Р Е Ш Е Н И Е № 81

 

гр.Разград, 22.12.2014г.

 

В   ИМЕТО   НА   НАРОДА

 

РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД в открито съдебно заседание на двадесет и втори декември две хиляди и четиринадесета година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: СВЕТЛА РОБЕВА

В присъствието на секретаря М.Н. и с участието на прокурора АНТОНИЯ ДОНЕВА, като разгледа докладваното от съдия Робева АНД № 383 по описа за 2014 година, на основание чл.378, ал.4, т.1 НПК

 

                                        Р    Е    Ш    И    :

ПРИЗНАВА обвиняемата М.Е.В., ***, ЕГН ********** ЗА ВИНОВНА в това, че на 18.11.2013г. в гр. Разград, в подадено пред ОД на ДФ „Земеделие“ – гр. Разград Заявление за подпомагане по Мярка 112 „Създаване на стопанства на млади фермери“ с УРН 17/112/09324 и в приложенията към същото, е представила неверни сведения относно наличието и отглеждането на площ от 0.240 дка калифорнийски червеи, за да получи средства от Европейския земеделски фонд, принадлежащи на Европейския съюз и предоставени на българската държава по Програмата за развитие на селските райони 2007 – 2013 година - престъпление по чл. 248 „а“, ал. 2 НК, поради което и на основание чл.78а, ал.1 НК Я ОСВОБОЖДАВА от наказателна отговорност като й НАЛАГА административно наказание ГЛОБА в размер на 1000 лв.

ОСЪЖДА М.Е.В. да заплати по сметка на РУ”Полиция”-гр.Исперих за разноски на досъдебното производство сумата 52,85лв.

Решението подлежи на жалба и протест пред Варненския апелативен съд в 15-дневен срок от днес.

 

                                                       СЪДИЯ:

 

 

МОТИВИ към Решение № 81/22.12.2014г. по АНД № 383/2014г. по описа на Разградския окръжен съд:

 

Постъпило е постановление на Разградската окръжна прокуратура от 03.12.2014г., с което е внесено ДП № ЗМ-Их-214/2014г. по описа на по описа на РУ „Полиция“ – гр. Исперих с предложение за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание на обвиняемата М.Е.В., ЕГН **********, по обвинението, че на 18.11.2013г. в гр. Разград, в подадено пред ОД на ДФ „Земеделие“ – гр. Разград Заявление за подпомагане по Мярка 112 „Създаване на стопанства на млади фермери“ с УРН 17/112/09324 и в приложенията към същото, е представила неверни сведения относно наличието и отглеждането на площ от 0.240 дка калифорнийски червеи, за да получи средства от Европейския земеделски фонд, принадлежащи на Европейския съюз и предоставени на българската държава по Програмата за развитие на селските райони 2007 – 2013 година - престъпление по чл. 248 „а“, ал. 2 НК.

Прокурорът поддържа постановлението и предлага налагане на наказание под средния размер по чл.78а, ал.1 НК.

Обвиняемата М.Е.В. не се явява и не дава обяснения. От нейно име защитникът й адв.Е. К. от АК-Силистра заявява признание на обстоятелствата по постановлението и моли за налагане на глоба в минимален размер.

Разградският окръжен съд, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа страна следното:

На 12.07.2013г. обвиняемата М.В. се регистрирала като земеделски производител (л. 187 от ДП).

На 18.11.2013г. тя подала в ОД на ДФ „Земеделие“ - гр. Разград Заявление за подпомагане по Мярка 112 „Създаване на стопанства на млади фермери“ от Програмата за развитие на селските райони 2007 – 2013 година (л.156 – л.186). Тази програма се финансира със средства от Европейския земеделски фонд, а условията и реда за предоставяне на финансова помощ са регламентирани с Наредба № 9/03.04.2008г. на Министъра на земеделието.

Заявлението за подпомагане било прието от св. Ю. П. – експерт в Отдел „Прилагане на схеми и мерки за подпомагане“ (ПСМП) и получило Уникален регистрационен номер (УРН) 17/112/09324 (л. 204).

С това Заявление обвиняемата поискала финансово подпомагане за отглеждане на калифорнийски червеи общо за 48892 лв. (л. 166).

В раздели IV.А.1, V и VIII на заявлението (л.157, л.158 и л.162) обв. В. декларирала, че отглежда от 12.07.2013г. калифорнийски червеи на площ от 0.240 дка в животновъден обект в гр. Исперих, ул.”Цар Освободител” № 19, УПИ ХХVІІІ, кв.13. Тези обстоятелства посочила и в приложения към заявлението бизнес план (л.171-л.173, л.177, л.184, л.186). Към заявлението било приложено и удостоверение за регистрация на животновъден обект № 3372/15.11.2013г. (л.201), в което било отразено, че жевотновъдният обект в гр.Исперих, ул.Цар Освободител” № 19 с отговорно лице М. Е.В. отговаря на ветеринарномедицинските изисквания и в него се отглеждат 240 кв.м. калифорнийски червеи. Същите данни се удостоверявали в „Опис”, подписан от официалния ветеринарен лекар д-р Я. Я. (л.202) и съставен на 13.11.2013г. Същият лекар заверил и анкетния формуляр, служещ за доказване на минималния икономически размер, в  който също било отбелязано, че се отглежда 240 кв.м. калифорнийски червей.

С подписването на заявлението за подпомагане обв.В. декларирала, че е запозната с правилата за предоставяне на финансова помощ по мярка „Създаване на стопанства на млади фермери” (л.162). Представила и декларации, че е запозната с източника на средства за исканото финансово подпомагане и с изискванията на Европейската комисия за защита на финансовите интереси на Европейската общност от нередности  и измами (л. 164), както и с условията на Регламент ЕО № 1605/25.06.2002г. относно финансирането от общия бюджет на Общността (л. 162).

На 02.04.2014г. експерти от ДФ”Земеделие” извършили проверка за съответствие с критериите за допустимост с посещение на място. Св.Ю. П. и св.А. А. – експерти от отдел ПСМП в ДФ”Земеделие”-Разград посетили животновъдния обект в ***. В дворното място имало 4 лехи, запълнени със суха пръст, а върху тях - слама и само в началото на лехите имало разхвърляни торфени буци с калифорнийски червеи. Тези констатации били надлежно документирани със снимков материали и отразени в контролен лист (л. 231-236). Пред двете длъжностни лица обвиняемата не оспорила, че до момента не е отглеждала калифорнийски червеи и заявила, че тепърва ще зарежда такива.

На 03.04.2014г. експертите от ДФ”Земеделие”-Разград св. П. и св.С. осъществили посещение на място в друг животновъден обект за отглеждане на калифорнийски червеи в ***, заявен за подпомагане от Ш. А. М.. При проверката станало ясно, че Ш. М. е майка на обв. В. и двете имали един и същ настоящ адрес. Поради това експертите отново се върнали в ЖО на обв.В., където било установено, че в четирите лехи има само суха пръст и разхвърляна слама, без следи от червеи.

За резултатите от проверките св.П. изготвила докладна записка до изпълнителния директор на ДФ”Земеделие”-София, след което била уведомена прокуратурата.

На досъдебното производство обв.В. е заявила, че не се признава за виновна и е отказала да дава обяснения.

Изложената фактическа обстановка се установява от показанията на разпитаните по делото свидетели и от многобройните писмени доказателства.

Доказан е релевантния по делото факт, че към момента на подаване на заявлението за подпомагане по Мярка 112 обв.В. не е отглеждала калифорнийски червеи. В тази посока са показанията на експертите от ДФ”Земеделие”-Разград, направеното от обвиняемата признание по време на проверката, липсата на данни за произход на червеите, установената невъзможност В. да познава технологията на отглеждане на калифорнийските червеи. Тя не е имала необходимите знания и фактически не се е занимавала с това. Наред с това, съдът отчита показанията на официалния ветеринарен лекар св.Я., който не помни дали към момента на регистрацията на ЖО в него е имало червеи, а при пререгистрацията на обекта на 15.11.2013г. не е извършвал проверка на място.

Обв. М.Е.В.  е на 21 години, не е омъжена, безработна е, не е осъждана.

Въз основа на изложеното от фактическа страна, от правна страна Разградският окръжен съд намира следното:

Обвинението е доказано. Обв.В. е кандидатствала за субсидия по Мярка 112 „Създаване на стопанства на млади фермери“ и е следвало да докаже пред длъжностните лица от ДФ”Земеделие”, че към момента на подаване на заявлението отглежда калифорнийски червеи. За целта в самото заявление и в приложенията към него – бизнес план, удостоверение за регистрация на животновъден обект и анкетен формуляр било отразено, че има нает действащ животновъден обект, в който отглежда такива червеи. Тези данни не отговаряли на действителността. Нито към момента на регистрация като земеделски производител, нито в следващите месеци обв. В. не се е занимавала с отглеждане на червеи. Така от обективна страна е налице предоставяне на неверни сведения пред съответните длъжностни лица от ДФ”Земеделие” чрез горните документи, за да получи безвъзмездна финансова помощ от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, подкрепящ проектите от Програмата за развитие на селските райони – чл.1 от Наредба № 8/2008г. Обвиняемата е действала виновно при пряк умисъл. Били са й известни условията за финансово подпомагане и при подаване на заявлението е декларирала, че е запозната с правилата за отпускане на финансовата помощ. Знаела е, че следва да има действащо самостоятелно животновъдно стопанство за отглеждане на червеи и въпреки, че не е съществувало такова, тя е дала неверните сведения, за да симулира наличие на предпоставки за получаване на помощта.

По този начин се установяват всички признаци от престъпния състав по чл.248а, ал.2 НК.

Горното престъпление е наказуемо с лишаване от свобода до 3 години и с глоба, от него не са настъпили имуществени вреди, подлежащи на възстановяване, и обвиняемата не е осъждана. Налице са формалните изисквания по чл.78а, ал.1 НК и обвиняемата следва да бъде освободена от наказателна отговорност с налагане на административно наказание глоба. Съдът наложи глобата в минималния размер от 1000 лв при превес на смекчаващите отговорността обстоятелства: чистото съдебно минало на обвиняемата, младата й възраст, факта, че се касае до изолирана престъпна проява.

Съобразно изхода на делото и на основание чл.189, ал.3 НПК обвиняемата следва да понесе е разноските от досъдебното производство.

По изложените съображения съдът постанови решението си.

 

                                         СЪДИЯ:

MH