Р Е Ш Е Н И Е  № 12

Гр. Разград, 17. 12. 2013 г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД в публично заседание на осемнадесети ноември през две хиляди и тринадесета година в състав:

                                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: Анелия Йорданова

                                                            ЧЛЕНОВЕ:  1. Лазар Мичев

                                                                               2. Валентина Димитрова

при секретаря Н. Р. разгледа докладваното от съдията Анелия Йорданова в.т.дело № 76 по описа за 2013 г. и за да се произнесе взе предвид следното:

            Производството е по реда на чл. 258 и сл. ГПК.

            С Решение  № 105/ 02. 08. 2013 г. по гр. д. № 318/ 2012 г. по описа на Кубратския районен съд е осъден ответникът ПК „Подкрепа" с.Беловец да заплати на ищеца ЕТ „Папи – Б. Ф." с.Беловец, представляван от Б. Р. Ф., сумата от 8219.05 лева, с която първия се е обогатил неоснователно за сметка обедняването на втория, представляваща стойност на следните, извършени от ищеца, строително ремонтни работи в обект „Ресторант", разположен на първи етаж на търговска сграда находяща се в с.Беловец, общ.Кубрат, ул."Искър"№2, собственост на ответника: поставяне на алуминиева дограма на прозорци и врата, шпакловане и боядисване на стени и тавани в коридора и залата на обекта, измазване и боядисване челната фасада на обекта, шпакловане и боядисване на стени и таван в стаята за отдих, направа на ограда и поставяне на две метални врати на лятната градина на обекта, ведно със законната лихва върху тази сума, считано от датата на предявяване на иска - 16.07.2012г. до окончателното й изплащане   и е отхвърлен, като неоснователен и недоказан иска в останалата му част за разликата от уважения размер от 8219.05 лева до претендирания размер от 25 000.00 лева, представляваща стойност на следните строително-ремонтни работи: направа на парна инсталация, цялостно шпакловане и боядисване на кухненско помещение, изграждане изграждане на ВиК инсталация, поставяне на теракот, фаянс, мивка, монтиране на врати, поставяне на електрическа инсталация в тоалената на обекта, изграждане на масивен бар-плот, монтиране на врата, прозорец и поставяне на електрическа инсталация в стаята за отдих, изграждане на метален навес покрит с поцинкована ламарина, направа на външен тротоар с подход към заведението, поставяне на метални решетки на врати и прозорци, частичен ремонт на покрива с подмяна на 500 броя керемиди.

Със същото решение е осъден ЕТ „Папи – Б. Ф." с.Беловец  да заплати на ПК „Подкрепа" с.Беловец,  сумата от 1000.00 лева - стойност на демонтираните от обекта „Ресторант", разположен на първи етаж на търговска сграда находяща се в с.Беловец, общ.Кубрат, ул."Искър"№2, входна метална двойна врата и метална дограма. Прихваща и компенсира двете признати и установени насрещни парични вземания до размера на по-малкото от тях, с оглед на което е осъдил ПК „Подкрепа" с.Беловец да заплати на ЕТ „Папи – Б. Ф." с.Беловец, ул."Стефан Караджа" сумата от 7219.05 лева, ведно със законната лихва върху тази сума, считано от датата на предявяване на иска -16.07.2012г. до окончателното й изплащане.

ЕТ „Папи – Б. Ф." с.Беловец е осъден да заплати на ПК „Подкрепа" с.Беловец  сумата от 1000.00  лева - наем за месеците май, юни, юли и август 2012г. дължим по Договор за наем от 30.03.2007г. и Анекс към него от 07.07.2009г., ведно със законната лихва върху тази сума от датата на предявяване на исковата молба -05.09.2012г. до окончателното й изплащане, както и сумата от 500.00 лева - неустойка по чл.22 от Договор за наем от 30.03.2007г. На основание чл.78,ал.1 от ГПК ПК „Подкрепа с.Беловец е осъдена да заплати на ЕТ „Папи – Б. Ф." с.Беловец, представляван от Б. Р. Ф. сумата от 580.15  лева - деловодни разноски и на основание чл.78,ал.З от ГПК ищецът е осъден да заплати на ответника ПК „Подкрепа” сумата от 648.99 (шестотин четиридесет и осем лева и деветдесет и девет ст.) лева - деловодни разноски.

Недоволен от решението е останал ЕТ „Папи-Б. Ф.” в частта, в която е отхвърлен предявения от ЕТ „Папи-Б. Ф.” иск против ПК „Подкрепа” с. Беловец, с който се иска ответникът да му заплати стойността на извършени подобрения в обект, собственост на последния в размер общо на 3 000 лв. , относно: изграждане на парна инсталация, изграждане тоалетно помещение и на В и К инсталация, теракот, монтиране и поставяне на две врати, изграждане на метален навес, направа на вътрешен тротоар и монтиране на предпазни метални решетки. В жалбата се излагат доводи, че решението в тази част е необосновано и незаконосъобразно, тъй като изложените от съда правни изводи противоречат събраните по делото доказателства и на закона.

Депозирана е въззивна жалба от ПК „Подкрепа” с. Беловец чрез председателя на кооперацията против същото решение в частта, в която съдът е уважил иска на ЕТ „Папи. Ф.” и е осъдил жалбоподателя да му заплати стойността на извършените подобрения в размер на 3 520 лв., относно извършено боядисване и шпакловане на стени и тавани в коридора и голямата зала  и в стаята за отдих. Жалбоподателят твърди, че в тази част решението е незаконосъобразно, тъй като противоречи на събраните по делото доказателства.

            Разградският окръжен съд, като обсъди изложените доводи и становища на страните и след проверка на решението, констатира следното:

            Решението в частта, в която  е осъден ответникът ПК „Подкрепа" с.Беловец да заплати на ищеца ЕТ „Папи – Б. Ф." с.Беловец, представляван от Б. Р.Ф., сумата от 8219.05 лева, с която първия се е обогатил неоснователно за сметка обедняването на втория, представляваща стойност на следните, извършени от ищеца, строително ремонтни работи в обект „Ресторант", разположен на първи етаж на търговска сграда находяща се в с.Беловец, общ.Кубрат, ул."Искър"№2, собственост на ответника: поставяне на алуминиева дограма на прозорци и врата, шпакловане и боядисване на стени и тавани в коридора и залата на обекта, измазване и боядисване челната фасада на обекта, шпакловане и боядисване на стени и таван в стаята за отдих, направа на ограда и поставяне на две метални врати на лятната градина на обекта, ведно със законната лихва върху тази сума, считано от датата на предявяване на иска - 16.07.2012г. до окончателното й изплащане   и е отхвърлен, като неоснователен и недоказан иска в останалата му част за разликата от уважения размер от 8219.05 лева до претендирания размер от 25 000.00 лева, представляваща стойност на следните строително-ремонтни работи: направа на парна инсталация, цялостно шпакловане и боядисване на кухненско помещение, изграждане изграждане на ВиК инсталация, поставяне на теракот, фаянс, мивка, монтиране на врати, поставяне на електрическа инсталация в тоалетната на обекта, изграждане на масивен бар-плот, монтиране на врата, прозорец и поставяне на електрическа инсталация в стаята за отдих, изграждане на метален навес покрит с поцинкована ламарина, направа на външен тротоар с подход към заведението, поставяне на метални решетки на врати и прозорци, частичен ремонт на покрива с подмяна на 500 броя керемиди, както и в частта, в която е осъден ЕТ „Папи – Б. Ф." с.Беловец  да заплати на ПК „Подкрепа" с.Беловец  сумата от 1000.00 лева - стойност на демонтираните от обекта „Ресторант", разположен на първи етаж на търговска сграда находяща се в с.Беловец, входна метална двойна врата и метална дограма и е извършено прихващане и компенсиране на двете признати и установени насрещни парични вземания до размера на по-малкото от тях, с оглед на което е осъдена ПК „Подкрепа" с.Беловец да заплати на ЕТ „Папи – Б.  Ф" с.Беловец сумата от 7219.05 лева, ведно със законната лихва върху тази сума, считано от датата на предявяване на иска -16.07.2012г. до окончателното й изплащане е валидно, но е процесуално недопустимо.

            В исковия процес съдържанието и пределите на търсената съдебна защита се определят от ищеца, който чрез основанието и петитума на исковата молба индивидуализира спорното материално право.

            Правото да се предяви иска за неоснователно обогатяване възниква, когато няма друг иск, с който обеднелия може да се защити - чл. 59, ал. 2 ЗЗД. Следователно, искът е допустим, когато няма друг договорен или деликтен иск, с помощта на който да се осъществи изравняването. Затова искът по чл. 59 ЗЗД е субсидиарен. Отговорността по чл. 59 ЗЗД е извъндоговорна отговорност.

            Безспорно е от съдържанието на исковата молба и мотивите на обжалваното решение, че предмет на иска, предявен от ЕТ „Папи – Б. Ф." с. Беловец е стойността на извършените от него разноски за ремонт в обект Ресторант на ул. „Искър” с. Беловец. Претенцията по отношение на извършените ремонтни работи е предявена и се основава на сключения между него и ответника ПК „Подкрепа” с. Беловец договор за отдаване под наем на същия обект от 30. 03. 2007 г.  Следователно предявения от ищеца иск е с правно основание чл. 231 от ЗЗД. Районният съд е разгледал иска, обсъждайки основанията по чл. 59, ал. 1 ЗЗД.  Затова, след като е разгледан непредявен иск по чл. 59, ал. 1 ЗЗД, решението по този иск следва да се обезсили и делото да се върне на районния съд за произнасяне по предявения иск. Установява се, че постановеното съдебно решение в тази част е недопустимо, поради което настоящата въззивна инстанция следва да го обезсили съгласно разпоредбата на чл. 270, ал.3, изр.3 от ГПК, тъй като е длъжна служебно да следи за допустимостта на решението на първоинстанционния съд, според чл. 269 ГПК. Решението се обжалва частично от ищеца по спора само в частта му, с която е отхвърлен иска му за размера общо на 3 000 лв. , както и от ответника до размера на 3 520 лв., като не е подадена жалба против частта на решението, с която искът е отхвърлен в останалата му част до пълния предявен размер, както и в частта, в която иска е уважен над размера от 3 520 лв. Съдът намира, че с оглед т.14 от ТР № 1/41/4.01.2001 г. на ВКС по т.гр.д. № 1/2000 г. на ОСГК решението следва да бъде обезсилено изцяло, като разпоредбата на чл. 269, изр.1, предл.2 от ГПК се разбира по начина, посочен в тълкувателното решение - тъй като актът на въззивния съд ще засегне чрез обезсилването решението по предявения иск, срещу което е подадена въззивната жалба, но изцяло, включително и в частта, от която жалбоподателите са удовлетворени, защото обжалваното решение представлява неделимо цяло. Тъй като ответникът по иска ПК „Подкрепа” е предявил в условията на евентуалност възражение за прихващане за присъждане на сумата 1000 лв., при връщане на делото за ново разглеждане на първата инстанция за произнасяне на допустимо решение по иска с правно основание чл. 231 ЗЗД, евентуално предявеното възражение за прихващане ще бъде разгледано от тази инстанция при сбъдване процесуалното условие на неговото разглеждане – положителния или отрицателен изход на делото по главния иск. Страните не са претендирали за разноски по делото пред настоящата инстанция и такива не следва да им се присъждат.

            Воден от изложеното, Разградският окръжен съд на осн. чл. 270, ал. 3 ГПК

 

 

 

Р Е Ш И :

 

            ОБЕЗСИЛВА като недопустимо Решение  № 105/ 02. 08. 2013 г. по гр. д. № 318/ 2012 г. по описа на Кубратския районен съд В ЧАСТТА, в която е осъден ответникът ПК „Подкрепа" с.Беловец да заплати на ищеца ЕТ „Папи – Б. Ф." с.Беловец, представляван от Б. Р. Ф., сумата от 8 219.05 лева, с която първия се е обогатил неоснователно за сметка обедняването на втория, представляваща стойност на следните, извършени от ищеца, строително ремонтни работи в обект „Ресторант", разположен на първи етаж на търговска сграда находяща се в с.Беловец, общ.Кубрат, ул."Искър"№2, собственост на ответника: поставяне на алуминиева дограма на прозорци и врата, шпакловане и боядисване на стени и тавани в коридора и залата на обекта, измазване и боядисване челната фасада на обекта, шпакловане и боядисване на стени и таван в стаята за отдих, направа на ограда и поставяне на две метални врати на лятната градина на обекта, ведно със законната лихва върху тази сума, считано от датата на предявяване на иска - 16.07.2012г. до окончателното й изплащане   и е отхвърлен, като неоснователен и недоказан иска в останалата му част за разликата от уважения размер от 8219.05 лева до претендирания размер от 25 000.00 лева, представляваща стойност на следните строително-ремонтни работи: направа на парна инсталация, цялостно шпакловане и боядисване на кухненско помещение, изграждане изграждане на ВиК инсталация, поставяне на теракот, фаянс, мивка, монтиране на врати, поставяне на електрическа инсталация в тоалетната на обекта, изграждане на масивен бар-плот, монтиране на врата, прозорец и поставяне на електрическа инсталация в стаята за отдих, изграждане на метален навес покрит с поцинкована ламарина, направа на външен тротоар с подход към заведението, поставяне на метални решетки на врати и прозорци, частичен ремонт на покрива с подмяна на 500 броя керемиди, както и в частта, в която е осъден ЕТ „Папи – Б. Ф." с.Беловец  да заплати на ПК „Подкрепа" с.Беловец  сумата от 1000.00 лева - стойност на демонтираните от обекта „Ресторант", разположен на първи етаж на търговска сграда находяща се в с.Беловец, входна метална двойна врата и метална дограма и е извършено прихващане и компенсиране на двете признати и установени насрещни парични вземания до размера на по-малкото от тях, с оглед на което е осъдена ПК „Подкрепа" с.Беловец да заплати на ЕТ „Папи – Б. Фейзула" с.Беловец сумата от 7219.05 лева, ведно със законната лихва върху тази сума, считано от датата на предявяване на иска -16.07.2012г. , като процесуално недопустимо ведно с припадащите се разноски, които на осн. чл.78,ал.1 от ГПК ПК „Подкрепа с.Беловец е осъдена да заплати на ЕТ „Папи – Б. Ф." с.Беловец в размер от 580.15  лева и ВРЪЩА делото за ново разглеждане в тази част от друг състав на Кубратския районен съд.

В останалата част по предявения насрещен иск от ПК „Подкрепа” с. Беловец против ЕТ „Папи-Б. Ф.” с. Беловец и присъдените на осн. чл.78,ал.З от ГПК деловодни разноски, които ЕТ „Папи-Б.а Ф.” с. Беловец е осъден да заплати на ПК „Подкрепа” в размер на  648.99 лева, решението като необжалвано е влязло в сила.

Решението подлежи на обжалване с касационна жалба в едномесечен срок от съобщаването му пред Върховния касационен съд.

 

 

 

 

                ПРЕДСЕДАТЕЛ:                  ЧЛЕНОВЕ:1.                       2.                                                                 

 

НР