П  Р И С Ъ Д А

                                               

                                   гр.Разград, 15.01.2014г.

 

                           В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

          РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД в открито съдебно заседание на петнадесети януари две хиляди и четиринадесета година, в състав:

                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ:Д.ВАСИЛЕВА

                        ЧЛЕНОВЕ-СЪД.ЗАСЕДАТЕЛИ:Р.А.

                                                                             К.Н.

 

 

С участието на секретаря    Д.Г.                       и прокурор  О.ДАМЯНОВ разгледа докладваното от ПРЕДСЕДАТЕЛЯ  н.о.х.д.№ 368/2013г. и след преценка на доказателствата,

 

                                        П Р И С Ъ Д И:

 

         ПРИЗНАВА подсъдимия  Ю.Н.Ш. – роден на  ***г***, общ.Самуил, обл.Разград, ул.***, български гражданин, с основно образование, неженен, работи като пастир, осъждан, ЕГН:********** за ВИНОВЕН в това,че:

1.     На 18.07.2013г. в с.Хърсово, обл.Разград е направил опит умишлено да умъртви С.М.М. *** като опита останал недовършен поради независещи от него причини, поради което и на основание чл.115 в.в. с чл.18 ал.1, в.в. с чл.58а ал.4, в.в. с чл.55 ал.1, т.1 от НК го ОСЪЖДА на ЛИШАВАНЕ от СВОБОДА за СРОК от  ДЕВЕТ ГОДИНИ и ШЕСТ МЕСЕЦА, и

2.     За времето от 2003г. до 18.07.2013г. в с.Хърсово, обл.Разград е държал огнестрелно оръжие – ловна пушка двуцевка/успоредка/, калибър 16 и един боеприпас – ловен патрон, калибър 16 без да има за това надлежно разрешение, поради което и на основание чл.339 ал.1, предл.2-ро, в.в. с чл.58а ал.4, в.в. с чл.55 ал.1, т.1 от НК  го ОСЪЖДА на ЛИШАВАНЕ от СВОБОДА за СРОК от  ЕДНА ГОДИНА.

        На основание чл.23 ал.1 от  НК  налага едно общо наказание на подсъдимия Ю.Н.Ш. най-тежкото от тях -  ЛИШАВАНЕ от СВОБОДА за СРОК от ДЕВЕТ ГОДИНИ и ШЕСТ МЕСЕЦА, което  да изтърпи при СТРОГ първоначален режим, в ЗАТВОР - на основание чл.57 ал.1, в.в. с чл.60 ал.1, и в.в. с чл.61 т.2 от Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража.

        На основание чл.59 ал.1 от НК ЗАЧИТА предварителното задържане  на подсъдимия Ю.Н.Ш. от 19.07.2013г. до влизане на присъдата в сила.

        ОСЪЖДА подсъдимия  Ю.Н.Ш. със снета горе самоличност, да заплати на С.М.М.,ЕГН: ********** сумата от 40 000,00 /четиридесет хиляди/ лв., представляваща обезщетение за  неимуществени вреди, ведно със законната лихва считано от датата на непозволеното увреждане- 18.07.2013г. до окончателното ѝ изплащане.

       ОТХВЪРЛЯ предявения граждански иск в останалата му част до първоначално предявения размер от 80 000,00 лв., като НЕОСНОВАТЕЛЕН и НЕДОКАЗАН.

        ОСЪЖДА подсъдимия  Ю.Н.Ш. да заплати в полза на Републиканския бюджет сумата  от  1038,06лв., представляваща разноски на досъдебното производство, а по сметката на РОС да заплати сумата от 1600,00 лв., представляваща ДТ върху присъдения размер на обезщетението за неимуществени вреди.

        Веществените доказателства: парче политиен, зацапано с червено-кафява течност, натривки от всички пръсти на лява и дясна ръка на Ю.Ш., опаковани в два отделни плика, брадва, дървен кол и деформирана сачма да се унищожат след влизане на присъдата в сила.

        На основание чл.53 от НК ОТНЕМА в полза на Държавата – ловна пушка, двуцевка/успоредна/ с дървен приклад и кафяв кожен ремък и гилза 16-ти калибър с червено хартиено тяло и надпис „Сокол”.

         Присъдата може да се обжалва и протестира в 15-дневен срок от днес пред АПЕЛАТИВЕН СЪД-Варна.

 

                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                     ЧЛЕНОВЕ- СЪД.ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.

 

                                                                            2.

ДГ