О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

                                     гр.Разград, 13.02.2014г.

 

         РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД в закрито съдебно заседание на тринадесети февруари две хиляди и четиринадесета година в състав:

                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ:Д.ВАСИЛЕВА

                                                 ЧЛЕНОВЕ:         С.РОБЕВА

                                                                            Д.ИВАНОВА

 

Разгледа докладваното от ПРЕДСЕДАТЕЛЯ  в.ч.н.д.№ 40/2014г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

        Производството е по реда на чл.341 и сл., в.в. с чл.249 ал.3 НПК.

        С Разпореждане от 08.01.2014г., постановено по н.о.х.д.№ 878/2013г. по описа на Разградски районен съд съдията-докладчик на основание чл.249 ал.2, в.в. с чл.248 ал.2, т.3 НПК е прекратил съдебното производство и постановил връщане на делото на Разградската районна прокуратура за отстраняване на съществени нарушения на процесуалните правила, довели до ограничаване процесуалните права на  пострадалия Д.К. .

        Срещу така постановения съдебен акт е постъпил протест от  Разградската районна прокуратура, в който се излагат доводи и съображения по същество за неправилност и незаконосъобразност, тъй като в случая не е налице съществено нарушение на процесуалните правила, което да е довело до ограничаване правата на пострадалия.Иска се, отмяна на протестирания съдебен акт.

        ОКРЪЖНИЯТ СЪД след преценка на възраженията, запознаване с материалите по делото,намери следното:

        Протестът е процесуално допустим като подаден в срок от надлежна страна в процеса срещу съдебен акт подлежащ на въззивен контрол. Разгледан по същество се явява основателен, по следните съображения и правни изводи:

        ДП №111/2013г. по описа на ОД на МВР-Разград е приключило с изготвяне и внасяне в съда на обвинителен акт срещу  обв.М.С. от Р.Турция  за престъпление по чл.343, ал.1, б”а”,в.в. с чл.342 ал.1 от НК извършено на 01.05.2013г. в землището на гр.Разград на кръстовище между главен път-Русе-Варна и пътя-Разград-Исперих, при което деяние са причинени значителни имуществени вреди на л.а. „БМВ” с румънска регистрация,собственост на румънския гражданин . Установено е,че този автомобил е бил управляван към момента на ПТП от румънския гражданин св.М.С., който впоследствие при втория разпит в качеството на свидетел представя на разследващия орган нотариално заверено пълномощно от пострадалия-собственика на автомобила Костеску да го представлява с пълни правомощия пред всяка институция във връзка с автомобила.

       За да прекрати съдебното производство съдът  е приел, че органът на ДП е ограничил процесуалните права на пострадалия Костеску, като не го е запознал с правата му произтичащи от това   качество по чл.74 и сл. и чл.84 и сл.НПК.

        Действително, св.М.С. не е и не може да бъде страна в процеса. Видно от съдържанието на пълномощното обаче, както основателно възразява и прокурора, Костеску е бил уведомен за станалото  ПТП с участие на собствения му автомобил управляван от св.М.С., за това че се води разследване по случая от българските власти, и поради това го упълномощава да го представлява с пълни правомощия, пред която и да е компетентна институция от България и Румъния, за изпълнението на формалностите предвидени от закона, във връзка с този автомобил,като следствие от аварията получена вследствие на инцидента случил се в България на дата 01.05.2013г. на пътя Русе-Варна.К. е упълномощил свидетеля да го представлява и пред осигурителните дружества, включително получаване на парично обезщетение, като следствие от аварията с неговия собствен автомобил.

       Ето защо, в конкретният случай, не може да се приеме,че пострадалият не е бил уведомен за воденото разследване, че не е бил запознат с правата, произтичащи от това му качество.

       Но, представеното пълномощно не е за процесуално представителство пред съд,съобразно и нормата на чл.100 ал.3 НПК,на която се позовава и съдията-докладчик, и затова при насрочване на делото  съдът следва да призове Костеску да се яви като пострадал,  за да упражни лично правата си произтичащи от това му качество или да вземе участие в наказателното производство чрез надлежно упълномощен повереник съобразно нормата на чл.100 НПК.

        По изложените съображения РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД,

 

                                    О П Р Е Д Е Л И:

 

        ОТМЕНЯ Разпореждането от 08.01.2014г.,постановено по н.о.х.д.№ 878/2013г. по описа на Разградския районен съд, с което съдията-докладчик прекратява съдебното производство и връща делото на прокурора.

        ВРЪЩА делото на съда за продължаване на действията по насрочване и разглеждането му.

        Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

                 

                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                      ЧЛЕНОВЕ:1.                  2.