О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е 

                                        Гр.Разград, 14. 04. 2014г.

 

Разградският окръжен съд в закрито заседание на четиринадесети април през две хиляди и четиринадесета година в състав:

Председател:Анелия Йорданова

    Членове:    Лазар Мичев

                      Валентина Димитрова

като разгледа докладваното от съдия Ан. Йорданова ч.в.т.д.  № 21 по описа за 2014 г. , за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 274 от ГПК.

Постъпила е частна жалба от „Мармарио” ЕООД с. Свещари, общ. Исперих против Определение от 13. 02. 2014 г. по гр. д. №  774/ 13 г. по описа Исперихския районен съд, с което жалбоподателят е осъден да заплати на въззиваемата страна разноските по делото след прекратяването му в размер на 378, 17 лв. Счита, че определението е незаконосъобразно и необосновано и моли да бъде отменено.

Постъпил е писмен отговор на частната жалба от „Индустриални машини” ЕООД гр. Плевен, в който се излагат съображения за неоснователност на частната жалба.

            Жалбата е процесуално допустима, като подадена в срок, а разгледана по същество се явява неоснователна.

Производството по делото е образувано въз основа на искова молба вх. № 4266/ 05. 12. 2013 г. от „Индустриални машини” ЕООД против „Мармарио” ЕООД, в която ищецът твърди, че ответника му дължи сумата 1 954, 28 лв., въз основа на неизпълнение на задължение по търговска сделка и моли последния да бъде осъдена да му заплати дължимата сума. С Разпореждане от 16. 12. 13 г. съдът е разпоредил препис от исковата молба и приложенията да се връчат на ответника. Същите са му връчени на 18. 12. 2013 г. На 09. 01. 2014 г.  е депозиран писмен отговор от ответника, в който заявява, че признава иска по основание и по размер, твърди, че задължението е погасено чрез плащане и е приложил преводно нареждане от 06. 01. 14 г. , че по банков път исковата сума е платена на ищеца. На 22. 01. 14 г. е постъпила писмена молба от ищеца, в която е заявил, че прави отказ от иска на осн. чл. 233 от ГПК, тъй като след предявяване на иска ответникът е погасил задължението си за плащане. Поискал е да му бъдат присъдени разноските по делото. С обжалваното определение съдът е прекратил производството по делото, поради заявения отказ от иска и е уважил претенцията на ищеца да му бъдат заплатени разноските по делото в размер на 378, 17 лв., тъй като ответникът с поведението си е дал повод за завеждане на делото.

Въззивната инстанция приема, че обжалваното определение следва да бъде потвърдено. Ответникът е изпълнил задължението си за плащане на процесната сума, претендирана от ищеца на 06. 01. 14 г. , т. е. след предявяване на иска и след връчване на исковата молба и приложенията към нея – 18. 12. 13 г.  Заплатените от ищеца разноски се присъждат в тежест на ответника и при прекратяване на производството по делото пред първата инстанция, поради отказ от иска, ако ответникът с поведението си е допринесъл за предявяване на иска. Трайна и безпротиворечива е съдебната практика, че в  чл. 78, ал. 4 ГПК е предвидено право на ответника на разноски и при прекратяване на делото. При прекратяване поради недопустимост на иска, както и при оттегляне или отказ от иска, предприети по незаявена и неустановена причина, разноските за производството, в т. ч. и тези на ответника, се възлагат на ищеца. В случаите на отказ от иска, обаче, което процесуално действие е предприето от ищеца поради новонастъпили след предявяването му независещи от него, а от ответника, обстоятелства, погасяващи заявеното за защита спорно право, отговорен за разноските е ответникът. Този извод се налага по аргумент, изведен от чл. 78, ал. 2 ГПК, с оглед на обстоятелството, че и в такъв случай извънпроцесуалното поведение на ответника е поводът за завеждането на делото, необходимостта от съдебна намеса по което отпада с погасяване от него на задължението, предмет на търсената с иска защита. / В този смисъл Определение № 626 от 20.08.2012 г. на ВКС по ч. гр. д. № 275/2010 г., IV г. о., ГК, и др./ С оглед на това, обосновано и законосъобразно районният съд е присъдил на ищеца разноските по делото, поради което жалбата е неоснователна и обжалваното определение следва да бъде потвърдено.

Воден от изложеното, Разградският окръжен съд

 

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И  :

 

ПОТВЪРЖДАВА Определение от 13. 02. 2014 г. по гр. д. №  774/ 13 г. по описа Исперихския районен съд, с което „Мармарио” ЕООД е осъдено да заплати на„Индустриални машини” ЕООД разноските по делото след прекратяването му в размер на 378, 17 лв.

            Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

Председател:   

 

      Членове: 1.              

 

                      2.