Р Е Ш Е Н И Е  № 14

Гр. Разград, 04. 02. 2015 г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД в публично заседание на деветнадесети януари през две хиляди и петнадесета година в състав:

                                             ПРЕДСЕДАТЕЛ: Анелия Йорданова

                                             ЧЛЕНОВЕ:  1. Валентина Димитрова

                                        2. Ирина Ганева

при секретаря М. Н. разгледа докладваното от съдията Анелия Йорданова в.гр.дело № 331 по описа за 2014 г. и за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 258 и сл. ГПК.

С Решение № 371/ 17. 10. 2014 г.  по гр. д. № 480/ 2013 г. ИРС е осъдил на осн. чл. 108 от ЗС Г.Б.М. и С.А.А.,*** да отстъпят собствеността и да предадат владението на Б.В.Х. и Д. В. Х. и двамата от с. Д. върху 2/3 ид. ч. от недвижим имот  - нива от 17, 021 дка, находяща се в землището на с. Д., имот № 012009 по плана за земеразделяне и е прекратено производството по делото в частта, относно искането на осн. чл. 537, ал. 2 от ГПК да бъде отменен нот. акт № 137, т. VІІ, рег. № 6359, нот. дело № 724 от 23. 09. 09 г.  на нотариус Р. А., като недопустимо. Ответниците са осъдени да заплатя на ищците разноски по делото в размер на 450 лв.

Недоволни от решението в осъдителната му част са останали Г.Б.М. и С.А.А. и го обжалват в срок, като излагат доводи, че решението е необосновано и незаконосъобразно, тъй като изложените от съда правни изводи не се подкрепят от събраните по делото доказателства и противоречат на закона, като молят решението да бъде отменено в обжалваната част и да бъде постановено друго, с което да бъде отхвърлен предявения иск.

            Постъпила е молба от третите лица – помагачи на ответниците, в която са заявили, че се присъединяват към въззивната жарлба.

Писмен отговор на въззивната жалба не е депозиран от въззиваемите.

            Разградският окръжен съд, като обсъди изложените доводи и становища на страните и след проверка на обжалвания съдебен акт, констатира следното:

Решението е валидно и допустимо, а жалбата депозирана срещу него, разгледана по същество се явява неоснователна.

Делото е напълно изяснено от фактическа страна и фактическите положения, приети за установени от районния съд се подкрепят от събрания доказателствен материал и са основани на закона. Въззивната инстанция изцяло споделя изложените мотиви към решението на първоинстанционния съд и счита, че не следва да ги преповтаря и препраща към тях на осн. чл. 272 от ГПК, като се има предвид и следното:

Безспорно от приложените по делото писмени доказателства се установява, че с Решение № 01ДУХ/ 01. 06. 95 г. на ОСЗГ гр. Исперих е възстановено правото на собственост на наследниците на Р. Ш., /поч. на 24. 10. 1962 г./   върху процесния недвижим имот, представляващ нива от 17, 021 дка, трета категория, м. „Варатар екинлик”, имот № 012009 по плана за земеразделяне на с. Д., общ. Исперих.  Ищците и третите лица – помагачи А.Х., Р.Х., Х.Х. и Ю.Х. са  наследници на общия наследодател Р. /Р./ Н. Ш.,  оставил като законни наследници три дъщери.  Ищците са законни наследници на неговата дъщеря на Е. Р. Р., а третите лица – помагачи на А. Р. Н.. С оглед на това, ищците и третите лица – помагачи притежават по 1/ 3 ид. част по наследство от правото на собственост върху процесния недвижим имот. Третите лица – помагачи с договор за покупко-продажба, обективиран с нот. акт № 3, т. Х, рег. № 9094, дело № 1238/ 2011 г. на нотариус, вписан в НК с № 254 са прехвърлили правото на собственост върху целия имот на ответниците по иска.

За да е основателна една ревандикационна претенция, е необходимо ищецът да докаже, че е собственик на имота-предмет на иска, че същия е във владение на ответника, както и че последния упражнява това владение без правно основание. Третите лица – помагачи притежават само 1/ 3 ид. част от правото на собственост. Ответниците - жалбоподатели, като приобретатели на процесния имот, държат 2/3 ид. част от него без правно основание, тъй като са ги придобили от несобственик.  Последователна е практиката на ВКС, че ако съсобственикът е продал и чужд дял, то по отношение на същия продажбата не е нищожна, а само няма вещноправно действие, защото никой не може да прехвърли повече права, отколкото притежава. Предвид изложеното, предявения иск от ищците - въззиваеми с правно основание чл. 108 от ЗС е основателен и доказан.

Необосновано е изложения от жалбоподателите довод във въззивната жалба, че неправилно районния съд е уважил ревандикационния иск до размера на 2/3 ид. части. Районният съд, постановявайки решението, се е ръководил от установената практика на ВС и ВКС, която приема, че може с ревандикационен иск по чл. 108 ЗС да отстранява напълно от общата вещ владението без правно основание на всяко трето лице /Решение № 1858/31.07.1974 г. по гр. д. № 146/1974 г., ВС, I г. о.); предявяването на иска по чл. 108 ЗС представлява действие на обикновено управление на имота / Решение № 46/12.01.1973 Г. по гр. д. № 2488/1972 г., ВС, I г. о./ и че от това следва, че съсобственикът, притежаващ идеална част от целия имот, може да предяви иск за цялостната му ревандикация, както е прието в Решение № 725/10.06.1992 г. по гр. д. № 1776 от 1991 г., ВС и Решение № 755/20.07.2000 г. по гр. д. № 2043/1999 г. на ВКС, IV г. о./. Изложеното възражение, че въззиваемите разполагат с 1/ 3 ид. част от правото на собственост по наследство от Р. Ш. върху два имота и липсва разпореждане с другия имот в размер на 21, 981 дка е неотносимо към спора.  В случая не е налице хипотезата на чл. 76 от ЗН, на която явно се позовават жалбоподателите –  производство за делба на наследство, а иск за ревандикация по отношение на единия от имотите, придобит по наследство от въззиваемите, който е отделен обект на правото на собственост.

Предвид изложеното, въззивната инстанция намира, че оплакването за неправилна преценка на събраните по делото доказателства, което според жалбоподателите е довело районния съд до неправилен извод,че предявения иск е основателен, е необосновано, поради което в това отношение не е налице порок на обжалваното решение. Районният съд е извършил подробно обсъждане и преценка на всички събрани по делото доказателства, въз основа, на което е стигнал до законосъобразни правни изводи. С оглед на това, решението на районния съд,  като обосновано и законосъобразно, следва да бъде потвърдено.

            Воден от изложеното, Разградският окръжен съд на осн. чл. 272 ГПК

 

                                          Р Е Ш И :

 

            ПОТВЪРЖДАВА Решение371/ 17. 10. 2014 г.  по гр. д. № 480/ 2013 г. по описа на Исперихския районен съд.

            Решението е постановено с участието на трети лица – помагачи на ответниците А.Х.Х., Р.Х.Х., Х.Х.Х. и Ю.Х.Х..

            Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

             

                                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ:     

                    

 

                                                                   ЧЛЕНОВЕ:   1.      

 

 

        

                                                                                         2.

MH