П Р И С Ъ Д А

№73

гр.Разград, 07.11.2014г.

 

В   И М Е Т О    НА   Н А Р О Д А

 

РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД в открито съдебно заседание на седми ноември две хиляди и четиринадесета година, в състав:

 

                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ: Д. В.

                  

                                      ЧЛЕНОВЕ-СЪД. ЗАСЕДАТЕЛИ: А. М.

                                                                                          Д. Г.

 

С участието на секретаря М. Н. и прокурор Ан. ДОНЕВА разгледа докладваното от ПРЕДСЕДАТЕЛЯ н.о.х.д. №277/2014г. И след преценка на доказателствата,

 

                            П Р И С Ъ Д И :

 

ПРИЗНАВА подсъдимия К.К.М. – ***, ЕГН ********** ЗА ВИНОВЕН в това, че: на 20.11.2013г. на път II-49 в землището на гр.Разград, при управление на лек автомобил „БМВ 316И” с ДК №РР 82-28 АР нарушил правилата за движение, визирани в чл.21, ал.2 от Закона за движение по пътищата – „Когато стойността на скоростта, която не трябва да се превишава , е различна от посочената в ал.1, това се сигнализира с пътен знак”, във връзка с чл.47, ал.3 от Правилника за приложение на Закона за движение по пътищата – „Пътните знаци за въвеждане на забрана и за отменяне на въведена забрана, имат следните изображения и наименования – пътен знак В-26 „Забранено е движението със скорост, по-висока от означената” – „50 км/час”, като е управлявал автомобила със скорост 84.9км./ч. и в чл.20, ал.2 от Закона за движение по пътищата „Водечите на пътни превозни средства са длъжни при избиране скоростта на движението да се съорбазяват с атмосферните условия, с релефа на местността, със състоянието на пътя и на превозното средство, с превозвания товар, с характера и интензивността на движението, с конкретните условия на видимост, за да бъдат в състояние да спрат пред всяко предвидимо препятствие. Водачите са длъжни да намалят скоростта и в случай на необходимост да спрат, когато възникне опасност за движението.”, като е управлявал с несъобразена със състоянието на пътя и на превозното средство и с конкретните условия, на видимост скорост и по непредпазливост е причинил смъртта на 66-годишната Д. В. ***, настъпила в резултат на съчетаната травма от травматични увреждания на жизнено важни органи, които са несъвместими с живота, поради което и на основание чл.343, ал.1, б.”в”, пр.1 във връзка с чл.342, ал.1 във връзка с чл.58а, ал.1 във връзка с чл.54 НК ГО ОСЪЖДА на лишаване от свобода за срок от две години.

НА основание чл.66, ал.1 НК ОТЛАГА изпълнението на така наложеното наказание за СРОК от ТРИ ГОДИНИ, считано от влизане на присъдата в сила.

На основание чл.343г НК ЛИШАВА подсъдимия К.К.М. от право да управлява МПС за СРОК от ТРИ ГОДИНИ, считано от влизане на присъдата в исла.

На основание чл.189, ал.3 от НПК ОСЪЖДА подсъдимия К.К.М. да заплати в полза на републиканския бюджет сумата от 508.16лв., представляваща разноски на досъдебното производство.

Веществените деоказателства – дамска чанта, черна на цвят от изкуствена кожа със скъсана презрамка, лява и дясна гумени обувки, тип „галош” №22 да се върнат на В.В.П.; лек автомобил „БМВ 316И” с ДК №РР 82-28-АР да се върне на К. В. И., след влизане на присъдата в сила.

ПРИСЪДАТА може да се обжалва и протестира в 15-дневен срок от днес пред Варненски АС.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

 

1.               2.