Р Е Ш Е Н И Е №12

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

гр.Разград , 06.02.2015 год.

 

Разградски окръжен съд

На деветнадесети януари, две хиляди и петнадесета година

В публичното съдебно заседание в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: АНЕЛИЯ ЙОРДАНОВА

             ЧЛЕНОВЕ: ВАЛЕНТИНА ДИМИТРОВА

               ИРИНА ГАНЕВА

 

При секретаря М.Н. , като разгледа докладваното от съдия Валентина Димитрова в.гр.дело №320 по описа на съда за 2014г., за да се произнесе, взе предвид следното:

         Производството е по реда на чл.267 и сл. ГПК.

          Депозирана е въззивна жалба от „Еге Груп”ООД,гр.Шумен,чрез пълномощник адв.Г. Б. от АК-Шумен срещу Решение №281/10.10.2014 год.,постановено по гр.дело №973/2014 г.по описа на РРС ,с което съдът е осъдил дружеството-жалбоподател да заплати на М.И.П. *** сумата 7 000 лв., представляваща .обезщетение за неимуществени вреди,болки и страдания от причинени телесни увреждания от вещ – входна врата на магазин”СВА” в гр.Разград,собственост и намираща се под надзора на дружеството,ведно със законната лихва върху горната сума ,начиная от 25.12.2013 год. до окончателното й заплащане ,както и сумата 2 579 лв. ,представляваща причинени имуществени вреди в резултат на същото непозволено увреждане ,ведно със законната лихва върху нея ,начиная от 25.12.2013 год.до окончателното й заплащане,както и направени деловодни разноски в производството.В жалбата се навеждат доводи за незаконосъобразност и необоснованост на  решението.Прави се искане за неговата отмяна и отхвърляне на предявените искове.

                          Жалбата е процесуално допустима ,като подадена в срок от легитимирана страна в процеса.

                          Отговор на същата в законоустановения срок въззиваемата е подала чрез повереника си адв.М. М. от АК-Разград.В него застъпват становище за неоснователност на жалбата.Иска се решението на РРС да бъде потвърдено.

         С жалбата  и отговора  не са направени доказателствени искания.

          В съдебно заседание дружеството жалбоподател не изпраща представител.Чрез упълномощеният адвокат депозира молба ,в която сочи ,че поддържа изцяло въззивната жалба по изложените в нея съображения.Представя списък на разноските.

          Повереникът на въвзиваемата М.П. заявява ,че поддържа подаденият отговор и заявеното с него становище за неоснователност на жалбата.моли атакуваното решение да бъде потвърдено.Претендира разноски ,за които представя списък.

          За да се произнесе ,Разградският окръжен съд съобрази следното:

  Ищцата М.П. е завела искова молба срещу ответника „ЕГЕ ГРУП" ООД, град Шумен за осъждането му да й заплати две искови суми ,както следва:сумата 7 000 лв.,представляваща обезщетение за   претърпени   неимуществени   вреди-болки   и страдания ,вследствие на получени телесни увреждания,подробно, причинени от вещ - входна врата на магазин „СВА" в град Разград, собственост и намираща се под надзор на ответника; сумата 2 579 лв.,  представляваща обезщетение за претърпени  от нея имуществени вреди в резултат на непозволеното увреждане, причинено от същата вещ,като сумите се претендират ,ведно със законната лихва от датата на увреждането 25.12.2013г. до окончателното им заплащане.

 Ответникът не  е депозирал отговор на исковата молба.В производството пред РС е бил представляван от адвокат ,който е оспорил изцяло предявените искове като неоснователни и недоказани.

От твърденията в исковата молба и събраните по делото доказателства се установява  от фактическа страна следното:

На 25.12.2013г година, около 11.30 часа ищцата отишла да пазарува в Магазин „СВА" находящ се в Разград на съответен адм.адрес. При влизане в магазина била ударена от входните за съшия плъзгащи се врати, при което загубила равновесие и паднал вътре в магазина. Ищцата сочи ,че при падането получила следните травматични увреждания: счупване на шийката на лява бедрена кост, хематом на гърба на дланта на лива ръка, хематом в областта на лява лакътна става с разкъсно-контузна рана на това място. Изпитвала силни болки.Непосредствено след  инцидента е транспортирана от екип на „Бърза помощ в МБАЛ „Св.Иван Рилски" АД град Разград, където била прегледана , направено й било рентгенологично изследване, при което се констатирало счупване на шийката на лявата бедрена кост и последвало приемането й в отделение по ортопедия и травматология.След извършени изследвания и няколкодневна медикаментозна терапия на 30.12.2013г. била оперирана,поради наложирлата се от счупването „частична смяна на тазобедрена става". Тя съответно заплатила стойността на изкуствената става в размер на 2 530.00 лева, за което била издадена Фактура № 1000001780/30.12.2013г. и Фискален бон, с доставчик МБАЛ „Св.Иван Рилски'" АД град Разград.

На 27.12.2013г. била прегледана от съдебен лекар,който издал и  Съдебно-медицинско удостоверение № 91/2013г. ,за което заплатила такса от 15 лева.

В болничното заведение останала до 08.01.2014г. когато била изписана, видно от Епикриза с ИЗ №17954 от Отделение по ортопедия и травматология при МБАЛ „Св.Иван Рилски" АД град Разград.

След операцията на ищцата се наложило да закупи помощни средства - патерица, подмишечна, марка „Мобилукс", за което заплатила  34.00 лева ,видно от Фактура №1000000035/03.01.2014г., издадена от доставчик „Амарникс" ЕООД град София.

За времето от  13.01.2014г. до 20.01.2014г. бил настанена на болнично лечение в Отделение по физикална и рехабилитационна медицина при МБАЛ „Св. Иван Рилски” АД град Разград.

Безспорно е по делото ,че дружеството-ответник стопанисва и управлява Магазин „СВА", находящ се в град Разград.Входната врата  на този  магазин представлява част от система за регулиране достъпа на клиенти до търговския обект, същата е собственост и се експлоатира от  това дружество.

Не се спори също така по делото ,че след като ищцата е била откарана в болницата по разпореждане на управителя на ответника дъщерята и внучката на ищцата ,свидетели по делото са  били допуснати да се запознаят със съдържанието на видеофайловете от деня на инцидента - 25.12.2013г., при което същите са възприели механизма на причиняване на уврежданията.Тези видеофайлове са били изгледани от съда и страните пред първата инстанция ,както и от състава на съда ,участващ в разглеждането на настоящото дело.

Пред РС е назначена и изслушана СМЕ ,неоспорена от страните ,вещото лице по която е установило ,че ищцата е получила следните увреждания:счупване на шийката на лява бедрена кост, последвано от оперативна интервенция – частична смяна на тазобедрена става;хематом в горната част на гърба на дланта на лява ръка и в лява лакътна област;разкъсно-контузна рана на това място.В.л. заключва ,че по своята медико-биологична характеристика счупването на шийката на лявата бедрена кост обуславя трайно затруднение в движението на левия долен крайник, а останалите увреждания са довели до разстройство на здравето, неопасно за живота на пострадалата.

Същото посочва два възможни механизма за получаване на фрактурата на бедрена шийка :падане върху големия въртел на лява бедрена кости или рязка външна ротация на крайника, като счита ,че по- вероятен в случая е  първият от тях.Сочи като оздравителен период  6-12 месеца ,както и ,че на П. е била необходима помощ в ежедневието. Травматичните увреждания са свързани с преживяване на болка и страдание.

По делото е прието и заключение на съдебно – техническа експертиза, неоспорено от страните. По същото са изготвени стоп-кадри от видеозаписите от охранителните камери в процесния магазин.

Гласни доказателства по делото са сочени и от двете страни.И тримата ,водени от ищцата свидетели , В. К. ,нейна дъщеря , М. П. ,нейна внучка и Г. Т. ,без родство ,не са били очевидци на инцидента.Последният от тях сочи ,че през 2012 год. при влизане в същия магазин е бил притиснат от вратата ,но поради своето телосложение не е получил увреждания ,като за станалото е сигнализирал управителя.

Свидетелките К. и П. заявяват , че непосредствено след инцидента са посетили ищцата в болницата, като тя им разказала за станалото.

Свидетелят на ответната страна  Помощник управителя на магазина – св. М. Н. сочи , че е видяла ищцата ,паднала на земята и й помогнала да се изправи. След това отишла в офиса си, като в последствие от колеги научила, че за П. е дошъл екип на бърза помощ.

При така установената фактическа страна, съдът направи следните правни изводи:Предявеният иск се явява основателен и доказан и във двете свои части.Налице са предпоставките за ангажиране отговорността на ответника по следните съображения: За възникване  и ангажиране на  отговорност за вреди, произлезли от вещ , според разпоредбата на чл.50 ЗЗД, трябва да е налице увреждащо действие от вещ , противоправност, вреда и причинна връзка между увреждането и вредата. Тази отговорност е без виновна ,като в този смисъл РОС не споделя изложеното от РС  ,че вината е едно от условията за отговорност по този текст от закона.  Увреждащото действие се състои в нараняването на ищцата М.П. от вратата на магазина ,собственост на дружеството-ответник ,сега жалбоподател.  Противоправността в действията на собственика, респ. неговите служители, се състои в обстоятелството , че вратата в момента на преминаване на ищцата е ударила същата ,вследствие на което П. е паднала на земята и е счупила крака си ,като е получила и останалите по-леки  по степен наранявания.Тази именно врата е мястото от където преминават всички клиенти на магазина и недоброто й отваряне ,посредством фотоклетка създава  предпоставки за нараняване на клиентите.Безспорно е ,че ищцата е наранила предимно лявата си страна и най тежко ляв долен крайник ,което отговаря на твърденията й да е бутната от вратата при влизане именно вляво и тогава да е паднала на земята ,като видно от изготвените стоп кадри тя влиза в магазина именно от тази страна на вратата ,която се затваря в този момент.

Ето защо ,както е приел и РС възражението на ответника за изправност на вратата  по принцип е ирелевантно.

Съдът намира за недоказано и възражението на ответника ,че ищцата е паднала не в резултат от бутането на вратите , а от уплаха ,без същите да са го докоснали,същото се явява голословно и неподкрепено с доказателства.

РС е определил обезщетението за неимуществени вреди по справедливост  ,като е съобразил характера и степента на причиненото увреждане, претърпените силни болки ,преди и след оперативната интервенция ,продължителността на оздравителния процес ,съобразявайки възрастта на ищцата  и обстоятелството ,че дълго време се е нуждаела от чужда помощ.В този смисъл и РОС намира ,че претендираната и присъдена сума в р-р на 7 000 лева е съразмерна за репариране на претърпените неимуществени вреди. Имуществените вреди правилно са присъдени също в пълен размер ,предвид тяхната установеност с писмени доказателства.

По изложените съображения въззивната жалба се явява неоснователна.Атакуваното решение не страда от сочените в нея пороци и следва да бъде потвърдено.

Предвид изхода на спора пред тази инстанция на въззиваемата следва да бъдат присъдени направените разноски в размер на 600 лв. 

Водим от горното, съдът

 

Р Е Ш И :

 

ПОТВЪРЖДАВА Решение № 281 / 10.10.2014г., постановено по гр.д № 973 / 2014г. по описа на РС Разград.

ОСЪЖДА „Еге Груп”ООД,гр.Шумен , ЕИК ** ДА ЗАПЛАТИ на М.И.П. *** сумата 600 лв.разноски в производството пред тази инстанция.

Решението подлежи на касационно обжалване в 1-месечен срок от връчването му през Върховен касационен съд.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                      

 

 

         ЧЛЕНОВЕ: 1.                          

 

 

 

       2.

MH