П Р И С Ъ Д А   28

                                                            

гр.Разград, 13.05.2014г.

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

             РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД в открито съдебно заседание на тринадесети май 2014 година, в състав:

 

                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДОРОТЕЯ ИВАНОВА

                        СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: Р.Б.                                                                           Н.  П.

с участието на секретаря  С.Л.

и прокурор ТИХОМИР Т. разгледа докладваното от ПРЕДСЕДАТЕЛЯ  НОХД № 270/2013г. и  след преценка на доказателствата,

 

                                                           П Р И С Ъ Д И:

      

ПРИЗНАВА подсъдимият А.А.Р. с ЕГН **********, роден на ***г***, с постоянен адрес ***, български гражданин, с висше образование, неженен, неосъждан, пенсионер, ЗА НЕВИНЕН  в това, че за времето от 18.11. 2008 г. до 09.09.2009 г в гр. Исперих, общ. Исперих, обл. Разград, в условията на продължавано престъпление, като длъжностно лице /кмет на Община Исперих/, в нарушение на бюджетен закон а именно - чл. 1, ал. 2, II Разходи т. 4.2. от Закона за държавния бюджет на Република България за 2009 г.. / без наличие на предвидените основания в Правилника за организацията и дейността на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС /(обн. ДВ, бр. 40/18.05.2007 г.) - чл.19, чл. 20 и чл. 21- като кмет е внесъл искане по чл. 19 от правилника за предоставяне на средства за извършване на неотложни и възстановителни работи за трайно възстановяване на имоти, за обекти, които не са пострадали от природно бедствие на 05.10.2008 година/, се е разпоредил с целеви средства, бюджетни средства за преодоляване на последици от бедствия и аварии /отпуснати за СМР по обекти: "кметство" в с.Лудогорци- 56 013.00 лв.; за "молитвен дом църква" с. Малък Поровец - 68 103.88 лв.; за "детска градина" с. Лудогорци -72 351.92 лв.; за "молитвен дом - джамия" с. Драгомъж - 76 972.80 лв.; за "кметство" гр. Исперих - 60 154.86 лв.; за сграда на ОЗК" гр.Исперих - 31 762.40 лв./ общо в размер на 365 358.86 лв. /триста шестдесет и пет хиляди триста петдесет и осем лева и осемдесет и шест стотинки/, не по предназначението им за СМР по обекти които не са пострадали от бедствия и аварии на 05.10.2008г., като са настъпили вредни последици за държавата в размера на неправомерно усвоените целеви средства, като целеви средства се отпускат за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последици от бедствия, като с размера на отпуснатите и усвоени суми се е намалил държавния бюджет предвиден за преодоляване, овладяване и предотвратяване на последици от бедствия и аварии, И ГО ОПРАВДАВА по обвинението по чл. 254а, ал. 2 във вр. с ал. 1 във вр. с чл. 26, ал. 1 отНК.

ПРИЗНАВА подсъдимият Д.И.Д. с ЕГН **********, роден на ***г***, с постоянен адрес *** български гражданин, с висше образование, женен, неосъждан,управител на „ВМ-Д."***, ЗА НЕВИНЕН в това, че на 12.11.2008 г. в гр. ИСПЕРИХ, обл. РАЗГРАД, в условията на продължавано престъпление, в качеството си на длъжностно лице /инженер - per. № 04599 на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране и управител на "ВМ-Д."***, на което дружество с договор за услуга от 12.11.2008 година между Община Исперих - възложител и "ВМ-Д."*** - изпълнител е възложено Изготвяне на строително  конструктивни  заключения  за  пострадали  сгради "кметство" в с. Лудогорци; "молитвен дом - църква" с. Малък Поровец; "детска градина" с. Лудогорци; "молитвен дом-джамия" с. Драгомъж; "кметство" гр. Исперих; за сграда на ОЗК" гр. Исперих, от природно бедствие на 05.10.2008г. /в кръга на службата си   е съставил    официални    документи    /Строително-конструктивно заключение и Заключение от техническа експертиза приложение № 3 към чл. 22, ал. 2, т. 3 и чл. 23, т. 1 и 2 от ПРАВИЛНИК ЗА ОРГАНИЗАЦИЯТА И ДЕЙНОСТТА НА МЕЖДУВЕДОМСТВЕНАТА КОМИСИЯ   ЗА   ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ   И   ПОДПОМАГАНЕ   КЪМ МИНИСТЕРСКИЯ  СЪВЕТ,   което  се  изискват  във  връзка  с предоставяне   на   средства   за   извършване   на   неотложни възстановителни работи за трайно възстановяване на имоти -държавна или общинска собственост, читалища и молитвени домове на религиозни институции, засегнати от бедствия, в които удостоверил неверни обстоятелства, видовете увреждания, тежест и техническо  състояние  на  сгради  и  молитвени домове  в с.Лудогорци; "молитвен дом- църква" с. Малък Поровец; "детска градина" с.Лудогорци; "молитвен дом - джамия" с. Драгомъж; "кметство" гр.Исперих; за сграда на ОЗК" гр. Исперих, всички в община Исперих, област Разград в следствие на силен и с висока скорост вятър,  съчетано  с  проливен дъжд  на  05.10.2008г., несъществуващо  събитие,  с  цел да  бъдат  използвани  тия документи като доказателство за тия обстоятелства, И ГО ОПРАВДАВА по обвинението по чл. 311 ал. 1 във вр. с чл. 26, ал. 1 от НК.

ОТХВЪРЛЯ като НЕОСНОВАТЕЛЕН И НЕДОКАЗАН предявения от Държавата граждански иск срещу подсъдимия А.А.Р. за сумата от 365 358,86 лв, представляваща имуществени вреди причинени в резултат на престъплението по чл.254а, ал.2 във вр. с ал.1 във вр. с чл.26, ал.1 от НК, ведно със законната лихва от датата на увреждането до окончателното изплащане на сумата.

ПРИСЪДАТА подлежи на обжалване и протестиране пред Варненски апелативен съд в 15-дневен срок от днес.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:  1.                               2.

 

 

 

СЛ