О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

 

 

 

Разград

 
 


16.VІІ.2014г.

 
Номер                                                                                                 Град                                           

Разградски окръжен

 
В ИМЕТО НА НАРОДА

                                              Съд

                                                                                                                                       

 15.VІІ.

 

2014

 

 
На                                                                                                                                  Година

 

 РАЯ ЙОНЧЕВА

 
В закрито заседание в следния състав:

            Пр                                                                                                                   Председател:

                                                   

        29

 

2013

 

търговско

 
като разгледа докладваното от председателя

                                 дело                                            по описа за                                   година.

     съобрази следното:

            Производството е по реда на чл. 692, ал.1 ТЗ.

            С молба вх.№2542/17.VІ.2014 г., синдикът на обявеното в неплатежоспособност и поставено  в производство по обявяването му в несъстоятелност “ИСПЕРИХ БТ”АД,ЕИК826039228,гр.Исперих  ,  представя за одобряването им от съда списъци  с   приети и неприети вземания, допълнително предявени по реда и в сроковете на чл.688  ТЗ. 

                 При служебно направена в ТР справка се установи, че на 20.VІ.2013г. в ТР към  АВп е извършено обявяване на списъци с приети и неприети вземания, изготвени от   синдика, назначен  в    производството по несъстоятелността на „ИСПЕРИХ БТ”АД,ЕИК826039228, гр.Исперих . Считано от тази дата, законовият срок за възражения срещу приети вземания по см. на чл.690, ал.1 ТЗ изтича на 27.VІ.2013г.-петък, присъствен ден.

               На 30.VІ.2014г. в регистратурата на РОС е депозирано възражение вх.№2736, подадено    против списък   с  неприети от синдика вземания от кредитор -„КОНСОРЦИО КООПЕРАТИВО ВИРДЖИНИЯ ТРЕЙД”, Перуджа, Италия  В ЧАСТТА,  касаеща  неприемане на предявеното от него,  в срока на чл.688 ТЗ вземане в размер на 1 492 373, 15лв., включващо 1 346 315,4лв. главница по договори за доставка на тютюн и 146 058,01лв. в обезщетение за   забава. 

           Възражението   е изпратено чрез куриерска услуга, носеща дата на изпращането му-26. VІ.2014г.

               Като подадено  в срок и  от    кредитор   по смисъла на 690, ал.1,ТЗ, възражението е допустимо. Депозирано е становище на синдика по възражението, с което се заявява, че не е приел предявеното  от кредитора, в срока на чл.688ТЗ  вземане, тъй като от приложените към заявлението договори, не се следва извод за паричен и изискуем характер на същото.

                  В с.з., чрез процесуалния си представител по пълномощие-адв.Ванчева, кредиторът поддържа възражението си. Моли съда да уважи същото и да одобри списъка с допълнително приетите от синдика  вземания с включване на процесното такова.

                   При редовност в призоваването, длъжникът не се явява и не изпраща свой представител в провелото се по реда на чл.692 ТЗ с.з. Не ангажира становище по основателност и допустимост на възражението.

                        В с.з. синдикът поддържа становище за неоснователност на възражението.

       Съдът, като взе предвид данните по делото, намира следното:

       Възразилият кредитор е предявил процесното вземане по реда и в срока на чл.688ТЗ. Към същото, като доказателства обосноваващи съществуването и изискуместта му, същият е приложил сключени с длъжника:Договор №61/9.ІХ.2009г. и подписан към същия Анекс №1/11.ІІІ.2010г.;  Договор за №81/11.ІІ.2010г. и Договор №83/29.ІV.2010г.

С цитираните договори се доказват установени между кредитора и длъжника търговски взаимоотношения по търговска продажба, по силата на която длъжникът се е задължил да достави на кредитора опрделени количества тютюн, срещу авансово заплатените му от последния суми.  

По разпореждане на чл.685 и сл.ТЗ,  предявяващия вземанията си кредитор е задължен с представяне на доказателства, установяващи съществуването и изискуемостта им. Целта на предявяването е, вземанията  да бъдат удовлетворени с постъпилите при осребряване имуществото на длъжника средства. От което и по аргумент на чл.608ТЗ се следва, че допустими до предявяване по чл.685 и чл.688ТЗ са вземания  с паричен характер, основани на установени между страните търговски/договорни  взаимоотношения.  

   От приложените към заявлението доказателства не се следва извод за паричен характер на поетите от длъжника към кредитора задължения, а относно твърдяното от последния връщане на авансово платените по договора суми- липсват доказателства за действия, предпоставящи тяхната изискуемост към датата на заявяването им по реда на чл.688 ТЗ.

  Обобщавайки изложеното, съдът намира, че възражението следва да се остави без уважение. Законосъобразно и обосновано синдикът е включил процесните  вземания в списъка с неприети такива, поради липса  на документална обоснованост за техния паричен и изискуем характер. Представеният от синдика списък с приети вземания следва да бъде одобрен без изменения.  

 Доколкото  настоящото производство не предполага състезателност в процеса, то за кредитора, своевременно възразил  срещу неприемане на  вземането му, остава възможността да установи съществуването му по реда на исковото производство по чл.694ТЗ.

 

Водим от горното, на основание  чл.692   ТЗ съдът

 

 О П Р Е Д Е Л И:

 

          ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ възражение вх.№2736/30.VІ.2014, подадено   от кредитор -„КОНСОРЦИО КООПЕРАТИВО ВИРДЖИНИЯ ТРЕЙД”, Перуджа, Италия против списък   с  неприети    от синдика вземания В ЧАСТТА,  касаеща  неприемане на предявеното от него,  в срока на чл.688 ТЗ вземане в размер на 1 492 373, 15лв., включващо 1 346 315,4лв. главница по договори за доставка на тютюн и 146 058,01лв. в обезщетение за   забава. 

             Одобрява списък с     приети     от синдика, допълнително предявени в срока на чл.688ТЗ   вземания на кредитори на „ИСПЕРИХ БТ”АД,ЕИК826039228,гр.Исперих,  приложен към молба   с вх.№2542/17.VІ.2014г.  , който списък, преподписан от съда, съставлява неразделна част от настоящото определение.

             Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

             Определението да се впише в нарочната книга по  чл.634в, ал.1 ТЗ. 

             Определението за одобряване списъка на приетите вземания следва да се впише в търговския  регистър.

 

                                                                                 Съдия: