РЕШЕНИЕ №

гр. Разград 19.07.2012 г.

 

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградски окръжен съд  на деветнадесети юли две хиляди и дванадесета година в закрито заседание в състав :

 

                                                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ : ЛАЗАР МИЧЕВ

                                                                                          

Като разгледа докладваното от съдия МИЧЕВ

т. дело № 5 по описа за 2012 г.

и за да се произнесе взе предвид следното:

         Производството е по чл. 250 от ГПК.

         Образувано е по молба на ответника ” ЛИДИ КОМЕРС ” ЕООД, ЕИК 102682497 гр. Бургас, за допълване на решение № 14 / 05.06.2012 г., постановено по  т.д. № 5 / 2012 г. по описа на ОС – Разград по направено от него евентуално възражение за намаление на претенцията на ищеца със сумата 25 489.40 лв., поради последващо предоставяне на стоки от ответника, чиято стойност не е платена от длъжника.

         В законоустановения срок е постъпило становище от ищеца, в което сочи, че претенцията на ответника е недопустима, тъй като по делото за несъстоятелност няма такъв кредитор с предявено вземане. Освен това се сочи, че възражението е ирелевантно по отношение предмета на делото. Предоставя на съда да вземе решение.

         В законоустановения срок е постъпило и становище от особения представител на обявеното в несъстоятелност “ ПБ ИНВЕСТ ” ЕООД /н/, ЕИК 102899279 гр. Цар Калоян. В същото се сочи, че молбата е допустима и основателна, поради което възражението следва да се уважи, в който смисъл да се допълни постановеното решение.

         Молбата за допълване на решението е подадена в срока по чл. 250, ал. 1 от ГПК, поради което се явява допустима, но неоснователна.

         Още с отговора на исковата молба ответника  оспорил иска по размер. Посочил, че доставил стоки на обща стойност 93 778.16 лв., а получил плащане в размер на 68288.76 лв. За останалите 25 489.40 не получил плащане. В резултат на този отговор ищеца направи искане за намаление размера на претенцията до 68 288.76 лв., което искане бе уважено. С решението е прогласена нищожността  по отношение на кредиторите  на несъстоятелността на “ ПБ ИНВЕСТ ” ЕООД /н/, ЕИК 102899279 гр. Цар Калоян в общ размер 68 288.76 лв.

         При тези обстоятелства съдът приема, че възражението на ответника е съобразено от ищеца, който поискал намаление на претенцията, като отчел че не е доказано наличието на плащане в размер на 25 489.40 лв. С решението си съдът също е взел предвид намаляването на претенцията на ищеца и я уважил в намаления размер. С това възражението на ищеца е взето предвид, поради което не е коментирано специално в съдебния акт от решаващия съд и не се налага същия да бъде допълван в този смисъл.

         Предмет на настоящото производство е установяване на относителна нищожност на действия спрямо кредиторите по несъстоятелността и по конкретно изпълнение на парично задължение. По този спор съдът се е произнесъл, като е взел предвид направеното от ответника възражение, поради което молбата се явява неоснователна и следва да бъде оставена без уважение.

         Водим от изложеното и на основание чл. 250, ал. 3 от ГП съдът се произнесе с допълнително

 

РЕШЕНИЕ:

 

         ОСТАВЯ  без уважение молбата на ответника ” ЛИДИ КОМЕРС ” ЕООД, ЕИК 102682497 гр. Бургас, за допълване на решение № 14 / 05.06.2012 г., постановено по  т.д. № 5 / 2012 г. по описа на ОС – Разград по направено от него евентуално възражение за намаление на претенцията на ищеца със сумата 25 489.40 лв., поради последващо предоставяне на стоки от ответника, чиято стойност не е платена от длъжника.

         РЕШЕНИЕТО може да се обжалва с въззивна жалба пред Варненски апелативен съд в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

                                                                                          Председател :

 

           

              

ГО/СП