Р  Е   Ш  Е  Н  И  Е

 

№…

 

Разград

 
 


26.V. 2015г.

 

Разградски окръжен

 

 
                                                                                  година                  Град                                           

2015

 
                                                 съд                                                                                   

26. V.

 
На                                                                                                                                Година

ЛАЗАР МИЧЕВ

 

закрито

 
В                                  заседание в следния състав:

      РАЯ  ЙОНЧЕВА

      ИРИНА ГАНЕВА

 

 
                                                                             ПРЕДСЕДАТЕЛ:

                                                                                 ЧЛЕНОВЕ:

 

 Като разгледа докладваното от СЪДИЯ ЙОНЧЕВА

  В.гражданско

 
   

2014

 

    №222

 
      

                              дело                                           по описа за                година

   за да се произнесе, съобрази следното:

 

            Производство по реда на чл.24, ал.2, 248, ал.2 и чл.250, ал.2 ГПК.

           Делото е образувано по    молба на И.М.С., подадена чрез проц. представител по пълномощие –адв. П. Х.,   за:

              1/поправка на фактическа грешка, допусната в мотиви на Решение №128/12.ІІ.2015г по в.гр.д. №222/2014  при изписване на изразени в дробно число ид.части – на стр.7,ред 16-ти и поправка  на ОФГ, допусната в диспозитив на решението ОФГ при изписване № на делото на РРС – на стр.7, четвърти абзац.

              2/ изменение на решението в частта за разноски, с присъждане на направени такива пред първоинстанционния съд.

               3/допълване на решението като в диспозитив на същото бъдат посочени притежавани  в собственост от молителя   23/48ид.ч. от процесните имоти.

              Молбата е подадена в срок, от надлежна страна, пред компетентния с разглеждането й по същество съд,  и в този смисъл е допустима.

             В законоустановения и предоставен й за това срок, насрещната по молбата страна е депозирала отговор, с който:

                1/признава допустимост и основателност на ис8кането за поправка на офг в диспозитив на решението при изписване номера на гражданското дело по опис на първоинстанционния РРС; Оспорва допустимост на искането за поправка на офг в мотиви на решението;

                 2/оспорва основателност на искането за изменение на решението в частта му за разноските. Намира присъдените такива за определени от съда в съответствие с уважената част от иска.

                  3/оспорва допустимост и основателност на искането за допълване на решението с посочване на притежавани от молителя 23/48 ид.части от процесните имоти.

             Молбата, субсумираща едновременно искане за поправка на фактическа грешка, изменение на решението  в частта за разноските  и за допълване на постановено в диспозитив с произнасяне относно притежаваните от молителя ид.части от правото на собственост върху процесните имоти, се явява подадена в срок и от страна, легитимираща интерес от подаването й.

              Разгледана по същество на искането за поправка на допуснати  от РОС фактически грешки в диспозитив и мотиви на решението, молбата  е основателна и следва да бъде уважена.

              Молбата за изменение на въззивното решение в частта му за разноските с присъждане на  направените такива в хода на първоинстанционното производство  е допустима, но неоснователна. Съобразявайки диспозитивното начало като основен принцип в гражданското съдопроизводство,  в тази част на решението си, съставът на въззивната инстанция се  е произнесъл в обхвата на сезиращата го с въззивното производство жалба.  В диспозитив на решението си, съответно на направеното с въззивната жалба искане, съставът на въззивната инстанция се е произнесъл за направените   разноски, присъждайки ги в полза на молителя съразмерно на  уважената част от иск  и съответно на представения от него списък за разноски по чл.80ГПК.      

               От материалите по делото се установява, че с подаване на исковата молба, молителят е предявил пред първоинстанционния съд и искане за присъждане на направените пред него съдебни и деловодни разноски, за които в хода на делото е приложил и списък по чл.80ГПК. В диспозитив на първоинстанционното решение липсва произнасяне по така направеното искане, което предпоставя в полза на ищеца правото  да иска изменението му с допълване в този смисъл от компетентния РРС.

              Молбата за допълване на решението е недопустима и следва да бъде оставена без разглеждане. Предмет  на производството по чл.250 ГПК е непълното решение, респ.  пропускът  на решаващия съд  да се произнесе по цялото искане, така както то е   прието за редовно предявено. В тази връзка,  цитираната разпоредба легитимира като допустимо инициирането му от страната, по чието искане съдът не се е произнесъл. В петитум на предявения с молбата основен иск, по който се явява постановено и решението, чието допълване се иска, ищецът е волеизявил по реда на чл.108 ЗС петиторна защита на вещното си право на собственост върху  1/12ид.ч от седемте процесни имота, находящи се съответно в землищата на с.Веселина и с.Радинград. С исканото по реда на чл.250 „допълване” ищецът недопустимо вменява на съда произнасяне по един непредявен иск, целящ установяване на правото му на собственост върху 23/48ид.ч.  от процесните имоти. Производството по чл. 250ГПК , може да бъде надлежно заявено и проведено, когато съдът, чието решение следва да бъде допълнено по посочения процесуално-правен ред, е пропуснал да се произнесе   в диспозитива на съдебния акт. Без съмнение в съдебната практика и теория е становището, че с искане за „допълване”   не може да се замести вече формирана и изразена в съдебния акт воля на съда. Подмяната на вече изразената воля на съда, която би обусловила различен правен резултат, е недопустимо.

              Водим от горното, съдът

Р  Е  Ш  И :

          ДОПУСКА поправка на очевидна фактическа грешка на Решение №128/12.ІІ.2015г по в.гр.д. №222/2014 по описа на РОС като на ред първи от  абзац четвърти в  диспозитив на решението вместопо гр.д.№202/2013 по описа на РРС” ДА СЕ ЧЕТЕ  „ по гр.д.№2028/2013 по описа на РРС”  

              ДОПУСКА поправка на очевидна фактическа грешка на Решение №128/12.ІІ.2015г по в.гр.д. №222/2014 по описа на РОС като в мотиви  на стр.7, на ред 16-ти отгоре надолу  вместо „до размера на 18/ид.ч.” ДА СЕ ЧЕТЕ „1/8 ид.ч.(една осма ид.части)

             ОСТАВЯ БЕЗ уважение молбата на И.М.С. за  изменение на Решение №128/12.ІІ.2015г по в.гр.д. №222/2014 по описа на РОС  в частта за разноски.

                ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ като недопустима молбата на И.М.С. за  допълване  на Решение №128/12.ІІ.2015г по в.гр.д. №222/2014 по описа на РОС с установяване   в негово право на собственост върху   23/48ид.ч. от процесните имоти.

               Решението може да се обжалва пред ВКС в едномесечен срок от съобщаването му на страните.

               Същото да се счита за неразделна част от   Решение №128/12.ІІ.2015г по в.гр.д. №222/2014 по описа на РОС

 

                      ПРЕДСЕДАТЕЛ:                            ЧЛЕНОВЕ:1.                  2.