П Р И С Ъ Д А № 52

 

гр.Разград, 08.07.2014г.

 

В   ИМЕТО   НА   НАРОДА

 

РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД в открито съдебно заседание на осми юли две хиляди и четиринадесета година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: СВЕТЛА РОБЕВА

СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: ПЕТЯ СТЕФАНОВА

КРЕМЕНА НИКОЛОВА

В присъствието на секретаря Н.Р. и с участието на прокурора МИЛЕНА ПЕНЧИКОВА, като разгледа докладваното от съдия Робева НОХД № 206 по описа за 2014 година,

 

                                       П Р И С Ъ Д И :

ПРИЗНАВА подсъдимия Г.Е.Г., ЕГН **********, роден на ***г***, български гражданин, с висше образование, неженен, неосъждан ЗА ВИНОВЕН в това, че на 06.01.2014г. в гр. Разград, на бул. „Априлско въстание“ при управление на МПС - л.а. „Ауди А 4” с рег. № РР 6394 АН, е нарушил правилата за движение по пътищата: чл.5, ал.1, т.1 ЗДП „Всеки участник в движението по пътищата с поведението си не трябва да създава опасности и не трябва да поставя в опасност живота и здравето на хората…“, чл.5, ал.2, т.1 ЗДП „Водачът на пътно превозно средство е длъжен да бъде внимателен и предпазлив към уязвимите участници в движението, каквито са пешеходците…“, чл.20, ал.1 ЗДП „Водачите са длъжни да контролират непрекъснато пътните превозни средства, които управляват…“, като е управлявал автомобила без необходимото внимание и концентрация в условията на неблагоприятна пътна обстановка, характеризираща се с намалена видимост поради настъпилия вечерен мрак и по непредпазливост е причинил смъртта на Н. Д. Х. от гр. Разград, настъпила в резултат на съчетана травма, довела до тежки увреждания на централната нервна система, поради което и на основание чл.343, ал. 1, б „в“ във вр. с чл. 342, ал. 1 НК и чл.54 НК ГО ОСЪЖДА на три години лишаване от свобода, което наказание на основание чл.373, ал.2 НПК и чл.58а, ал.1 НК НАМАЛЯВА с една трета и НАЛАГА окончателно наказание от ДВЕ ГОДИНИ лишаване от свобода, като на основание чл.66, ал.1 НК ОТЛАГА изпълнението на така наложеното наказание за изпитателен срок от ЧЕТИРИ ГОДИНИ.

На основание чл.343г НК ЛИШАВА подсъдимия Г.Е.Г. от правото да управлява МПС за срок от ДВЕ ГОДИНИ.

Вещественото доказателство по делото - л.а. „Ауди А 4” с рег. № РР 6394 АН, който се намира на съхранение в ОД на МВР-Разград УССД, да се върне на подсъдимия Г.Е.Г..

Вещественото доказателство – мъжка зимна шапка с козирка да се върне на С.Н.Х. и Д. Н. Х..

ОСЪЖДА подс. Г.Е.Г. да заплати по сметка на ОД на МВР-Разград за разноски на досъдебното производство сумата 458.16 лева.

ПРИСЪДАТА подлежи на жалба и протест пред Варненския апелативен съд в 15-дневен срок от днес.

 

                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                              

                СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:  1.

 

НР

                                                           2.