П Р И С Ъ Д А

                                               № 17

                                    гр.Разград, 20.03.2014г.

 

                           В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

          РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД в открито съдебно заседание на  двадесети март две хиляди и четиринадесета година, в състав:

                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ:Д.ВАСИЛЕВА

                              ЧЛЕНОВЕ-СЪД.ЗАСЕДАТЕЛИ:Я.Д.

                                                                                   М.Д.

 

 

 

С участието на секретар    Св.Л.             и   прокурор  О.ДАМЯНОВ разгледа докладваното от ПРЕДСЕДАТЕЛЯ  н.о.х.д.№ 19/2014г. и след преценка на доказателствата,

 

                                          П Р И С Ъ Д И:

 

         ПРИЗНАВА подсъдимия  Х.Х.С.- роден на ***г***, български гражданин, със средно образование, женен, безработен, неосъждан, ЕГН: ********** за ВИНОВЕН в това, че: На 28.06.2013г. в гр.Разград, на бул. „Априлско въстание”, при управление на МПС -  лек автомобил „Дачия Сандеро” с рег.№ ***, е нарушил правилата за движение по пътищата – чл.20 ал.2 от Закона за движение по пътищата /ЗДвП/: „Водачите на пътните превозни средства са длъжни при избиране на скоростта на движение да се съобразяват с атмосферните условия, с релефа на местността, състоянието на пътя и на превозното средство, с превозвания товар, с характера и интензивността на движението и всички други обстоятелства, които имат значение за безопасността на движение. Водачите са длъжни да направят всичко възможно да намалят скоростта или да спрат превозното средство във всички случаи, когато възникне опасност за движението”, чл.21 ал.1 от ЗДвП и чл.73 ал.1 от ППЗДвП: „При избиране на скоростта на движение  на водача на ППС е забранено да превишава следните стойности на скоростта в км/ч.: за пътно превозно средство от категория „В” е забранено да превишава 50 км/ч. в населено място”, и по непредпазливост е причинил смъртта на  С Х И.,***, поради което и на основание чл.343 ал.1, б”в”, в.в. с чл.342 ал.1 от НК, в.в. с чл.58а, ал.4, в.в. с чл.55 ал.1, т.1 от НК ГО ОСЪЖДА на ЛИШАВАНЕ от  СВОБОДА за СРОК от ЕДНА ГОДИНА и ДЕСЕТ МЕСЕЦА.

       На основание чл.66 ал.1 от НК    ОТЛАГА изпълнението на така наложеното наказание за срок от ЧЕТИРИ ГОДИНИ, считано от влизане на присъдата в сила.

       На основание чл.343”г” от НК  ЛИШАВА подсъдимия  Х.Х.С. от право да управлява МПС за срок от ТРИ ГОДИНИ,считано от влизане на присъдата в сила.

 

       ОСЖЪДА подсъдимия Х.Х.С. със снета горе самоличност да заплати в полза на Републиканския бюджет сумата от  978,46 лв., представляваща разноски на досъдебното производство.

       Веществените доказателства:  контактен ключ за лек автомобил „Дачия Сандеро” с рег.№ ***,  лекият автомобил на съхранение в база на МТСО при ОД на МВР-Разград да се върнат на Х. *** след влизане на присъдата в сила.

       Присъдата може да се обжалва и протестира в 15-дневен срок от днес пред АПЕЛАТИВЕН СЪД – Варна.

 

                                                              ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                    ЧЛЕНОВЕ:1.                   2.

 

                     СЛ