П Р И С Ъ Д А

                                                     

                                       гр.Разград, 18.09.2014г.

 

                                В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

          РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД в открито съдебно заседание на осемнадесети септември две хиляди и четиринадесета година,в състав:

                                                         ПРЕДСЕДАТЕЛ:Д.ВАСИЛЕВА

                                ЧЛЕНОВЕ-СЪД.ЗАСЕДАТЕЛИ:А.А.

                                                                                    М.Д.

 

 

 

С участието на секретаря  Н.Р.     и  прокурор Т.ТОДОРОВ разгледа докладваното от ПРЕДСЕДАТЕЛЯ  н.о.х.д.№ 159/2014г. и след преценка на доказателствата,

 

                                             П Р И С Ъ Д И:

 

          ПРИЗНАВА  подсъдимия С.Я.С. - роден на  ***г***, български гражданин, с начално образование, женен, безработен, неосъждан, ЕГН:**********  за ВИНОВЕН в това,че: На 16.09.2013г. в с.Дряновец, обл.Разград, в съучастие като съизвършител с И.С.Я. и Д.С.И. ***, като е нанесъл удари с вила в областта на главата умишлено е умъртвил Д.Р.Р. от същото село, поради което и на основание чл.115, в.в. с чл.20, ал.2, в.в. с чл.58а, ал.4, в.в. с чл.55, ал.1, т.1 от НК  ГО ОСЪЖДА на ЛИШАВАНЕ от СВОБОДА  за СРОК от  ДЕВЕТ ГОДИНИ, при СТРОГ първоначален режим, в ЗАТВОР.

         ПРИЗНАВА подсъдимия  И.С.Я.  - роден на  ***г***,  български гражданин,  с основно образование, неженен, безработен, неосъждан, ЕГН:********** за ВИНОВЕН в това,че: На 16.09.2013г. в с.Дряновец, общ.Разград, в съучастие като съизвършител със С.Я.С. и Д.С.И. ***, като е нанесъл удари с юмруци в областта на главата умишлено е умъртвил Д.Р.Р. от същото село, поради което и на основание чл.115, в.в. с чл.20,ал.2, в.в. с чл.58а, ал.4, в.в. с чл.55, ал.1, т.1 от НК ГО ОСЪЖДА на ЛИШАВАНЕ от СВОБОДА за СРОК от ОСЕМ ГОДИНИ, при СТРОГ първоначален режим, в  ЗАТВОР.

          ПРИЗНАВА подсъдимия Д.С.И. - роден на ***г***, български гражданин, с основно образование, женен, безработен, неосъждан, ЕГН:********** за ВИНОВЕН в това,че: На  16.09.2013г. в с.Дряновец, общ.Разград, в съучастие като съизвършител с И.С.Я. и С.Я.С. ***, като е нанесъл удари с дървен кол в областта на главата умишлено е умъртвил Д.Р.Р. от същото село, поради което и на основание чл.115, в.в. с чл.20, ал.2, в.в. с чл.58а, ал.4, в.в. с чл.55, ал.1, т.1 от НК ГО ОСЪЖДА на ЛИШАВАНЕ от СВОБОДА за СРОК от ОСЕМ ГОДИНИ, при СТРОГ първоначален режим, в ЗАТВОР.

        На основание чл.59, ал.1 от НК  ЗАЧИТА предварителното задържане на всеки един от подсъдимите  С.Я.С., И.С.Я. и Д.С.И., считано от 17.09.2013г. до влизане на присъдата в сила.

        ОСЪЖДА подсъдимите С.Я.С., И.С.Я. и Д.С.И., със снета  горе самоличност, да заплатят на   М.Н.Р.,ЕГН:**********, на П.Д.Р.,ЕГН:********** и на Р.Д.Р., ЕГН:********** сумата от  80 000,00 лв./осемдесет хиляди лв./ на всяка една от тях, с общ размер от  240 000,00 лв./двеста и четиридесет хиляди лв./, представляваща обезщетение за неимуществени вреди, ведно със законната лихва, считано от  16.09.2013г. до окончателното ѝ изплащане, така също да  заплатят сумата 1 500,00 лв./хиляда и петстотин лв./ на всяка една от тях, с общ размер 4 500лв. /четири хиляди и петстотин лв./, представляваща разноски по делото.

        ОТХВЪРЛЯ предявените граждански искове за неимуществени вреди в останалата ѝм част до първоначално предявения общ размер от  450 000,00лв., като НЕОСНОВАТЕЛНИ и НЕДОКАЗАНИ.

        ОСЪЖДА подсъдимите С.Я.С., И.С.Я. и Д.С.И. да заплатят в полза на Републиканския бюджет сумата от 2 078,05 лв., представляваща разноски на досъдебното производство, а по сметката на Разградския окръжен съд да заплатят сумата от  9 600,00лв., представляваща ДТ върху присъденото обезщетение за неимуществени вреди както и сумата от 75,00 лв.,представляваща разноски на съдебното производство.

        Веществените доказателства: метална вила, дървен кол – 113 см., дървен сап, суитчър с качулка, мъжки дънков панталон, марлен тампон с кръв от Добрин Р., чифт бели мъжки маратонка, два тампона с обтривки от л.автомобил, обтривка от кожата на китката на С.С., един чехъл, черен анцуг с бели кантове и чифт кожени чехли,  да се унищожат след влизане на присъдата в сила.

        Присъдата може да се обжалва и протестира в 15-дневен срок от днес пред АПЕЛАТИВЕН СЪД-Варна.

 

                                                         ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                  ЧЛЕНОВЕ-СЪД.ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.

 

 

                                                                        2.

 

НР