О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

Номер:        31.03.2014 г.

Година 2014

Град Разград

 

Разградски окръжен съд

 

на тридесет и първи март

2014 г.

в открито съдебно заседание в следния състав:

 

                                              ПРЕДСЕДАТЕЛ: Емил Стоев

 

Съдебни заседатели:  1. В.С.                         

 

                                               2.  Н.Ц.

 

секретар Н. Р.

прокурор Тихомир Тодоров

като разгледа докладваното от съдия Емил Стоев дело №75 по описа за 2014 г., постанови:

 

На основание чл. 43а, т. 2 НК ЗАМЕНЯ неизтърпяната част от наложеното наказание на  Н.К.Б., роден на *** г. в гр. Бяла, с постоянен адрес ***, ЕГН********** по нохд №151/2013 г. РС Курат - пробация със следните пробационни мерки: „задължителна регистрация по настоящ адрес” за срок от две години, „задължителни периодични срещи с пробационен служител” за срок от две години и  „безвъзмезден труд в полза на обществото” 200 часа за срок от две години с ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за срок от 10 месеца и 5 дни, което на основание чл. 60, ал.1 ЗИНЗС следва да изтърпи в затворническо общежитие от закрит тип. На основание чл. 61, т. 2 ЗИНЗС определя първоначален строг режим на изтърпяване.

         Определението ПОДЛЕЖИ на обжалване и протестиране пред Апелативен съд Варна в едноседмичен срок от днес.

 

СЪДИЯ:                       СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.                2.

 

 

Постъпило е предложение от Председателя на пробационния съвет с район на действие РС Кубрат по чл. 43а НК за замяна на наказание пробация, наложено на  Н.К.Б.,***, ЕГН********** по нохд №151/2013 г. РС Курат с лишаване от свобода, тъй като се е отклонил от изпълнение на наказанието.

            Предложението се поддържа и в съдебно заседание.

            Прокурорът счита предложението за основателно.

            Осъденият Б. не се явява. Същият е с неизвестен адрес.

Назначеният защитник адв. Д. Б. намира, че предложението е неоснователно, тъй като не е установено по какви причини осъдения не изпълнява наложените пробационни мерки. Алтернативно, в случай, че се приеме за основателно предложението намира, че следва да се наложи друга пробационна мярка или наказанието лишаване от свобода да се наложи в минимален размер и не се изтърпява ефективно.

 

            Съдът след като прецени доказателствата, констатира:

            По споразумение, одобрено от съда по нохд №151/2013 г. (л. 7) Н.Б. се е признал за виновен за престъпление по чл. 234в, ал.1 НК и му е наложено наказание пробация със следните пробационни мерки: „задължителна регистрация по настоящ адрес” за срок от две години, „задължителни периодични срещи с пробационен служител” за срок от две години и  „безвъзмезден труд в полза на обществото” 200 часа за срок от две години.

            Видно от констативен протокол от 27.11.2013 г. (л. 22), докладна записка, че няма подпис от осъдения от 27.11.2013 г. (л. 23) и уведомление от 06.12.2013 г., че от 06.12.2013 г. осъдения е обявен за издирване (л. 27), обяснение от съпругата му (л. 24) е напуснал адреса си, не изпълнява пробационните мерки.

            На заседание на пробационния съвет от 27.02.2014 г. (л. 28)  е взето решение да се предложи наложеното наказание пробация да се замени с „Лишаване от свобода”.

Установено е че по протокол от 02.08.2013 г. (л. 14) Б. е уведомен за правата и задълженията си като осъден, изготвен план за изпълнение на пробационните мерки (л. 13 - 21).

Безспорно е установено, че Б. съзнателно не е изпълнявал наложеното наказание. Не е съдействал. Налице са данни и от родственици, че е напуснал страната.

 

            Налице са предпоставките на чл. 43а НК за замяна на наказанието. Установено е от съда, че Б., спрямо когото са наложени пробационни мерки, не ги изпълнява без основателна причина и следва да се приложи санкцията на чл. 43а НК.

            С оглед предходните осъждания (л. 9-13), включително на лишаване от свобода (присъда №16/25.03.2011 г., в сила от 12.04.2011 г. – 9 месеца лишаване от свобода, УПО на 28.10.2011 г.), данните за личността на осъдения и останалите обстоятелства, установени пред съда, за постигане целите по чл. 36 НК, изпълнението на наказанието лишаване от свобода, определено съгласно императивната разпоредба на чл. 43а, т. 2 НК, следва да е ефективно и с оглед разпоредбите на ЗИНЗС в затворническо общежитие от закрит тип при първоначален строг режим.

 

 

                                               СЪДИЯ: