РЕШЕНИЕ №

гр. Разград  27.12.2013 г.

 

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградски окръжен съд  на двадесет и седми декември две хиляди и тринадесета година в закрито заседание в състав :

 

                                                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ : ЛАЗАР МИЧЕВ

                                                                                                 

Като разгледа докладваното от съдия МИЧЕВ

т. дело № 88 по описа за 2013 г.

и за да се произнесе взе предвид следното:

         Производството е по чл. 25, ал. 4 от ЗТР вр. с чл. 274 и сл. от ГПК.

         Постъпила е жалба от “ Ню Бългериан Ленд “ ООД, ЕИК 200384161 със седалище и адрес на управление в гр. Разград, ж.к. “ Житница “, бл. 2, вх. А, ет. 2, ап. 2, представлявано от управителя Н.Б.П. против отказ № 2013121104203 / 12.12.2013 г. на длъжностно лице при Агенция по вписванията към Министерство на правосъдието. Към жалбата са представени писмени доказателства. Отказа се обжалва като незаконосъобразен с искане да бъде отменен и да бъдат дадени задължителни указания на АВ да извърши обявяване на актовете по заявлението.

         За да се произнесе по жалбата Разградският окръжен съд взе предвид следното:

         Видно от Уведомително писмо изх. № 20131216114438 / 16.12.2013 г. на Агенция по вписванията жалбата е постъпила на 16.112.2013. г. За отказа на жалбоподателя е съобщено по електронен път на същата дата – 16.12.2013 г. Това означава, че жалбата се явява подадена в срока по чл. 25, ал. 1 от ЗТР от надлежна страна, поради което подлежи на разглеждане.

         Разгледана по същество жалбата е неоснователна. С обжалвания отказ длъжностното лица при АВ е отказало обявяване на прехвърляне на дружествени дялове по партидата на дружеството от едни съдружници на други съдружници.

         В мотивите към отказа си длъжностното лице посочило, че за прехвърляне на дружествени дялове не е представен договор с нотариална заверка на подписите, съгласно изискванията на чл. 21, ал. 3, т. 8 от Наредба № 1 от 14.02.2007 г. за водене, съхранение и достъп до търговския регистър. Тъй като към заявлението са приложени документи, касаещи изключване на съдружници и уреждане на имуществени отношения с изключени съдружници, длъжностното лице е изложило и съображения относно свикването на две Общи събрания на което са приети тези решения, като приело, че същите са свикани в нарушение на чл. 139 от ТЗ. Съгласно тази разпоредба Общото събрание се свиква с писмена покана, получена от всеки съдружник най – малко 7 дни преди датата на заседанието, ако не е предвидено друго в дружествения договор. В случая друго не е предвидено, тъй като разпоредбата на чл. 139 от ТЗ е възпроизведена в чл. 26, ал. 1 от Дружествения договор. В конкретния случай са приложени две нотариални покани до двама от съдружниците, върху които нотариуса удостоверил, връчването на поканата по реда на чл. 47, ал. 5 от ГПК. Длъжностното лице е приело, че при връчване покана за провеждане на Общо събрание не могат да намерят приложение общите разпоредби на ГПК относно връчване на книжа, тъй като ТЗ се явява специален по отношение на ГПК.

         Разградският окръжен съд споделя мотивите към отказа и крайният резултат.

         Със заявлението е поискано да бъде обявено прехвърляне на дружествени дялове от едни съдружници на други съдружници. Съгласно чл. 129, ал. 2 от ТЗ, в такива случаи прехвърлянето се удостоверява с представянето на договор с нотариална заверка на подписите. Към заявлението такъв договор не е представен. Като основание за разместване на дружествените дялове се сочи изключване на двама от съдружниците и поемане на техните дружествени дялове от съдружниците Д.С., Х.С. и Н.Б.. Във връзка с изключване на тези двама съдружници и поемане на техните дялове от други съдружници са  приложени две нотариални покани на Р.И. – нотариус с рег. № 378 на НК с район на действие РРС – Разград, която удостоверила представянето им съответно на 26.02.2013 г. и на 22.04.2013 г., от Управителя на от “ Ню Бългериан Ленд “ ООД гр. Разград. Отделно от това върху тях, съответно на 13.03.2013 г. и на 07.05.2013 г. нотариуса удостоверил, връчването на екземпляр от поканите по реда на чл. 47, ал. 5 от ГПК на адреса на двамата съдружници В.Л. и П.Х. и двамата поданици на Кралство Белгия с адрес в България с. Пороище, община Разград, ул. “ Тодор Каблешков “ № 3. Първата покана касае свикване на общо събрание за приемане на ГФО на Дружеството за 2012 г., за вземане на решение за провеждане на процедура по изключване на тези двама съдружници и за отправяне на предупреждение към тях за изключването им във връзка с неизпълнение на задълженията им като съдружници, затрудняване дейността на дружеството и неизпълнение на решения на ОС на дружеството и действия против дружеството. Втората покана касае свикване на ОС за вземане на решения за изключване на двамата съдружници, за вземане на решения за уреждане на имуществените отношения с изключените съдружници, вземане на решение за преразпределение на дружествените дялове на изключените съдружници и вземане на решение за приемане на  нов дружествен договор. Представени са и протоколи от проведени две общи събрания на дружеството, съответно на 25.03.2013 г. и на 20.05.2013 г., на които са взети горните решения.

         В тази връзка съдът не споделя изразеното в жалбата оплакване, че длъжностното лице е излязло извън правомощията си, коментирайки правилата за свикване на общо събрание и по конкретно връчване на съдружника на поканата по чл. 139, ал. 1 от ТЗ. Този коментар е бил наложителен предвид посоченото основание за разместване на дружествени дялове между съдружниците. От приложените към заявлението писмени доказателства се установява, че не е спазен реда за връчване на покана на съдружник за свикване на ОС.

         Действително разпоредбата на чл. 50 от ЗННД дава възможност за връчване на съобщения и книжа при условията и по реда на чл. 37 – 58 от ГПК. По отношение на нотариалните покани обаче с чл. 592, ал. 1 и ал. 2 от ГПК е предвиден специален ред за връчване, а именно чрез лично връчване на лицето до което е адресирана поканата. Наличието на такъв ред изключва приложението на общите разпоредби на ГПК. След като в случая не е спазен предвидения в закона ред обжалваният отказ следва да бъде потвърден като правилен и законосъобразен.

         Водим от изложеното Разградският окръжен съд

 

РЕШИ:

 

         ПОТВЪРЖДАВА отказ № 2013121104203 / 12.12.2013 г. на длъжностно лице при Агенция по вписванията към Министерство на правосъдието, постановен по Заявление “ А4 “ с вх. № 2013121104203 / 11.12.2013 г на “ Ню Бългериан Ленд “ ООД, ЕИК 200384161 със седалище и адрес на управление в гр. Разград, ж.к. “ Житница “, бл. 2, вх. А, ет. 2, ап. 3, представлявано от управителя Н.Б.П..

         РЕШЕНИЕТО  подлежи на обжалване в 7 – дневен срок от съобщаването му пред Варненски апелативен съд.

 

                                                                                         Съдия:

 

 

ГО/ЛС