ОПРЕДЕЛЕНИЕ №

гр. Разград  04.06.2014 г.

 

 

Разградски окръжен съд  на четвърти юни две хиляди и четиринадесета  година в закрито заседание в състав :

 

                                                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ : ЛАЗАР МИЧЕВ    

                                                                                           

Като разгледа докладваното от съдия МИЧЕВ

т. дело № 25 по описа за 2014 г.

и за да се произнесе взе предвид следното:

         Производството е по чл. 118, ал. 2 от ГПК.

         С вх. № 2312 / 03.06.2014 г. по настоящото дело е постъпил отговор, изпратен по пощата в пощенски плик с пощенско клеймо на изпращача 02.06.2014 г. В отговора си  ответника “ Агора Агра “ ЕООД със седалище и адрес на управление в гр. Варна, ул. “ Подполковник Калитин “ № 19А, ет. 1, ап. 1 вписан в ТР с ЕИК 201225977, представлявано от управителя Н.К.А., прави възражение  за неподсъдност на спора на Разградски окръжен съд, поради това, че не е предявен съобразно разпоредбата на чл.105 от ГПК по правилата на общата местна подсъдност. Към отговора е приложено и предложение за споразумение.

         Възражението е с правно основание в чл. 119, ал. З във вр. с чл. 105 от

ГПК.

         Разградският окръжен съд като обсъди възражението на ответника и представените писмени доказателства, намира следното:

         Възражението е за местна неподсъдност на делото. Направено е от активно легитимираната за това страна - ответника “ Агора Агра “ ЕООД, ЕИК 201225977, с адрес гр. Варна, ул. “ Подполковник Калитин “ № 19А, ет. 1, ап. 1, в подаден в срок писмен отговор от него по повод заведени срещу него искове от “ Биокомпост БГ “ ООД, със седалище и адрес на управление в град Разград, ж.к. “ Освобождение “ № 69, ет. 4, ап. 11, вписан в TP с ЕИК 200877318, представлявано от управителя - С.А.А. в общ размер 57 473.19 лв., от които 54 000.00 лв. - главница съгласно приложени пет три фактури и 3 473.19 лв. – обезщетение за забавено плащане.

         Видно от приложената разписка, управителя на ответника лично е получил съобщение с преписи от исковата молба и приложенията към нея на 22.05.2014 година. В двуседмичния срок за първоначална размяна на книжа, чрез куриерска фирма на 02.06.2014 г. е изпратил писмения си отговор с приложение, който е получен в канцеларията на съда на 03.06.2014 г.

         При това положение възражението е допустимо.

         Разгледано по същество възражението е и основателно.

         Видно от исковата молба - заглавна част, като адрес на ответника е посочен гр. Варна, ул. “ Подполковник Калитин “ № 19А, ет. 1, ап. 1. Този адрес фигурира навсякъде в документите, приложени към исковата молба. След проверка съдът установи, че същият адрес е посочен и в ТР, като седалище и адрес на управление на ответното дружество. Следователно към момента на възникване на висящността на настоящия процес постоянният адрес, респ. адреса на управление на земеделския производител е гр. Варна, което обуславя местната подсъдност. При това положение исковата молба не е подадена в местно компетентния по спора Окръжен съд гр. Варна, съобразно разпоредбите на чл.105 от ГПК, а в местно некомпетентния Окръжен съд гр. Разград и възражението на ответника в този смисъл е основателно и доказано и следва да се уважи.

         С приемането на възражението производството по делото ще следва да се прекрати пред Разградски окръжен съд и на основание чл.118, ал.2 от ГПК да се изпрати на надлежния Варненски окръжен съд.

         По изложените съображения и на основание чл. 118, ал. 2 във вр. с чл. 119, ал. З и чл. 105 от ГПК, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

         ПРЕКРАТЯВА производството по т. дело № 25 / 2014 год. По описа на Разградски окръжен съд.

         ИЗПРАЩА делото по подсъдност на Варненски окръжен съд.

         Определението подлежи на обжалване пред Варненски апелативен съд с частна жалба в едноседмичен срок от връчване на препис от него на страните.      

 

                                                                                     Съдия: