РЕШЕНИЕ

 

Разград

 
 


13

 

12.ІІІ.2014г.

 
Номер                                                                                                 Град                                           

Разградски окръжен

 
В ИМЕТО НА НАРОДА

                                              съд                                                                                   

28.ІІ.

 

2014

 
На                                                                                                                                  Година

    РАЯ ЙОНЧЕВА

 

 

 
В публично заседание в следния състав:

                                                                              Председател

Светлана  Лазарова

 
                                                                                                       

Секретар

        101

 

2012

 

търговско

 
като разгледа докладваното от съдия Йончева

                                 дело                                            по описа за                                  година.

За да се произнесе, съобрази следното:

 

 

 Производство по реда на чл. чл.13, ал.1, т.3, б.”а”ЗЮЛНЦ .

           Ищецът СНЦ”ЛРД - Сокол” , ЕИК***, позовавайки се на допуснати по см. на чл.30, ал.6 ЗЛОД във вр. 27, ал.1 ППЗЛОД СНЦ”ЛРД -Ястреб”, ЕИК***, със седалище и адрес на управление в гр.Завет, моли съда да постанови прекратяването му ведно с произтичащите от това последици.   

             Редовно призовано за насроченото по същество на иска заседание, за  ищцовото  дружество  не се явява представител. Депозира молба със съгласие за разглеждане на делото в негово отсъствие, заявявайки, че поддържа иска на предявеното му основание.

             В  предоставеният му за това срок, ответното  СНЦ”ЛРД -Ястреб”, гр.Завет  депозира писмен отговор  вх.№4751, с което ангажира становище за допустимост и неоснователност на предявения срещу него иск.    Твърди, че  към датата на подаване на исковата молба, нередовността,  на която ищецът позовава основателността на исковата си претенция е отстранена с повторно провелото се на 10.VІІ.2012г. събрание за учредяването му. Прилага писмени доказателства, на които позовава твърдение за законосъобразност на предприетата по учредяването му процедура. 

             В с.з., чрез проц.  си представител по пълномощие –адв.Кинов, поддържа становище за законосъобразност на проведената по учредяването и регистрирането му процедура, при съобразяване на предвидените в тази връзка  специални изисквания към  членския му състав, съгл. чл.29 и 30 от ЗЛОД и чл.27 от ППЗЛОД. Счита иска за неоснователен.                  

               Обсъдени поотделно и в съвкупност, както и във връзка с доводите на страните, доказателствата по делото дават основание на съда да приеме за установена следната фактическа обстановка:   

                 Съгласно служебно изискана и приложена по делото преписка по ф.д.№763/2000г. по описа на РОС, се установява, че с Решение №763/4.VІ.2001г. ищцовото дружество е регистрирано като СНЦ. Факт, доказващ по безспорен начин правосубектността му.   Сдружението е изградено от правоимащи ловци и риболовци , обединени по реда на чл. 29 от ЗЛОД в ловно рибарски дружини. Приложен към преписката  списък удостоверява, че членския му състав включва  21 ловни дружини, в това число и ловни дружини гр.Завет и с.Голям Поровец - изградени на териториален принцип върху  определеният му за стопанисване ловно - стопански район, съгласно договор, сключен на  19.VІІІ.2009г.  с ТП „ДГС Сеслав”, гр.Кубрат. 

 Ищецът основава иска си на следните обстоятелства: Отправено му с  уведомително писмо изх.№1433/18.VІІ.2012г. на  ТП”ДГС СЕСЛАВ”, г.Кубрат предизвестие   и предложен за подписване Анекс/ без дата/  към Договор от 19.VІІІ.2009г.   за прекратяване на действието му „в частта относно ловно стопанските райони на ловните дружини   Завет и Голям Поровец” поради премиването на последните към ответното ЛРД „Ястреб”, гр.Завет.    В резултат на извършената по отношение на ответното дружество регистрация, със своя Заповед №187/27.ІХ.2009г. и на, директорът на ТП”ДГС Сеслав”, гр.Кубрат нарежда откриване на процедура по  чл. 36, ал.3 и ал.4 ЗЛОД във вр. с чл.29, ал.3 и 4 от ППЗЛОД по пряко договаряне за предоставяне стопанисването и ползването на дивеча в ловно стопански район Завет и Голям Поровец на регистриралото се като СНЦ ЛРД”Ястреб”. За предприети в тази насока   действия свидетелства, приложен като доказателство на л.74, Протокол от 3.Х.2012г.    на ТП „ДГС Сеслав”.

На л.60 от делото като доказателство е приложен Протокол от провело се на 31.ІІІ.2012г. отчетно събрание на ловна дружина гр.Завет при дневен ред: отчетен доклад и „разни”, уточнен с направени в хода на събранието предложения в четири подточки, в това число-вземане на решение за отделянето на дружината от ЛРД”Сокол, гр.Исперих и преминаването й към ЛРД”гр.завет, след регистрирането на такова по реда на чл.30 ЗЛОД.  При отчетен, изискуем се за вземане  на решенията кворум, удостоверен с приложен поименен и подписан от 37 лица списък,   събранието взема решение за отделянето на ЛРД Завет от ищцовото  сдружение, респ. за преминаването му към ЛРД”Ястреб” и „упълномощава” председателя си С.Кьосев с подготовката на необходимите за това документи.

 От служебно изисканата  и приложена към делото преписка по ф.д.№9/2012г. по описа на РОС се установява, че с постановеното по същата Решение №1/20.VІІ.2012г. ответното ЛРД „Ястреб”, гр.Завет е регистрирано като СНЦ. Към заявлението си, като доказателства, удостоверяващи предпоставките за учредяването му, ответното дружество е депозирало:

1/Протокол от провело се на 4.ІV.2012г. събрание за учредяване на ловно-рибарско дружество на територията на Община Завет и списък на 36 физически лица от гр.Завет, удостоверили с подписа си присъствието си  на  учредителното събрание,  както и вземането на решения: за учредяване на ЛРД с наименование „Ястреб” ; приемане на  устав за дейността и организацията на дружеството; избор  на управителните му органи(председател, УС, КРК) ;

2/Протокол от провело се на 6.VІІ.2012г. събрание на  членове на ЛРД Голям Поровец с взети на същото решения: „дружинка Голям Поровец да влезе във връзка с други дружинки от ЛРС Исперих, съседни ловно-рибарски сдружения; „Упълномощава председателя си Николай Бабев с подготовката на документите за преминаване на ловната дружина от едно сдружение в друго, както и да участва в учредяване на ново сдружение или във вече учредено такова от името на ЛРД Голям Поровец” ; Като неразделна част от протокола е съставен списък на 49 лица, регистрирали  участието си в събранието и потвърдили с подписа си взетите на него решения;

 3/ Протокол от провело се на 10.VІІ.2012г. събрание  за учредяване на  Ловно рибарско дружество на територията на Община Завет. В протокола е отразено наличие на изискуемия се за провеждането му кворум(36 лица от поканени 63), както и провеждането му при участие на „председателя  на Ловно-рибарска дружинка Голям Поровец”, приет като представляващ ловно-рибарската дружина по пълномощия, предоставени му от Общото събрание на същата.  В дневния ред на събранието  са включени: учредяване на ловно рибарско сдружение; приемане на Устав; избор на ръководни органи, име и адрес на сдружението. С 37 гласа „за” участващите в събранието вземат решене за учредяването на ЛРД”Ястреб”, гр.Завет с председател Младен Чакъров. Към протокол от провелото се на 10.VІІ.2012г. учредително събрание липсва прилагане на поименен списък на лицата, участвали в провеждането му и вземането на решенията.

 По  делото не се твърди и не се доказва в Сдружението на ищеца  да са постъпвали искания за свикване на общи събрания на тези дружини съгласно предвиденото в  чл.34 от Устава му .  

 Съгласно действащия Устав на ищцовото сдружение, включените в състава му дружини са със статут на организационни звена, непритежаващи самостоятелна правоспособност. Общото събрание е техен висш орган, свикването на което се извършва с решение на УС на сдружението или по искане  на 1/3 от членовете му, депозирано писмено    в УС на Сдружението. Събранието се свиква с покана, съдържаща    дневен ред, място, дата и час на провеждането му, отправена най –малко две седмици преди датата му. В Устава не се съдържа изрично разпореждане досежно начина, по който поканата се счита за редовно връчена на членовете на сдружението, което предпоставя прилагане на предвидения за това в чл.26, ал.3ЗЮЛНЦ ред („Ако друго не е предвидено в устава, поканата се обнародва в "Държавен вестник" и се поставя на мястото за обявления в сградата, в която се намира управлението на сдружението, най-малко един месец преди насрочения ден”).

               Съвкупният анализ на доказателствата, относимо към доводите на страните, дава основание на съда от правна страна да приеме иска за основателен.   Позитивно постановеното по заявление на ответното дружество решение на съда в регистърното производство, предпоставя интерес, респ. допустимост на търсената от ищеца защита по реда на предвиденото в чл.13, ал.1, т.3 ,б.”а” ЗЮЛНЦ исково производство.

           Както всяко юридическо лице, така и сдружението с нестопанска цел се индивидуализира като субект на правото с предмета и целта на дейност, наименованието си, седалището и адреса на управлението, органите на управление, имуществото си. Ако при учредяването на сдружението с нестопанска цел не е спазен законът - общият закон(ЗЮЛНЦ) и специалният закон (ЗЛОД), законодателят е предвидил ред за прекратяването му.  

 В съвкупността си доказателствата сочат на допуснати при учредяване на ответното дружество нарушения на императивно разпореденото в чл.30, ал.6 ЗЛОД.

 Съгласно цитираната разпоредба,  една ловна дружина може да учредява, съответно членува, само в едно ловно сдружение . Което ще рече, че преди да пристъпят към учредяването на ответното сдружение, съществуващите като организационно  звено в състава на ищеца ловни дружини Завет и Голям Поровец е следвало да предприемат действия по прекратяване на членството си в това дружество.  Доказателства за редовно предприети в тази насока действия по делото не се ангажират. Предвид изложеното, съдът приема, че посочените ловни дружини не могат да учредят ново сдружение преди да удостоверят излизането си от състава на ищцовото  такова.

 Липсват доказателства за свикване на ОС на ЛРД” Сокол", което да е взело решение за излизане на посочените ловно-рибарски дружини от сдружението- чл. 30, ал. 6 ЗЛОД, и извършване на отделяне на нововъзникващо юридическо лице от съществуващо юридическо лице. Отделянето следва да се заяви по партидата на съществуващото юридическо лице. 

                 От друга страна, съгл. чл. 29, ал. 1 и 2 ЗЛОД ловната дружина е обединение на най-малко 20 ловци   и представлява организационно звено в сдружението, което няма статут на юридическо лице. Следователно, ловните дружини не могат на упълномощават лица, които да извършват от тяхно име и за тяхна сметка правни действия, и съответно да учредяват юридически лица с нестопанска цел по реда на 30, ал. 1 ЗЛОД, тъй като това е в противоречие с разпоредбата на чл. 30, ал. 1 ЗЛОД и чл. 19, ал. 2 ЗЮЛНЦ, във връзка с чл. 30, ал. 5 ЗЛОД. Членове на сдружението, съответно учредители, са лицата по чл. 29 ЗЛОД /чл. 30, ал. 1 ЗЛОД/ - български граждани, придобили правото на лов, а не ловната дружина, в която същите са се обединили, за да учредят ловното сдружение, съгласно изискванията на закона. В този смисъл са и разпоредбите на чл. 12 и чл. 32 от Устава на сдружението.

Предвид изложеното, съдът приема, че след като лицата взели участие в учредителното събрание са действали като представители на посочените ловни дружини, не е налице валидно учредяване на сдружението и не са спазени разпоредбите на чл. 30, ал. 1 ЗЛОД, във връзка с чл. 29, ал. 1 и 2 ЗЛОД и чл. 19, ал. 2 ЗЮЛНЦ, във връзка с чл. 30, ал. 5 ЗЛОД.  

Водим от горното и на осн.чл.13 ЗЮЛНЦ във вр- с чл.30, ал.6 ЗЛОД, Съдът

 

Р Е Ш И:

ПРЕКРАТЯВА  Сдружение с нестопанска цел „Ловно рибарско дружество  Ястреб", ЕИК***, със седалище и адрес на управление в гр.Завет, ул.”Лудогорие”№90 с председател М Д Ч,  вписано в регистъра за юридическите лица с нестопанска цел по ф.д.№ 9/2012 г. по описа на Разградски окръжен съд - на осн.чл. 13, ал.1, т.3 б. "а" и "б" от Закона за юридическите лица с нестопанска цел.

 На осн. чл. 14, ал.3 и 4 във вр. с чл. 13, ал.4 от ЗЮЛНЦ, след влизане в сила на настоящото решение, заверен препис от същото следва се изпрати на регистърния съд - фирмено отделение при Разградски окръжен съд за служебно вписване на прекратяването,   по партидата на ответника както и за определяне срок на ликвидация и назначаване на ликвидатор.

РЕШЕНИЕТО може да се обжалва пред ВАРНЕНСКИЯ АПЕЛАТИВЕН СЪД, в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

                                                                                              ПРЕДСЕДАТЕЛ: