Р Е Ш Е Н И Е  153

Гр. Разград, 05. 12. 2013 г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД в публично заседание на единадесети ноември през две хиляди и тринадесета година в състав:

 

                                             ПРЕДСЕДАТЕЛ: Анелия Йорданова

                                             ЧЛЕНОВЕ:  1. Лазар Мичев

                                        2. Валентина Димитрова

 

при секретаря Д. Г. разгледа докладваното от съдията Анелия Йорданова в.гр.дело № 332 по описа за 2013 г. и за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 258 и сл. ГПК.

С  Решение № 174/ 11. 07. 2013 г. по гр. д. № 1677/ 2011 г. по описа на РС Разград са отхвърлени предявените от С.Т.П. искове против С.А.Й. и Н.Р.Д. с правно основание чл. 29 и чл. 30 от ЗЗД, с които се иска унищожаване на упълномощителна сделка, обективирана с пълномощно с нот. заверка с рег. № 2523 и съдържанието с рег. № 2524 на нотариус Н. Стоянова и унищожаване на договор за покупко-продажба на недвижим имот с нот. акт № 67, т. 3, рег. № 2636, дело № 200/ 27. 04. 11 г. на нотариус Н. Стоянова, като сключен при измама и заплашване, както и алтернативно предявения иск с правно основание чл. 87, ал. 3 от ЗЗД за разваляне на същия договор за покупко-продажба, поради неизпълнение на задължението за заплащане на цената от купувача, като неоснователни и недоказани.

Недоволна от решението е останала С.Т.П. и го обжалва в срок. В жалбата се излагат доводи, че решението е необосновано и незаконосъобразно, тъй като изложените от съда правни изводи противоречат събраните по делото доказателства и на закона.

            Въззиваемата страна Н.Р.Д. е депозирала писмен отговор на жалбата, излагайки становище за нейната неоснователност.

            Въззиваемата страна С.А.Й. е депозирала писмен отговор на въззивната жалба, в който излага становище, че жалбата е основателна. В съдебно заседание поддържа доводите, изложени в писмения отговор.

Разградският окръжен съд, като обсъди изложените доводи и становища на страните и след проверка на обжалвания съдебен акт, констатира следното:

Решението е валидно и допустимо, а жалбата депозирана срещу него, разгледана по същество се явява неоснователна.

Делото е напълно изяснено от фактическа страна и фактическите положения, приети за установени от районния съд се подкрепят от събрания доказателствен материал и са основани на закона. Въззивната инстанция изцяло споделя изложените мотиви към решението на първоинстанционния съд и счита, че не следва да ги преповтаря и препраща към тях на осн. чл. 272 от ГПК.

Няма спор между страните, че жалбоподателката С.Т.П. с нот. заверено пълномощно от 20. 04. 2011 г., рег. № 2523 за удостоверяване на подписа и рег. № 2524 за удостоверяване на съдържанието на нотариус Н. Стоянова, е упълномощила своята дъщеря – въззиваемата С.Й. да я представлява и да се разпорежда със собствения й недвижим имот, представляващ апартамент № **, вх. *, ет. *, бл. **, ж.к. „О.” в гр. Р.. С договор за покупко-продажба, обективиран в нот. акт № 67, т. 3, рег. № 2636, дело № 200 от 27. 04. 2011 г. на нотариус Н. Стоянова, въззиваемата Й. прехвърлила собствеността върху процесния недвижим имот на въззиваемата Н.Д.. Жалбоподателката П. излага доводи, че упълномощителната сделка и договора за покупко- продажба са сключени, поради измама и заплашване, които въззивната инстанция намира за необосновани.

Жалбоподателката П., според изложените от нея твърдения, за да извърши упълномощаването,  била мотивирана от въззиваемата Д., като последната й обещала, че процесния имот няма да бъде продаден, а ще служи за обезпечение, че задължението на съпруга на въззиваемата Й. – И.Й. към куриерска служба „Европът – 2000” АД, ще бъде погасено. В противен случай, ако не упълномощи въззиваемата Й. да се разпорежда с имота, Д. я предупредила, че ще подаде сигнал в полицията и Й. ще бъде задържан и съден за извършено от него престъпление.

Както се приема и в постоянната съдебна практика, при измамата страната съзнава напълно ясно какво е съдържанието на договора, който сключва, но тя действа под влияние на невярната представа, че последиците на така сключения договор няма да настъпят или ще настъпят други последици. Въвеждането в заблуждение, с цел едно лице да бъде мотивирано към сключване на определена сделка, трябва да се отнасят до фактическия състав на сделката, т. е. само неверните представи по предмета и съдържанието на договора са основание за неговото унищожаване по чл. 29 ЗЗД. При упълномощаването законът определя като решаваща за действителността на съгласието спрямо третите лица тази воля, която упълномощителят е заявил в пълномощното. В конкретния случай, от приложените по делото декларации, които се съставят при прехвърляне и учредяване на вещни права върху недвижими имоти на осн. чл. 25, ал. 8 от ЗННД и чл. 264, ал. 1 ДОПК, попълнени и подписани от жалбоподателката, нотариално заверени и съпътстващи упълномощаването, не може да се направи извод, че в последната е било създадено убеждение за настъпване на други правни последици от упълномощаването. Същото се установява и от гласните доказателства. Видно от съдържанието им, не се сочи и не се съдържат данни, от които може да се направи извод, че жалбоподателката е била умишлено въведена в заблуждение, за да подпише упълномощителната сделка. Следва да се вземе предвид, че при изповядване на упълномощителната сделка изрично е извършено нотариално удостоверяване на съдържанието й. За да се извърши такова удостоверяване, се изисква документът да бъде прочетен от нотариуса и упълномощителят да изрази съгласие със съдържанието му. Не са наведени доводи, че нотариусът е допуснал нарушение на законовите изисквания при изповядването на процесната упълномощителна сделка, от което следва, че упълномощителката се е съгласила със съдържанието й.

Другият изтъкнат довод за опорочаване воляизявлението на П. при упълномощаването -обещанието на въззиваемата Д., че чрез упълномощаването, имота ще служи за обезпечение до издължаването на Ивайло Й., не може да бъде прието, че съставлява правно задължение и че чрез него се създава невярна представа у П.. Обратното се установява от показанията на св. Василев, извършил проверка по образуваната прокурорска преписка, а именно, че жалбоподателката е съзнавала, че такова обещание може и да не бъде изпълнено, както и какви са последиците от упълномощаването. Дори и да се приеме, че обещанието, че упълномощителната сделка няма да породи правни последици създава невярна представа, следва да се вземе предвид факта, че такова обещание не е дадено от упълномощената Й., която е разполагала с мандат и е извършила разпоредителната сделка с имота. С оглед на това, съдът приема, че е недоказано твърдението на жалбоподателката, че упълномощителната сделка е сключена при измама по смисъла на чл. 29 от ЗЗД, както и сключения чрез нейния пълномощник – въззиваемата Й. договор за покупко-продажба на процесния имот. Не може да се приеме и че упълномощителната сделка е сключена при заплашване, съгл. чл. 30 от ЗЗД. По смисъла на чл. 30 ЗЗД заплашването води до унищожаемост на договора, само ако е сключен в резултат на непозволени, противоречащи на закона или морала действия на едната страна, които да се предизвикали у другата страх, под въздействието на който тя е подписала договора. Предупреждението на въззиваемата Д. към жалбоподателката, че ще инициира и търси наказателна отговорност от съпруга на въззиваемата Й. не може да се окачестви като заплаха по смисъла на чл. 30 от ЗЗД.

Неоснователен и недоказан е и алтернативно предявения иск с правно основание чл. 87, ал. 3 ЗЗД. Не е оборена доказателствената сила на материализираното в нот. акт № 67, т. 3, рег. № 2636, дело № 200 от 27. 04. 2011 г. на нотариус Н. Стоянова изявление на въззиваемата Й. – пълномощник на жалбоподателката, че продажната цена на имота е платена на нея в качеството й на пълномощник на продавача в брой.

 Предвид изложеното, въззивната инстанция намира, че оплакването за неправилна преценка на събраните по делото доказателства, което според жалбоподателката е довело районния съд до неправилен извод,че исковете са неоснователни, е необосновано, поради което в това отношение не е налице порок на обжалваното решение. Районният съд е извършил много подробно и задълбочено обсъждане и преценка на всички събрани по делото доказателства, въз основа, на което е стигнал до извода, че не са налице предпоставките на чл. 29 ЗЗД и чл. 30 от ЗЗД, както и на чл. 87, ал. 3 ЗЗД.

            Воден от изложеното, Разградският окръжен съд  

 

 

                                          Р Е Ш И :

 

            ПОТВЪРЖДАВА Решение № 174/ 11. 07. 2013 г. по гр. д. № 1677/ 2011 г. по описа на РС Разград.

     Решението подлежи на обжалване с касационна жалба в едномесечен срок от съобщаването му пред Върховния касационен съд.

 

 

 

 

                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ:         

 

 

                                                          ЧЛЕНОВЕ:   1.       

 

 

                                                                                 2.

                                                                                                                   

 

ДГ