Р Е Ш Е Н И Е №2

 

Гр.Разград , 21.01.2015г.

 

 

Разградският окръжен съд в открито заседание на дванадесети януари , две хиляди и петнадесета година в състав:

 

Председател: РАЯ ЙОНЧЕВА

      Членове: ЛАЗАР МИЧЕВ

                    ВАЛЕНТИНА ДИМИТРОВА

                    

като разгледа докладваното от съдията В.ДИМИТРОВА  в.ч.гр.№317 по описа за 2014г., за да се произнесе взе предвид следното:

С Определение  №1027 / 19.01.2014 год. ,постановено по настоящото дело РОС е обезсилил Определение № №323/04.11.2014 год. ,постановено по гр.дело №275/2014 год.по описа на КРС , с което съдът е оставил без уважение молбата на Д.Б. за изменение на постановеното по делото Решение №135/21.07.2014 год. в частта му за разноските като недопустимо.Внесъл е делото за разглеждане в открито заседание , като по съображения изложени в същото е приел ,че молбата по чл.248 от ГПК , депозирана от Д.В.Б. *** ,чрез нейния процесуален представител адв.Мариета Димитрова от АК-Разград  за жалба срещу решението на КРС в частта му за разноските.

В съдебно заседание жалбоподателката не се явява и не се представлява  ,депозирала е молба чрез своя пълномощник , с която иска  отмяна на Решението на КРС в частта му за разноските.

Ответната по жалбата страна Н.И.Б. ,чрез своя пълномощник адв.Румяна Петрова заявява становище за неоснователност на жалбата.

Разградски окръжен съд , за да се произнесе съобрази следното: 

 С Решение №135/21.07.2014 год.по гр.дело №275/2014 год. Кубратски РС е отхвърлил предявеният от Д.Б. срещу Н.Б. иск за установяване на извършен спрямо нея от ответника акт на домашно насилие и е постановил отказ да издаде заповед за защита.С решението съдът е присъдил в полза на ответника разноски ,представляващи заплатено адвокатско възнаграждение в размер на 400 лв.,без такива да са били поискани от страната.

В срока за обжалване на решението Д.Б. чрез повереника си е депозирала молба с правно основание чл.248 от ГПК за изменение на постановеното решение в частта му за разноските ,както и въззивна жалба срещу решението.Преди да се произнесе по молбата по чл.248 от ГПК КРС е изпратил въззивната жалба,ведно с делото за произнасяне от РОС.Въззивният съд с Решение №121/06.10.2014 год. по в.гр.дело №241/2014 год. е потвърдил атакуваното решение като правилно и законосъобразно и е върнал делото на районния съд ,като е присъдил разноски на въззиваемият Б. пред тази инстанция ,така както са били поискани.КРС преди произнасяне по молбата по чл.248 от ГПК е постановил разпореждане на 16.10.2014 год. за издаване на изпълнителен лист в полза на Н.Б. за дължимите разноски пред двете инстанции общо в размер на 600 лв.

С обезсиленото от РОС определение е отхвърлил молбата на жалбоподателката за изменение на решението в частта му за разноските по съответни съображения.

Разградският окръжен съд в този си състав намира , че атакуваното решение следва да бъде отменено в частта му за разноските , тъй като такива са били присъдени от първостепенния съд на ответника Н.Б. ,макар и направени ,но непоискани.Присъждайки в негова полза същите ,представляващи  заплатено адвокатско възнаграждение съдът е постановил едно незаконосъобразно решение в частта му за разноските и  същото следва да бъде отменено в същата част.

Предвид изложеното ,Разградският окръжен съд,

 

РЕШИ:

 

 

ОТМЕНЯВА Решение  №135/21.07.2014 год. ,постановено по гр.дело №275/2014 год.по описа на КРС ,В ЧАСТТА МУ с която съдът е осъдил ищцата Д.В.Б. да заплати на ответника Н.И.Б. сумата 400 лв. разноски в производството ,представляващи заплатено от него адвокатско възнаграждение.

Решението  е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

Председател:

 

   

       Членове:1.

 

 

                    2.

 

НР