П Р И С Ъ Д А

                                                

                                       гр.Разград, 19.12..2013г.

 

                                В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

         РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД в открито съдебно заседание на деветнадесети декември две хиляди и тринадесета година,в състав:

                                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ:Д.ВАСИЛЕВА

                            ЧЛЕНОВЕ-СЪД.ЗАСЕДАТЕЛИ:Р.Б.

                                                                                 В.И.

 

 

 

С участието на секретаря С.Л.       и       прокурор О.ДАМЯНОВ   разгледа докладваното от ПРЕДСЕДАТЕЛЯ н.о.х.д.№ 198/2013г. и след преценка на доказателствата,

 

 

                                              П Р И С Ъ Д И:

 

           ПРИЗНАВА подсъдимата Ф.Н.Я. - родена на ***г***, обл.Разград, ул.”Козлодуй”-№ 8, българска гражданка,със средно образование, неомъжена, студентка, неосъждана, ЕГН: **********  за ВИНОВНА  в това,че:

           На 18.08.2012г.в гр.Цар Калоян, обл.Разград, при управление на МПС марка „Опел”, модел Корса”, с рег.№ РР 3919 АК е нарушила правилата за движение по пътищата – чл.50 ал.1 от  Закона за движение по пътищата: „На кръстовище, на което единият от пътищата е сигнализиран като път с предимство, водачите на пътни превозни средства от другите пътища са длъжни да пропуснат пътните превозни средства, които се движат по  пътя с предимство”, чл.45 ал.2 от Правилника за приложение на Закона за движение по пътищата: „Пътните знаци относно предимство имат следните изображения и  наименования: Б2 Спри! Пропусни движещите се по пътя с предимство!” и чл.46 ал.2 от Правилника за приложение на Закона за движение по пътищата „Пътен знак Б2 указва на водачите на пътни превозни средства, че са длъжни да спрат на „стоп-линията”, очертана с пътна маркировка, или ако няма такава- на линията, на която  е поставен знакът. Преди да потеглят отново, водачите са длъжни да пропуснат пътните превозни средства, които имат предимство”, и по непредпазливост е причинила смъртта на С А.З., ЕГН: **********  от гр.Цар Калоян, настъпила на  19.08.2012г., поради което и на основание чл.343 ал.1, б”в”, в.в. с чл.342, ал.1 от НК, в.в. с чл.55 ал.1,т.1 от НК  я ОСЪЖДА на ЛИШАВАНЕ от СВОБОДА за СРОК от  ЕДНА ГОДИНА.

            На основание чл.66 ал.1 от НК  ОТЛАГА  изпълнението на така наложеното наказание  за СРОК от ТРИ ГОДИНИ,считано от влизане на присъдата в сила.

 

             На основание чл.343г от НК  ЛИШАВА  подсъдимата Ф.Н.Я. от право да управлява МПС за срок от  ДВЕ ГОДИНИ, считано от влизане на присъдата в сила.

             ОСЪЖДА  подсъдимата Ф.Н.Я. със снета горе самоличност, да заплати на  Е.А.З., ЕГН:********** от гр.Цар Калоян и на   А.С.З.,ЕГН:********** от гр.Цар Калоян общо сумата от  800,00 /осемстотин/ лв., представляваща разноски по делото за адвокатски хонорар.

            ОСЪЖДА   подсъдимата Ф.Н.Я. да заплати в полза на Републиканския бюджет сумата от 666, 92лв., представляваща разноски на досъдебното производство, а по сметката на РОС сумата от   347 лв., представляваща разноски на съдебното производство.

             Присъдата може да се обжалва и протестира в 15-дневен срок от днес, пред Апелативен съд-Варна.

 

                                                          ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                        ЧЛЕНОВЕ- СЪД.ЗАСЕДАТЕЛИ:1.

 

                                                                              2.