РЕШЕНИЕ №3

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

 21.05.2014 г.

Година 2014

Град Разград

Разградски окръжен съд

на деветнадесети май

2014 г.

в открито съдебно заседание в следния състав:   

 

                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ:Анелия Йорданова

 

                                          ЧЛЕНОВЕ:  Лазар Мичев

 

                                                          Валентина Димитрова

 

 При секретаря Н. Р. , като разгледа докладваното от съдия В.ДИМИТРОВА в.т.дело №19 по описа за 2014 г., за да се произнесе взе предвид следното:

                          В.т.дело №19/2014 год. по описа на РОС е образувано по въззивната жалба на ”Нуртекс”ЕООД ,с. Брестовене , представлявано от управителя  М. А. Д., подадена чрез повереника му адв.Иван Антонов от АК-Силистра против Решение №11/10.01.2014 год.,постановено по гр.дело №137/2013 год. по описа на КРС по което съдът е уважил , предявеният срещу жалбоподателя иск с правно основание чл.361 от ТЗ и го е осъдил да заплати на „Тузиус”ООД ,гр.Варна ,представлявано от управителя Х. П. сумата 3 840 лв.- лв. , представляваща дължими разноски и възнаграждение по спедиционен договор от 10.09.2012 год. и фактура ,издадена по него на 19.09.2012 год. Отхвърлил е претенцията на „Нурдекс”ЕООД  за прихващане на исковата сума със сумата 2 500 евро, представляваща обезщетение за вреди ,претърпени загуби ,поради забавено изпълнение на превоза ,като неоснователна.Осъдил е жалбоподателя да заплати на ищеца понесените разноски в производството.В жалбата се навеждат доводи за неправилност ,незаконосъобразност и необоснованост на решението,както и за постановяването му при нарушение на процесуалните правила.Прави се искане за  неговата отмяна  и постановяване на друго по спора ,с което предявеният иск да бъде отхвърлен.Претендират се разноски.

                          Жалбата е процесуално допустима ,като подадена в срок от легитимирана страна в процеса – ищец в първоинстанционното производство.

                          Отговор на същата в законоустановения срок другата страна  е подала.В него застъпва становище за законосъобразност и правилност на постановеното решение .

                          В жалбата   и отговора не се правят доказателствени искания.

                          В съдебно заседание жалбоподателят не се явява и не се представлява.

                          Не се явява и не се представлява и третото лице помагач по делото.

                          ВъззиваемиятТузиус”ООД,гр.варна ,чрез пълномощника си адв.Янко Янков от АК-Варна заявява становище за неоснователност на жалбата.Поддържа подаденият срещу същата отговор.Моли решението на РС да бъде потвърдено.Претендира разноски ,за които представя списък.

 

              За да се произнесе,Разградският окръжен съд ,съобрази следното:

Производство по чл. 361, ал.1 и ал.2 във вр. с чл.356, ал.2 от ТЗ.

Ищецът ,сега въззиваем  Тузиус” ООД , гр. Варна е предявил иск за осъждане на ответника „Нуртекс”ЕООД, с.Брестовене да му заплати сумата 3 840.00 лева, представляваща дължими разноски в размер на 3 600.00 лева и възнаграждение в размер на 240.00 лева с начислен ДДС, съгласно спедиционен договор ,сключен между тях на  10.09.2012 год. в устна форма.Твърди ,че той в качеството си на спедитор по договора е изпълнил поетите задължения ,съставил е фактура за дължимото от ответника ,но последния не е изпълнил задължението си да плати. 

Ответникът “Нуртекс”,ЕООД чрез процесуалния си представител оспорва предявеният иск като  неоснователен.Не спори ,че между него и ищеца е бил сключен спедиционен договор ,за който счита обаче ,че не ебил изпълнен точно , предвид на това ,че превозвачът е доставил стоката след уговорения срок и извършил превоза вместо с двама само с един шофьор.  Твърди , че в резултат на това неточно изпълнение ,той като товародател и изпращач на стоката е претърпял загуби – заплатил е обезщетение в размер на 2 500.00 евро на своя съконтрагент. Прави възражение за прихващане между размера на исковата претенция с насрещното вземане към ищеца в размер на 2 500.00 евро, представляващо обезщетение за вреди под формата на претърпени загуби, виновно причинени поради забавено изпълнение на превоза,свързан с този спедиционен договор..

Третото лице-помагач на ищеца – „Донау транзит” ООД гр. Русе, оспорва представеното от ответната страна уведомление за претенция (CLAIM NOTE), като счита същото за антидатирано. Заявява , че при уговаряне на транспорта нито спедитора, нито изпращача е указал срок, в който трябва да бъде извършена доставката. Счита, че в качеството си на превозвач е изпълнил задълженията си  по възложения транспорт.

                   От  събраните пред РС  доказателства  се установява от фактическа страна следното: Ищецът и ответникът са се намирали в периода м.юни-м.септември 2012 год. в договорни отношения по повод сключени общо шест спедиционни договора , изпълнени от  ищеца в качеството му на спедитор.Дружеството от свое име и за сметка на ответника е сключвало договори за превоз на товари ,предоставени му от товародателя „Нуртекс”ООД. Такъв товар бил предаден на третото лице-помагач от изпращача–сега ответник във връзка със спедиционен договор от 10.09.2012 год.За същия ищеца съставили фактура № 1010009987/19.09.2012г.Плащане по същата не е извършено.

         Товара бил предаден от товародатерля-ответника на превозвача ,за  което била изготвена международна товарителница , подписана и подпечатана от двете страни - изпращач – „Нуртекс” ЕООД и превозвач „Донау Транзит” ООД. Товарът бил натоварен на товарен автомобил с рег. № Р 32 01 АР, но след натоварването му същият аварирал. Това наложило отремонтирането му до 11.09.2012г., видно от сервизна поръчка и фактура Товара бил предаден на получателя-дружество в Холандия,без посочени забележки в товарителницата ,като не била посочена и дата на получаване .

         След извършване на превоза „Донау Транзит” ООД, в изпълнение на сключения договор за превоз, е издало на „Тузиус” ООД  фактура № 000013830/22.09.2012г. на стойност 3600.00 лева, от които 3000.00 лева навло и 600.00 лева – ДДС.

         Ищецът твърди, че уговореното със спедиционния договор възнаграждение е в размер на 200.00 лева, който е под обичайния размер на възнаграждението в трайните търговски взаимоотношения между „Тузиус” ООД и „Нуртекс” ЕООД. Това се установява и от приложените към исковата молба фактури, издадени за предходни пет спедиционни договора между същите контрагенти. Издадена била и ф-ра № 0010009987/19.09.2012г., по която обаче и след крайния срок – 14.10.2012г. изпълнение не последвало. Ищецът изпратил Покана-предизвестие изх. № 98/27.11.2012г. (л.38) до „Нуртекс” ЕООД, но и след нея не последвало плащане на уговорената сума.

Ответникът представя уведомление за претенция, т. нар. CLAIM NOTE  във връзка с което получателят на стоката е предявил за плащане сумата 2500.00 евро на основание закъснение на доставката със съответни три номера , както и електронна кореспонденция водена между изпращача и получателя представена в писмена форма.

         Пред РС ищецът е  оспорил представената електронна кореспонденция,като във връзка с оспорването е назначена съдебно-техническа експертиза.Вещото лице по същата е заключило , че  електронните съобщения до ответното дружество са изпратени на 10.09.2012г. , а смяна на датите не би била възможна без достъп до сървърите.

Пред РС е назначена и изготвена и  съдебно-счетоводна експертиза ,вещото лице по която е установило ,че  издадената от ищеца фактура № 0010009987/19.09.2012г. е осчетоводена в счетоводството на дружеството-ответник през месец март 2013 год., като тогава по нея е ползван  данъчен кредит.В счетоводството на ответното дружество вещото лице не е намерило данни да е осчетоводявана глоба, наложена от получателя на стоката,холандско дружество в размер на 2500.00 евро.

         Заключенията и по двете експертизи ,не са били оспорени от страните ,същите са компетентни и обосновани и като такива следва да ги възприеме и въззивната инстанция.

Предмид изложеното  до тук от фактическа страна , РОС направи следните правни изводи :Предявеният от спедитора-ищец срещу доверителя-ответник  иск се явява основателен и доказан и следва да бъде уважен ,в размера в който е предявен.Ответникът дължи възнаграждение на спедитора ,съобразно фактурата ,която е била осчетоводена.След като не е възразил пред РС и съответно направил искане за установяване на обичайния размер ,това не може да бъде направено за първи път пред тази инстанция и то с въззивната жалба.На следващо място следва да се отбележи ,че всички възражения във връзка с предявеният иск ,които прави ответникът ,сега жалбоподател/забава на превоза/,касаят не отношенията му със спедитора , а тези с превозвача.А отговорността на последния не е идентична с отговорността на спедитора , който  в случая не е и превозвач на товара.Следва да се отбележи , че предвид устната форма на сключване на спедиционния договор между страните  не може да се приеме за категорично и възражението на ответника за уговорките ,касаещи начална дата на превоза и краен срок на същия.Налице е сключен от страна на ищеца договор за превоз ,изпълнен превоз ,при което изпълнено задължение от страна на ищеца ответникът му дължи уговореното възнаграждение и направените разноски,така както са поискани.Недоказано в пълен обем при условията на пълно и главно доказване остава възражението на ответника за прихващане ,поради което същото следва да бъде отхвърлено.

В този смисъл РОС не споделя доводите във възивната жалба за незаконосъобразност и необоснованост на атакуваното решение на първостепенния съд.Решението на КРС не страда от сочените в жалбата пороци и следва да бъде потвърдено.

Предвид изхода на спора пред тази инстанция въззивника следва да бъде осъден да заплати на въззиваемия направените разноски ,представляващи адвокатско възнаграждение в размер на 600.00 лв.

 Воден от изложеното ,Разградският окръжен съд,

 

РЕШИ :

 

ПОТВЪРЖДАВА Решение №11/10.01.2014 год.,постановено по гр.дело №137/2013 год. по описа на Кубратски районен съд.

ОСЪЖДАНуртекс”ЕООД ,с. Брестовене , представлявано от управителя  М. А. Д. ДА ЗАПЛАТИ на наТузиус”ООД ,гр.Варна ,представлявано от управителя Христо Петков сумата 600.00 лв.разноски в производството пред тази инстанция.

РЕШЕНИЕТО е окончателно и   не подлежи на обжалване.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                       ЧЛЕНОВЕ: 1.                    2. 

 

 

НР