Р Е Ш Е Н И Е № 87

 

Гр.Разград, 06.11.2014г.

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД в открито съдебно заседание на трети ноември две хиляди и четиринадесета година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕМИЛ СТОЕВ

ЧЛЕНОВЕ:ДИМИТРИНКА ВАСИЛЕВА

СВЕТЛА РОБЕВА

С участието на секретаря М.Н. като разгледа докладваното от съдия Робева ВНЧХД № 303 по описа за 2014г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл.328 и сл. НПК.

С Присъда № 346/31.07.2014г. по НЧХД № 237/2014г. Разградският районен съд е признал подсъдимата Д.С.М. *** за невиновна в това на 06.03.2014г. в гр.Разград да е причинила лека телесна повреда на Р. А. П. от с.гр.., изразяваща се във временно разстройство на здравето, неопасно за живота, и я е оправдал по обвинението по чл.130, ал.1 НК. Със същата присъда РРС е отхвърлил предявения от Р. П. против подсъдимата Д.М. граждански иск в размер на 7000 лв като недоказан.

Недоволна в присъдата е останала тъжителката Р.А.П. и чрез повереника си адв.А.М. *** я обжалва като постановена при съществено процесуално нарушение, изразяващо се в допускането на С. С. – неин фактически съжителник в качеството на повереник. В жалбата се развиват доводи и за необоснованост на присъдата и постановяване в нарушение на материалния закон. Иска се отмяна на присъдата и връщане на делото за ново разглеждане от друг състав на първоинстанционния съд или за постановяване на нова осъдителна присъда и за уважаване на гражданския иск.

Подсъдимата Д.С.М. чрез защитника си адв.Р.К. *** пледира за потвърждаване на присъдата.

Разградският окръжен съд, като прецени събраните по делото доказателства, констатира следното: В съдопроизводствената дейност на първата инстанция е допуснато съществено процесуално нарушение, налагащо отмяна на присъдата и връщане на делото за ново разглеждане.

В първото съдебно заседание по делото, проведено на 03.06.2014г., тъжителката е заявила, че е упълномощила съпруга си С. С. да я представлява и е представила пълномощно. На основание чл.100, ал.3 във вр. с чл.91, ал.2 НПК съдът го е допуснал като неин повереник. Съгласно чл.100, ал.3 във вр. с ал.1 във вр. с чл.91, ал.2 НПК повереник на частния тъжител може да бъде съпругът. Лицето С. С. няма това качество. РРС е проявил процесуално бездействие като не е изискал удостоверение за граждански брак. Можело е да направи справка и в Националната база данни „Население”. Конституирането на повереник, който не е сред лицата по чл.92, ал.1 и ал.2 НПК, противоречи на  императивните правила в същите норми и съставлява абсолютно процесуално нарушение, накърняващо правото на защита на тъжителката.

При служебната проверка на присъдата въззивният съд констатира и друго неотстранимо процесуално нарушение, изразяващо се във вътрешна противоречивост на мотивите. От една страна, при излагане на фактическата обстановка РРС е приел, че между подсъдимата и тъжителката започнало пререкание, подсъдимата блъснала тъжителката с ръка в тялото, тъжителката я ритнала и започнала да я блъска, а подсъдимата замахнала със столче, като не можело да се каже дали е успяла да я удари с него, след което двете паднали на земята. От друга страна, при обсъждане на доказателствата и по-конкретно на записа от охранителната камера съдът е коментирал, че подсъдимата е замахнала с един предмет към главата или раменете на тъжителката и изглежда успяла да я удари с него. А от правна страна съдът е заключил, че се касаело до защита срещу неоправдано нападение и явно нараняванията били получени при падането на земята.

Цялата фактическа и правна картина е очертана от РРС с наречия като „изглежда”, „очевидно” и „явно”. Недопустимо е присъдата да почива на предположения. По делото е събрана достатъчна доказателствена маса и записът от охранителната камера е само една част от нея, която следва да се анализира съвкупно с всички останали доказателства.

Поради горното присъдата следва да бъде отменена и делото бъде разгледано отново от друг състав на първоинстанционния съд.

По изложените съображения и на основание чл.335, ал.2 във вр. с чл.348, ал.3, т.1 НПК Разградският окръжен съд

 

                                 Р    Е    Ш    И    :

 

ОТМЕНЯ Присъда № 346/31.07.2014г., постановена по НЧХД № 237/2014г. по описа на Разградския районен съд и ВРЪЩА делото за ново разглеждане от друг състав на първоинстанционнния съд.

Решението не подлежи на касационно обжалване.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                    ЧЛЕНОВЕ: 1.               2.

 

MH