Р Е Ш Е Н И Е

 

Номер: … /17.11.2014 г.

Година 2014

Град Разград

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Разградски окръжен съд

на седемнадесети ноември

2013 г.

в публично съдебно заседание в следния състав:

 

                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:       Е. Стоев

                                                                 ЧЛЕНОВЕ:  1. С. Робева         

                                                               2. Д. Иванова

 

секретар М. Н., с участието на прокурора Милена Пенчикова като разгледа докладваното от съдия Емил Стоев дело №362 по описа за 2014 г.

 

Р         Е         Ш       И :

 

Признава решение № 500.00320020.8, постановено на 28.11.2013 г. от Полицейски президиум Райнпфалц, Цантрална служба за парични глоби Шпейер и влязло в сила на 28.12.2013 г., против В.Н.В., роден на *** г. в гр. Разград, с последен известен адрес ***, ЕГН ********** за това, че на 07.08.2013 г. в община Заулхайм, като шофьор на МПС, със регистрация ***, шофира с 98 км/ч., като превишава максимално разрешената скорост извън населени места с 38 км/ч., което съставлява административно нарушение по §41, ал. 1 във във вр. с прил. 2, 59 от Правилника за движение по пътищата; §24 от Закона за движение по пътищата; 11.3.6 от Каталога на глобите, с което е наложена финансова санкция в размер на 120 евро и 28,50 евро разноски, с левова равностойност по курса на Българската народна банка 234, 70 лв. и 55,75 лв.

Изпраща решението, ведно с препис от настоящото решение, на органите на Националната агенция по приходите, за изпълнение.

Препис от решението на съда да се връчи на засегнатото лице Зейти Феим и защитника.

Да се уведоми компетентният орган на издаващата държава. Копие от уведомлението, на основание чл. 38 да се изпрати и на Министерство на правосъдието на Р България.

Решението подлежи на обжалване пред Варненския апелативен съд в 7-дневен срок от съобщаването му.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                             ЧЛЕНОВЕ: 1.                                   2.

 

 

 

 

Производството е по чл. 32 от Закона за признаване, изпълнение и изпращане на решения за конфискация или отнемане и решения за налагане на финансови санкции.

  Образувано по искане за признаване на решение за плащане на финансова санкция № 500.00320020.8, постановено на 28.11.2013 г. от Полицейски президиум Райнпфалц, Цантрална служба за парични глоби Шпейер и влязло в сила на 28.12.2013 г., против В.Н.В..

         В съдебно заседание В. заявява, че е известен за постановеното решение и ще плати глобата.

         Прокурорът счита, че са налице основания за постановяване на решение, с което се признае за изпълнение решението за налагане на финансова санкция.

  Съдът се запозна с представените по делото доказателства и установи:

С решение № 500.00320020.8, постановено на 28.11.2013 г. от Полицейски президиум Райнпфалц, Цантрална служба за парични глоби Шпейер и влязло в сила на 28.12.2013 г. на В.Н.В., за това, че на 07.08.2013 г. в община Заулхайм, като шофьор на МПС, със регистрация ***, шофира с 98 км/ч., като превишава максимално разрешената скорост извън населени места с 38 км/ч., което съставлява административно нарушение по §41, ал. 1 във във вр. с прил. 2, 59 от Правилника за движение по пътищата; §24 от Закона за движение по пътищата; 11.3.6 от Каталога на глобите е наложена глоба в размер на 120 евро.

  Приложено е удостоверение по чл. 4 от Закона за признаване, изпълнение и изпращане на решения за конфискация или отнемане и решения за налагане на финансови санкции с превод на български.

  Съдът приема:

  Приложено е удостоверение по чл. 4 от Закона за признаване, изпълнение и изпращане на решения за конфискация или отнемане и решения за налагане на финансови санкции с превод на български. Представеното удостоверение е пълно.

  Установява се, че на  В. е наложена глоба за това, че нарушил правилата за движение по пътищата, относно разрешената максимална скорост.

  Няма твърдения и доказателства, че срещу наказаното лице за същото деяние в Република България или в друга държава, различна от издаващата и от изпълняващата  е постановено и приведено в изпълнение решение за налагане на финансови санкции.

Изпълнението на решението не е с изтекла давност по българското законодателство и не се отнася за деяние, подсъдно на български съд.

Не е налице имунитет или привилегия по българското законодателство, които правят изпълнението на решението недопустимо. Решението се отнася за деяния, които са извършени на територията на Германия.

Решението се отнася за деяние, което съставлява административно нарушение и според българското законодателство.

Съгласно чл. 30, ал.2, т.1 от закона не се изисква двойна наказуемост за поведение, което нарушава правилата за движение по пътищата.   

Решението е постановено срещу физическо лице, което по българското законодателство, носи отговорност и подлежи на преследване за деянията, които обосновават решението.

Не са налице основанията, при които може да се откаже признаване и изпълнение.

Налице са условията представеното решение да бъде признато и изпратено на органите на НАП за изпълнение.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                    ЧЛЕНОВЕ: 1.                        2.

MH