Р         Е     Ш     Е     Н     И     Е

 

№8

 

Разград

 
 


20.ХІ.2014

 

Разградски окръжен

 

 
                                                                                  година                  Град                                           

2014

 
                                                 съд                                                                                   

  20. Х.

 

       публично

 
На                                                                                                                                Година

 РАЯ  ЙОНЧЕВА

 

 

 

 
В                                  заседание в  състав:

Секретар:Н. Р.                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ЛАЗАР МИЧЕВ

 ВАЛЕНТИНА ДИМИТРОВА

 

 

 
                                                                                    ЧЛЕНОВЕ:

  Като разгледа докладваното от съдия Йончева

         в. т.  

 
   

2014

 

    №47

 
      

                                        дело                                по описа за                година

   за да се произнесе, съобрази следното:

 

           Производство по реда на чл. 267 и сл. ГПК.

                    Делото е образувано по жалба на „ДАНИ 07”ЕООД,ЕИК116587027, гр.Разград, подадена   чрез процесуален представител по пълномощие -адв. Стоянов   против Решение №146/16.VІ.2014г. по гр.д.№1533/2013г. по описа на РРС, с което и на осн. чл.422 ГПК по отношение на него е признато за съществуващо вземане в   размер на 24 164,13лв., от които   дължима по договор за търговска продажба главница от 22 351,01 и лихва за забава на същата в периода 1.Х.2012-26.VІІ.2013г. в размер на 1 813,12лв., за които в   производство по чл.410 ГПК в полза на  „РОЛПЛАСТ”ЕООД,ЕИК*********, в качеството му на кредитор   и заявител по ч.гр.д.№1259/2013г. на РОС е издадена Заповед за изпълнение №2044/29.VІІ.2014г.               

                 Позовавайки се на незаконосъобразност, неправилност и необоснованост, жалбоподателят  претендира отмяна на обжалваното решение и    постановяване  ново такова, с което предявеният срещу него иск бъде отхвърлен в цялост като неоснователен и недоказан.   Твърди, че е погасил  процесното вземане с извършени в периода 20.VІ.2011г.-24.ХІ.2011г. плащания в общ размер на 45 120,00лв.

                     В срока по чл.263(1)ГПК насрещната по жалбата страна-„РОЛПЛАСТ”ЕООД,ЕИК********,гр.София,    процесуално представлявана по пълномощие от адв.П.Христова,   е депозирала отговор , с който ангажира становище за неоснователност на същата и за недопустимост на възведените с подаването й възражения, поради депозирането им  след изтичане на предвидените за това преклузивни срокове.  Претендира присъждане на разноски за тази инстанция.

                   Редовно призовани, страните не се явяват и не изпращат представител за насроченото по същество на жалбата съдебно заседание. Относимо към дата на заседанието,  жалбоподателят е депозирал писмени бележки, в които излага съображения в подкрепа на заявените с жалбата възражения.

                   Като  подадена в срок, от надлежна страна и срещу подлежащ на въззивно обжалване съдебен акт, жалбата е допустима.    

                 Решението на първоинстанционния съд е валидно и процесуално допустимо, а като постановено по същество на спора е правилно. .   Съдът не констатира релевираните с жалбата основания за отмяна на решението. Възведените с него правни изводи сочат на относимост към установените по делото факти, както и на съответно прилагане на материалния закон. 

               Фактическата обстановка по делото е установена от първоинстанционния съд   с допустими по см. на ГПК доказателства и доказателствени средства, при съответно на изискванията на ГПК разпределение на доказателствената тежест. Искът е предявен  в условията на чл.422ГПК - в отговор на възражение, подадено по реда и в сроковете на чл.414 ГПК  от въззивника, в качеството му на конституиран в заповедно производство по чл.410 ГПК длъжник.  Искът се явява допустимо предявен от заявителя в заповедното производство, в рамките на законоустановения за това срок и в пределите на предявеното, и оспорено му в заповедното производство вземане.      

  Особените изисквания, предполагащи допустимост на предявения срещу жалбоподателя установителен иск са изпълнени съответно на регламентираното  в разпоредбата  на чл.422  във вр. с чл.415 ГПК и се състоят в следното: предявявен е    иск в предвидения за това преклузивен срок от  активно легитимирана страна –заявител  в заповедното прозводство, срещу  пасивно легитимиран да отговаря по иска длъжник  в заповедното производство; налице е  своевременно   оспорване на  вземането в срока на чл.414 ГПК; вида на иска-установителен; предмет на иска – вземането, за което в заповедното производство се явява издадена  Заповед  за изпълнение; датата, от която искът по чл.422 ГПК се счита предявен - датата на подаденото по реда на чл.410ГПК заявление.

 Тук следва да се отбележи, че в петитум на исковата молба,  ищецът  е сезирал съда с и с искане за установяване съществуване  на вземане за разноски в заповедното производство. В тази си част искът е недопустим, тъй като разноските в заповедното производство са последица от изхода на делото, а не възникнало и изискуемо до дата на завлението вземане.  Първоинстанционният съд е следвало да прекрати образуваното по този иск произоводство. Произнасяне по това инскане не е обективирано и в диспозитив на обжалваното решение.  Доколкото жалбата е подадена от ответната по делото страна, то същата не може да се възприеме като искане за допълване на решението с произнасяне в този смисъл, тъй като право на това има единствено предявилата го страна.   

           В мотивите на решението и в рамките на своята правораздавателна дейност, РРС  е коментирал подробно събраните и ангажирани от ищеца доказателства. Формираните фактически и правни изводи на съда са в резултат на конкретна преценка на доказателствените  средства, допуснати  и събрани  в процеса по искане на страните, съответно на процесуалното им качество и   съобразно процесуалната регламентация на  действащия ГПК. . Фактическата обстановка, установена от него   по същество на спора,     се споделя изцяло от въззивната инстанция.   

               Заповедното производство е било образувано по  заявление вх. 7149/ 26.VІІ.2014г., депозирано по реда на чл. 410 ГПК от „РОЛПЛАСТ”ЕООД, гр. София. В образуваното по заявлението ч.гр.д.№1259/2014г. на РРС, срещу    “ДАНИ-О7”ЕООД, гр. Разград,   е издадена   Заповед за    изпълнение на парично вземане, дължимо на заявителя в размер на 22 351,01 в изпълнение на договор за търговска продажба и в размер на 1 813,12лв. - в обезщетение за забавено, до дата на заявлението, изпълнение по главницата. 

                Вземането, чието установяване се иска е с безспорно установен паричен и облигационен    характер.  На 4.Х.2009т. между страните е  сключен рамков     Договор за дистрибуция. Тълкувани по правилото на чл.20 ЗЗД, поотделно и в съвкупност клаузите на  договора очертават установените между страните търговски отношения като такива по договор за изработка и договор за покупко продажба. В качеството си на изпълнител, ищецът поема възложена му от жалбоподателя поръчка за изработка на  свързана с предмета му на дейност продукция (дограма, щори, стъклопакети и др.) и продава същите на възложителя  срещу дължимо му се от последния възнаграждение в договорения по  съответната поръчка размер с вкл.ДДС, осигурявайки му кредитен лимит.             Жалбоподателят, в качеството си на възложител и купувач по този договор се е задължил към изпълнителя-продавач със заплащане на договореното възнаграждение в петнадесет дневен срок от датата на сключване на конкретния договор за изработка.

                Между страните не е повдиган спор относно трайния характер на установените между тях търговски взаимоотношения, действието на договора и изправността на ищеца, в качеството му на изпълнител и продавач. В този смисъл се следва тълкуване и на съдържимото се в приложените като доказателства споразумения от  20.VІ.2011г.  и 29.ІІ.2012г.  С подписването им, жалбоподателят  е направил извънсъдебно признание  за непогасени задължения към ищеца. Както с жалбата си, така и в хода на първоинстанционното производство, жалбоподателят е твърдял недължимост на вземането поради погасяването му с  плащания извършени към дата на подаденото по реда на чл.410 ГПК заявление, в изпълнение на цитираните споразумения.  

                 В хода на първоинстанционното производство е назначена ССЕ, която в заключение, след проверка в счетоводството на страните и съответно на приложените като доказателства фактури, договор за дистрибуция, анекс към договора  и споразумения,  установява, че въззиваемият е в неизпълнение на парично дължимото към въззивника възнаграждение, за изработените и реално предадени му от последното  артикул Проследявайки хронологично падежа на всяко от задълженията, съответно на волеизявеното от страните в рамковия договор и при отчитане на частично извършените плащания, вещото лице е съобразило и размера на претендираната в обезщетение мораторна лихва за забава.  В отговор на поставената му задача  вещото лице е констатирало, че документираните в доказателствата на ответника плащания касаят  изпълнение по поръчки, различни и последващи на  задълженията по процесните фактури.   Заключението е изготвено компетентно и при преценка за неговата относимост към останалите доказателства, същото е било прието от страните и съда.

              Процесните фактури, на които ищецът основава иска си за съществуване и  дължимост на претендираното срещу жалбоподателя вземане, са надлежно осчетоводени по партида на последния по см/ка 411. Същите са описани и във  водените от жалбоподателя  дневници за продажби.  Съответно, ищецът е внесъл в НАП следващия се по сделките ДДС, а ответникът е усвоил следващият се данъчния кредит.

                 Обобщавайки изложеното, в този си състав съдът намира, че в съвкупността си доказателствата по безспорен начин установяват съществуването на процесното вземане.    Постановено в този смисъл, решението на РРС кореспондира с установените по делото факти и сочи на съответно прилагане на материалния закон.  Като правилно и законосъобразно същото следва да бъде потвърдено с   препратка към мотивите му по реда на чл.272 ГПК.   

 

 

 

 

              Водим от горното и в условията на чл.272 ГПК, Съдът

 

 

Р   Е   Ш   И  :

 

              ПОТВЪРДЖДАВА Решение №146/16.VІ.2014г. по гр.д.№1533/2013г. по описа на РРС, с в производство по   чл.422 ГПК по отношение на „ДАНИ 07”ЕООД,ЕИК*********, гр.Разград  е признато за съществуващо вземане в   размер на    дължима по договор за търговска продажба главница от 22 351,01лв. и лихва за забава на същата в периода 1.Х.2012-26.VІІ.2013г. в размер на 1 813,12лв., за които в   производство по чл.410 ГПК срещу него и в полза на  „РОЛПЛАСТ”ЕООД,ЕИК*********, в качеството му на кредитор   и заявител по ч.гр.д.№1259/2013г. на РОС е издадена Заповед за изпълнение №2044/29.VІІ.2014г.               

                   Решението може да се обжалва пред ВКС в едномесечен срок от съобщаването му на страните.

 

            ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                            ЧЛЕНОВЕ:1.                      2.

 

НР