О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

Номер:       /28.03.2014 г.

Година 2014

Град Разград

 

Разградски окръжен съд

на двадесет и осми март

2013 г.

в закрито съдебно заседание в следния състав:

 

                                              ПРЕДСЕДАТЕЛ:  Е. Стоев

                                               ЧЛЕНОВЕ:  1.  Д. Василева

                                                                    2.  Д. Иванова

                                       

като разгледа докладваното от съдия Емил Стоев в.ч.н.дело №107 по описа за 2014 г., за да се произнесе взе предвид следното:

 

   Производството е по чл. 243, ал. 7 НПК – атакува се акт, с който съда е отменил постановление на прокурора, с което се прекратява наказателното производство.

   Постъпил е протест от РП Разград против определение №584/05.03.2014 г. по чнд №116/2014 г. РС Разград. Прокурорът счита определението за неправилно и незаконосъобразно, тъй като вещото лице не може да отговори категорично за причините, довели до свличането на земни маси в изкопа, съответно е безпредметно да бъдат допълнително изследвани въпросът доколко изкопът е съответствал на строителните книжа по ЗУТ, на земните маси в конкретния случай е станало в участък от обекта,който не е бил укрепен,така.че не може да се прави анализ на укрепването.Поради това обстоятелство считам,че е безпредметно да бъде изследван въпросът за начина на укрепване на изкопа и дали това укрепване е съответствало на нормативните изисквания за осъществяването му, не било установено и техническият ръководител на обекта да е установил, че плътността на почвата в изкопа е била нарушена, съответно няма как да е изпълнил предписанията на вещото лице. Прокурорът е счел, че не е било възможно предотвратяването на настъпилия трагичен инцидент, защото свличането е станало внезапно.

   Съдът установи следното:

С постановление от 31.01.2014 г. прокуратура е прекратила наказателното производство по ДП № 65/2013 г. по описа на РУП Лозница, образувано срещу неизвестно лице за престъпление по чл. 136 НК, поради липса на престъпление от общ характер.

С атакуваното определение РС Разград е отменил постановлението и върнал делото на РП Разград за доразследване и изпълнение на дадени указания.

  РС е сезиран с жалба от пострадалия Р.А.Р..

  Съдът е приел, че следва да бъдат изяснени в пълнота всички факти, относими към съставомерността на деянието и дал указания за това.

ДП е образувано срещу неизвестно лице, за това че на 26.05.2013 г., в гр. Лозица, при извършване на укрепване на изкоп за полагане на канализационни тръби от работници на "Викторио" ЕООД, е нарушило правилата за охрана на безопасността на труда, като с това е изложило на опасност живота и здравето на трудещия се Р.А.Р. - престъпление по чл. 136 ал. 1 от НК.

  Едно наказателно производство може да бъде прекратено само когато, съгласно чл. 13 НПК, прокурорът и разследващите органи в пределите на своята компетентност са взели всички мерки, „за да осигурят разкриването на обективната истина” и когато, съгласно чл. 14 НПК, решението за това е основано на „обективно, всестранно и пълно изследване на всички обстоятелства по делото”.

  Съставът на ОС Разград намира, че не е проведено обективно, всестранно и пълно изследване на всички обстоятелства по делото и изводът на прокурора, че няма извършено престъпление от общ характер е необоснован. Позицията на прокурора включва и недопустима предварителна оценка на несъбрани и непроворени доказателства, тъй като твърди, че каквото и да се установи при изпълнение на указанията на съда, то това няма да промени изводът, че няма престъпление от общ характер.

  Телесната повреда на Р. е причинена при упражняване на дейност, която е правно регламентирана и представлява източник на повишена опасност. Следва да се установи дали е налице причинна връзка между дължимото поведение на някое лице и настъпилия престъпен резултат – увреждането на работника.

  Следва да се изследва и установи кои лица и какви задължения имат в процеса на осъществяване и контрол над СМР, налице е нарушение на тези задължение и каква е връзката им с причинения резултат. Налице са данни за нарушения на установени норми за безопасност на СМР и в заключението на вещото лице и в представените доклади на инспекция по труда.

Съставът на ОС Разград напълно споделя правните изводи на РС и счита, че следва да се установят в хода на ДП всички обстоятелства, посочени от РС, включително спазени ли са техническите изисквания относно начина на укрепване на изкопа и дали това укрепване е съответствало на нормативните изисквания за осъществяването му; спазен ли е проекта.

Протестът е неоснователен.

Определението е законосъобразно и следва да бъде потвърдено. По изложените съображения съдът

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

  ПОТВЪРЖДАВА Определение №584/05.03.2014 г. по чнд №116/2014 г. РС Разград.

  Определението е окончателно.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                               ЧЛЕНОВЕ: 1.                               2.