Р Е Ш Е Н И Е

                                                    №86

                                       гр.Разград,19.11.2014г.

 

 

                               В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

           РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД в открито съдебно заседание на  трети ноември две хиляди и четиринадесета година, в състав:

                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ:Д.ВАСИЛЕВА

                                                    ЧЛЕНОВЕ:          С.РОБЕВА

                                                                                Д.ИВАНОВА

 

С участието на секретаря  М.Н. и прокурор О.ДАМЯНОВ разгледа докладваното от  ПРЕДСЕДАТЕЛЯ  в.ч.н.д.№ 329/2014г. и за да се произнесе взе предвид, следното:

           С  Определение от  17.09.2014г., постановено по  н.о.х.д.№ 380/2014г. Разградският районен съд на основание чл.68, ал.1 от НК  привежда в изпълнение наложеното по н.о.х.д.№ 535/2013г на РС-Разград наказание лишаване от свобода в размер на шест месеца, което следва да бъде изтърпяно от осъдения С.В.Б. отделно от наказанието по  н.о.х.д.№ 380/2014г. на РС-Разград, при строг първоначален режим.

           Срещу така постановения съдебен акт е постъпила жалба от адв.Р.В. служебен защитник на осъдения С.В.Б. в частта, относно режима на изтърпяване на наказанието като счита,че режимът следва да бъде общ.

            Прокурорът счита жалбата за неоснователна, правилно и законосъобразно първоинстанционният съд е определил режима на изтърпяване на наказанието.

           ОКРЪЖНИЯТ СЪД след преценка на възраженията, доводите  на страните, събраните по делото доказателства намери, следното:

            Жалбата е процесуално допустима като подадена в срок от надлежна страна в процеса против съдебен акт подлежащ на въззивен  контрол. Разгледана по същество се явява неоснователна, по следните съображения и правни изводи:

            Производството пред първоинстанционния съд е по реда на чл.306, ал.1 т.3 НПК образувано по  внесено предложение от Районна прокуратура-Разград на основание чл.68, ал.1 от НК за привеждане в изпълнение на наказанието наложено на С.В.Б. с определение по  н.о.х.д.№ 535/2013г. на РС-Разград в размер на 6 месеца лишаване от свобода, изтърпяването на което е бил отложено за срок от три години.

            Установено е, че  с Определение от 10.06.2014г., постановено по  н.о.х.д.№ 380/2014г., влязло в сила на 10.06.2014г. РС-Разград е одобрил споразумение по силата, на което С.В.Б. *** се е признал за виновен в извършване на престъпление по чл.234, ал.2, т.1, в.в. с ал.1 от НК,  извършено на  26.05.2014г., и е приел наказание лишаване от свобода три месеца, при строг първоначален режим, в затворническо общежитие от закрит тип.

            Установено е, че с Определение от 17.07.2013г., постановено по  н.о.х.д.№ 535/2013г. на РС-Разград, влязло в сила на 17.07.2013г. е било одобрено споразумение по силата,на което  С.В.Б. се е признал за виновен в извършване на престъпление по чл.234, ал.1 от НК, извършено на  01.07.2013г., и приел наказание шест месеца лишаване от свбода, чието изтърпяване на основание чл.66, ал.1 от НК е било отложено за срок от три години, считано от влизане в сила на  определението.

            При така установеното, деянието предмет на  н.о.х.д.№ 380/2014г на РС-Разград  извършено на 26.05.2014г., се явява осъществено  в изпитателния срок по  н.о.х.д.№ 535/2013г. на РС-Разград, поради което правилно и законосъобразно първоинстанционният съд е приел, че на основание чл.68, ал.1 от НК наложеното наказание по н.о.х.д.№ 535/2013г. на РС-Разград – шест месеца лишаване от свобода, следва да бъде приведено в изпълнение, респ. осъденият  С.В.Б., следва да изтърпи и отложеното наказание.

           Правилно, обосновано и законосъобразно първоинстанционният съд се е позовал на параграф 3 от ДР на ЗИНЗС, и на основание  чл.61, т.2 от ЗИНЗС е постановил строг първоначален режим на изтърпяване на наказанието. Правилно първоинстанционният съд е посочил и правното основание чл.60, ал.1 от ЗИНЗС за определяне типа на затворническото заведение, но е пропуснал словесно да отрази, че в случая наказанието следва да се изтърпи в затворническо общежитие от закрит тип, като в тази част  определението следва да бъде изменено.

            По изложените съображения РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД,

 

                                                    Р Е Ш И:

 

            ИЗМЕНЯ   Определението от  17.09.2014г., постановено  по н.о.х.д.№ 380/2014г. по описа на Разградски районен съд, като определя  наказанието  шест месеца лишаване от свобода да се изтърпи в затворническо общежитие от закрит тип.

            ПОТВЪРЖДАВА  Определението в останалата  му част.

            Решението не подлежи на касационно обжалване.

 

                                                              ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                       ЧЛЕНОВЕ:1.                              2.

         

       MH