П Р И С Ъ Д А

                                               

                                    гр.Разград, 21.11.2014г.

 

                               В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

         РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД в открито съдебно заседание на двадесет и първи ноември две хиляди и четиринадесета година, в състав:

                                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ:Д.В.

 

 

С участието на секретаря   Н.Р.  и прокурор О.ДАМЯНОВ                 разгледа докладваното от ПРЕДСЕДАТЕЛЯ  н.о.х.д.№ 297/2014г. и след преценка на доказателствата,

 

                                            П Р И С Ъ Д И:

 

         ПРИЗНАВА подсъдимия  Ц.М.Д. – роден на ***г***,  български гражданин, със средно образование, неженен, жител и живущ ***, студент, неосъждан, ЕГН:********** за ВИНОВЕН в това,че: На  28.02.2014г.  в гр.Разград, при управление на МПС-  лек автомобил  „Тойота Авенсис” с рег.№ РР 40 42 ВА със скорост 72,5 км/ч., е нарушил правилата за движение по пътищата, визирани в чл.5, ал.1, т.1 от ЗДвП: „Всеки участник в движението по пътищата с поведението си не трябва да създава опасности и пречки за движението, не трябва да поставя в опасност живота и здравето на хората и да причинява имуществени вреди”, чл.20, ал.1 от ЗДвП: „Водачите са длъжни да контролират непрекъснато пътните превозни средства, които управляват”, чл.20, ал.2 от ЗДвП: „Водачите на пътни превозни средства са длъжни при избиране скоростта на движението да се съобразяват с атмосферните условия, с релефа на местността, със състоянието на пътя и на превозното средство, с превозвания товар, с характера и интензивността на движението, с конкретните условия на видимост, за да бъдат в състояние да спрат пред всяко предвидимо препятствие. Водачите са длъжни да намалят скоростта и в случай на небходимост да спрат, когато възникне опасност за движението”, чл.21 от ЗДвП: „При избиране на скоростта на движение, на водача на ППС кат. „В” е забранено да превишава стойността на 50 км/ч, за населено място”, чл.73, ал.1 от ППЗДвП: „При избиране на скоростта на движение, на водача на ППС кат. „В” е забранено да превишава стойността на 50 км/ч, за населено място”, чл.47 от ЗДвП:  „Водач на пътно превозно средство, приближаващо се към кръстовище, трябва да се движи с такава скорост, че при необходимост да  може да спре и да пропусне участниците в движението, които имат предимство”, чл.102 от ППЗДвП: „При приближаване към кръстовище водачът на пътното превозно средство е длъжен да  проявява необходимата предпазливост, за да може да намали скоростта или да спре, за да пропусне пътните превозни средства или пешеходци, които имат предимство за преминаване, чл.50, ал.1 от ЗДвП: „На кръстовище, на което единият от пътищата е сигнаизиран като път с предимство, водачите на пътни превозни средства от другите пътища са длъжни да пропуснат пътните превозни средства, които се движат по пътя с предимство”, чл.104 от ППЗДвП: „На  кръстовище, на което един от пътищата е сигнализиран като път с предимство, водачите на пътни превозни средства от другите пътища са длъжни да пропуснат пътните превозни средства, които се движат по пътя с предимство”, и по непредпазивост е причинил смъртта на В. М. ***, като след деянието е направил всичко зависещо от него за оказване помощ на пострадалия, поради което и на основание чл.343а, ал.1, б”б”, в.в. с чл.343, ал.1 б”в”, в.в. с чл.342, ал.1, в.в. с чл.58а, ал.1 и в.в. с чл.54 от  НК  го ОСЪЖДА на ЛИШАВАНЕ от СВОБОДА за СРОК от  ЕДНА ГОДИНА.

           На основание чл.66, ал.1 от НК  ОТЛАГА изпълнението на наложеното наказание за СРОК от ТРИ ГОДИНИ, считано от влизане на присъдата в сила.

           На основание чл.343г от НК  ЛИШАВА подсъдимия  Ц.М.Д. от ПРАВО да управлява МПС за СРОК от  ТРИ ГОДИНИ, считано от влизане на присъдата в сила.

           ОСЪЖДА  подсъдимия Ц.М.Д. да заплати в  полза на Републиканския бюджет сумата от  564,50 лв., представляваща разноски на досъдебното производство.

           ОСЪЖДА подсъдимия Ц.М.Д. да заплати на  С.Т.В.,ЕГН:**********, В.В.М.,ЕГН:********** и на М.В.М., ЕГН:********** сумата от 3 300,00 лв., представляваща  разноски за правна помощ - адвокатски хонорар.

          Веществените доказателства: регистрационна табела за лек автомобил № РР 40 42 ВА, контактен ключ за лек автомобил „Тойота Авенсис” с рег.№ РР 40 42 ВА, метална емблема на лек автомобил „Тойота”,  лек автомобил „Тойота Авенсис” с рег.№ РР 40 42 ВА да се върнат на  собственика М. Г.Д. след влизане на присъдата в сила;  лек автомобил „Опел Астра” с рег.№ РР 89 78 АМ  да се върне на  С.Т.В.  след влизане на присъдата в сила.

          Присъдата може да се обжалва и протестира в 15-дневен срок от днес пред апелативен съд-Варна.

 

                                                  ПРЕДСЕДАТЕЛ:

           

 

         НР