О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

                                           Гр.Разград, 25. 08. 2014 г.

 

Разградският окръжен съд в закрито заседание на двадесет и пети август през две хиляди и четиринадесета година в състав:

Съдия: Анелия Йорданова

   

като разгледа докладваното от съдията чнд  № 289 по описа за 2014 г., за да се произнесе взе предвид следното:

            Производството е по чл. 244, ал.5 от НПК и е образувано по жалба от ТД на НАП Варна чрез юрисконсулт против Постановление от 08. 08. 2014 г. за спиране на Досъдебно производство № 21/ 2012 г. по описа на ОСлО – ОП Разград на ОП Разград.

С обжалваното постановление от 08. 08. 2014 г. РОП е спряла  разследването по ДП № 21/ 2012 г. по описа на ОСлС – ОП Разград, водено срещу Б.М.Г. *** за престъпление по чл. 255, ал. 1, пр. 2, т. 6 и т. 7 във вр. с чл. 26, ал. 1 от НК за срок от една година. Мотивите за това са, че до настоящият момент св. Арабаджи не е издирен.

Видно от материалите на приложеното ДП № 21/ 2012 г. , същото е образувано срещу Б.М.Г. *** за това, че през периода м.октомври 2008г. – м.декември 2010г. в гр.Разград в условията на продължавано престъпление в качеството си на собственик и управител на „Бондър” ЕООД е избегнал плащане на данъчни задължения в големи размери, като съставил и използвал фактури за доставка като документи с невярно съдържание при водене на счетоводството и при представяне на информация пред органите по приходите, и приспаднал неследващ се данъчен кредит – престъпление по чл.255, ал.1, пр. 2, т. 6 и т. 7 във вр. с чл.26, ал.1 НК. Част от инкриминираните фактури са и  такива, издадени от „МК ОЙЛС” ООД, чийто управител е издирвания като свидетел О.А. Видно от приложеното след възобновяване на ДП решение  по адм. д. № 2489/ 2013 г. на Адм.съд Варна, е прието, че ревизионния акт на ТД на НАП Варна, с който е установено, че не са налице реални доставки за дизелово гориво и транспортни услуги по издадените фактури от  „МК ОЙЛС” ООД на „Бондър” ЕООД е законосъобразен и обоснован. По ДП на 28. 07. 14 г. в качеството на свидетел е разпитана Мария Коларова, която обслужва счетоводно „Бондър” ЕООД и нейните показания са в обратния смисъл, а именно, че са налице реални доставки по инкриминираните фактури, издадени от „МК ОЙЛС” ООД.  С оглед на това е безспорно  обстоятелството, че е необходимо да се изследват търговските взаимоотношения между двете дружества, за да бъде установено дали  са реални сделките по отношение, на които са издадени инкриминираните фактури. От съществено значение за това са показанията на  издирвания управител на „МК ОЙЛС” ООД О.А, който е съставител на фактурите. До настоящия момент, според  Писмо изх. № 37547/ 17. 06. 2014 г. на ОД на МВР Разград, А. не е установен на територията на страната и не пребивава от няколко години на регистрирания от него адрес. Неоснователни са изложените доводи в жалбата. Факта дали свидетелят се намира в страна или извън нея е ирелевентен за наличието на основание за спиране на производството, след като се установява, че е невъзможно обективно да бъде разпитан, тъй като не е открит, което налага спиране  на наказателното производство, за да бъде издирен. Дали другият съдружник Степан Димитров следва да бъде разпитан като свидетел е преценка, която може да направи разследващия орган с оглед правилното изясняване на фактическата обстановка.

Предвид изложеното, съдът приема, че обжалваното постановление на РОП е законосъобразно, а жалбата срещу него е неоснователна.

Пред вид изложеното, Разградският окръжен съд на осн. чл. 244, ал. 5 от НПК

                                   О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И  :          

           

            ПОТВЪРЖДАВА Постановление от 08. 08. 2014 г. за спиране на Досъдебно производство № 21/ 2012 г. по описа на ОСлО – ОП Разград.      

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

                                                          

                                                                                              Съдия: