П Р И С Ъ Д А

                                                 

                                     гр.Разград, 30.10.2014г.

 

                             В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

          РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД  в открито съдебно заседание на тридесети октомври две хиляди и четиринадесета година, в състав:

                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ:Д.ВАСИЛЕВА

                           ЧЛЕНОВЕ-СЪД.ЗАСЕДАТЕЛИ:Я.Д.

                                                                                Д.П.

 

 

 

С участието на секретар  Н.Р.   и  прокурор О.ДАМЯНОВ  разгледа докладваното от ПРЕДСЕДАТЕЛЯ  н.о.х.д.№ 230/2014г. и след преценка на доказателствата,

 

                                             П Р И С Ъ Д И:

 

          ПРИЗНАВА подс.И.И.М. – роден на ***г***,  български гражданин, със средно образование, неженен, неосъждан, ЕГН: ********** за ВИНОВЕН в това, че: На  21.12.2013г. в с.Беловец, обл.Разград, при управление на  лек автомобил марка „Алфа Ромео” с рег.№ РР 86 32 АР , е нарушил правилата за движение по пътищата – чл.5, ал.3, т.1, предл.1 от Закона за движение по пътищата /ЗДвП/:  „На водача на пътно превозно средство е забранено да управлява пътно превозно средство под въздействието на алкохол”; разпоредбата на чл.20, ал.1 от ЗДвП: „ Водачите са длъжни да контролират пътните превозни средства, които управляват”; чл.20, ал.2 от ЗДвП: „Водачите на пътните превозни средства са длъжни при избиране  скоростта на движение да се съобразяват с атмосферните условия, с релефа на местността, състоянието на пътя и на превозното средство, с превозвания товар, с характера и интензивността на движението, с конкретните условия на видимост, за да бъдат в състояние да спрат пред всяко предвидимо препятствие, както и да намалят скоростта и в случай на необходимост да спрат, когато възникне опасност за  движението”; разпоредбата на чл.21, ал.1 от ЗДвП и чл.73, ал.1 от Правилника  за прилагането на ЗДвП: „При избиране скоростта на движение на водача на пътното превозно средство е забранено да превишава следните стойности на скоростта в км/ч, за населено място, водачът на пътно превозно средство от категория „В”, е забранено да превишава 50 км/ч, и по  непредпазливост е причинил смъртта на Т. М. О.-***, като деянието е извършено в пияно състояние, поради което и на основание чл.343, ал.3, предл.1, б”б”, предл.1, в.в. с ал.1, б”в”, в.в. с чл.342, ал.1, в.в. с чл.58а, ал.1, в.в. с чл.54 от НК  го ОСЪЖДА на ЛИШАВАНЕ от СВОБОДА за СРОК от ТРИ ГОДИНИ, при  ОБЩ първоначален режим, в затворническо общежитие от ОТКРИТ ТИП.

            На основание чл.343г от НК  ЛИШАВА  подс.И.И.М. от  ПРАВО  да УПРАВЛЯВА МПС за  срок от ТРИ ГОДИНИ, считано от влизане на присъдата в сила.

            ЗАЧИТА предварителното временно отнемане на свидетелството за управление на МПС извършено по административен ред.

            ОСЪЖДА подс.И.И.М. със снета горе самоличност, да заплати в полза на Републиканския бюджет сумата от  518,16лв., представляваща разноски на досъдебното производство.

            Веществените доказателства – лек автомобил марка „Алфа Ромео” с рег.№ РР 86 32 АР на съхранение  в двора на РПУ-гр.Кубрат да се върне на  И.И.М. след влизане на присъдата в сила.

            Присъдата може да се обжалва и протестира в 15-дневен срок от днес пред АПЕЛАТИВЕН СЪД-Варна.

 

                                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                          ЧЛЕНОВЕ - СЪД.ЗАСЕДАТЕЛИ:1.

 

                                                                                  2.

           

 

НР