О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

                                     гр.Разград, 05.11.2014г.

 

 

            РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД  в закрито съдебно заседание на пети ноември две хиляди и четиринадесета година,в състав:

                                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ:Ем.СТОЕВ

                                                        ЧЛЕНОВЕ:          Д.ВАСИЛЕВА

                                                                                    В.ДИМИТРОВА

 

Като разгледа докладваното от съдия ВАСИЛЕВА  в.ч.н.д.№ 347/2014г. и за да се произнесе взе предвид, следното:

 

            Производството е по реда на чл.249, ал.3 НПК.

            С Разпореждане № 2554 от 03.10.2014г., постановено по н.о.х.д.№ 469/2014г. по описа на Разградския районен съд съдията-докладчик е прекратил съдебното производство и е върнал делото на Районна прокуратура-Разград за отстраняване на посочените съществени нарушения на процесуалните правила, довели до ограничаване процесуалните права на подсъдимия Й.Й.П..

            Срещу така постановения съдебен акт е постъпил частен протест от Районна прокуратура-Разград, в който се излагат доводи и съображения за неправилност и незаконосъобразност. Иска се, отмяна на разпореждането на съдията-докладчик и връщане на делото на първоинстанционния съд за  разглеждането му по същество.

            ОКРЪЖНИЯТ СЪД след преценка на възраженията, и цялостна проверка правилността на протестирания съдебен акт, намери следното:

            Протестът е процесуално допустим като подаден в срок от надлежна страна в процеса против съдебен акт подлежащ на въззивен контрол. Разгледан по същество се явява  основателен, по следните съображения и правни изводи:

             В хода на ДП на 16.06.2014г. е било повдигнато и предявено обвинение срещу  Й.Й.П. ***58/ за това,че на 20.02.2014г. в гр.Разград –Гарова промишлена зона  сам и  в съучастие, като съизвършител   с  М.Ц.М. ***, е причинил телесни повреди  на повече от едно лице, а именно: средни телесни повреди на Я.Х.И. от с.Ломци и средна телесна повреда на Т.И.Д. от гр.Разград, като  деянието е извършено  по хулигански подбуди, престъпление по чл.131, ал.1, т.4, пр.3 и т.12, пр.1, в.в. с чл.129, ал.1, в.в. с чл.20, ал.2 от НК.

              За същото престъпление срещу Й.Й.П. е бил внесен обвинителен акт в съда и образувано първоинстанционното съдебно производство, като диспозитива на обвинителния акт е със същото съдържание каквото е  съдържанието на постановлението от 16.06.2014г., с което е повдигнато и предявено обвинението срещу П..

              За да  прекрати съдебното производство съдията-докладчик е приел, че както  от постановлението за привличане в  качеството на обвиняем на П., така и от диспозитива на обвинителния акт не може да се разбере какво конкретно му е вменено в отговорност, в частност, не става ясно – кой престъпен съставомерен резултат по чл.129 от НК е настъпил само от действията на обв.П. и кой от тях от действията на двамата обвиняеми.Липсата на достатъчно информация  сочи съдията докладчик, телесните повреди на кой от двамата пострадали са причинени само от действията на обв.П. и кому от задружната престъпна дейност  на обвиняемите П. и М. – не съответства на процесуалния закон. Същевременно, съдията - докладчик посочва, че в обстоятелствената част на обвинителния акт е дадено пълно описание на съставомерните за престъплението, за което е повдигнато обвинението факти и обстоятелства, но това не санира според него допуснатия на досъдебното производство пропуск при повдигане и предявяване на обвинението пропуск, който не позволява реализиране в пълен обем на правото на защита на този обвиняем, поради не прецизната формулировка на обвинението в постановлението.

             Действително, обвинението следва да бъде точно и ясно формулирано както на ДП, така и в обвинителния акт, за да знае обвиняемият в какво точно е обвинен и да организира защитата си. Действително, фактите и обстоятелствата изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт сочещи на съставомерност за престъплението, за което е било повдигнато обвинението, следва да намерят пряко и конкретно отразяване и в диспозитава на обвинителния акт, тъй като  обстоятелствената част на обвинителния акт и диспозита на същия са едно цяло.

              В конкретният случай, действително е допуснато  непълно  фактическо  формулиране на обвинението  срещу П. както на ДП видно от постановлението от 16.06.2014г., така и в диспозитива на обвинителния акт срещу него. Това  безспорно е нарушение на процесуалните правила. Но,  не е съществено такова, не е довело до ограничаване процесуалнита права на този обвиняем, респ.правото му на защита не е било нарушено. Затова защото, първоначално в хода на разследването на 17.04.2014г. /л.15/  на П. е било повдигнато и предявено обвинение за две отделни престъпления: 1-во, за това,че на 20.02.2014г. в гр.Разград-Гарова промишлена зона, в съучастие като съизвършител с М.Ц.М. е причинил средна телесна повреда на Я.Х.И.- престъпление по чл.129, ал.1, в.в. с ал.2, в.в. с чл.20, ал.2 от  НК, и 2-ро, за това, че по същото време и място сам е причинил средна телесна повреда на  Т.И.Д.-престъпление по чл.129, ал.1, в.в. с ал.2 от НК. В края на разследването по делото с постановлението от 16.06.2014г. това първоначално обвинение срущу  П. е било прецизирано в по-тежка квалификация -  сам и в съучастие с другия обвиняем причинил средни телесни повреди  на повече от едно лице на Я.Х.И. и Т.И.Д.  по хулигански подбуди.

             Правото му защита с непълното фактическо формулиране на обвинението /не посочването  спрямо кой от пострадалите е действал сам и спрямо кой в съучастие с другия обвиняем/ не е било нарушено, именно защото новото по-тежко обвинение е било повдигнато и предявено въз основа на първоначалното.  И за това, при повдигането и предявяването на по-тежкото обвинение   обвиняемият П. е знаел, бил е наясно в какво точно е обвинен, а именно, че сам е причинил средна телесна повреда на Т.И.Д. и в съучастие с обв.М. причинил средна телесна повреда на Я.Х.И.- на повече от едно лице, по хулигански подбуди. Още по-вече, че в обстоятелствената част на обвинителния акт както посочва и съдията-докладчик  точно и ясно са описани от фактическа страна всички действия на обв.П. по осъществяване   изпълнителното деяние на престъплението, в което е бил обвинен с постановлението от 16.06.2014г., и съответно за това престъпление е изготвения и внесен срещу него обвинителен акт в съда.   

              Ето защо протестът се явява основателен, а разпореждането на съдията-докладчик следва да бъде отменено като неправилно и незаконосъобразно.

                По изложените съображения РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД,

 

                                           О П Р Е Д Е Л И:

 

           ОТМЕНЯ Разпореждане № 2554 от 03.10.2014г., постановено по  н.о.х.д.№ 469/2014г. по описа на Разградския районен съд.

            ВРЪЩА делото на съда за  продължаване  на съдопроизводствените действия  от стадия на съдебното заседание.

            Определението е окончателно.

 

                                                  ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                ЧЛЕНОВЕ:1.                         2.