство на правосъдието.

 

 ПРЕДСЕДАТЕЛ:                   ЧЛЕНОВЕ: 1.                   2.

 

 

НР