РЕШЕНИЕ № 36

Гр. Разград  20.03.2015 г.

 

 

В ИМEТО НА НАРОДА

 

Разградски окръжен съд на девети март две хиляди и петнадесета година в публично заседание в състав:

 

                                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЛАЗАР МИЧЕВ

                                                                  ЧЛЕНОВЕ:  ВАЛЕНТИНА ДИМИТРОВА

                                                                                        ИРИНА ГАНЕВА                                                                          

                                                                                                 

Секретар: Д.Г.                                                                                        

Като разгледа докладваното от съдия МИЧЕВ

в. гр.  дело № 15 по описа за 2015 г.

и за да се произнесе взе предвид следното:

         Производството е по реда чл. 258 и сл. от ГПК.

         С Решение № 418 / 03.12.2014 г., постановено по гр. дело № 1633 / 2014 г. РС – Разград отхвърлил молбата на С.К.И. за промяна на фамилното й име  от И. на К..

         Недоволна С.К.И. обжалва решението, чрез адв. Деяна Цанкова, като неправилно и незаконосъобразно. Членовете на семейството й били с фамилното име К., след постановени съдебни решения. Разликата във фамилните имена й създава затруднения. В заключение отправя молба за отмяна на решението и за  постановяване на друго, с което да бъде уважена претенцията й.

         Ответната по жалбата страна Община Разград и заинтересованата страна ОП – Разград не депозират отговори на въззивната жалба.

         Жалбоподателят, редовно призован, не се явява в съдебно заседание и не се представлява. Процесуалният му представител депозира писмена молба, в която сочи, че поради служебен ангажимент не може да се яви. Желае да се даде ход в нейно отсъствие, подържа жалбата на същите основания и със същите искания, няма доказателствени искания.

         Община Разград не се представлява в съдебно заседание, при редовност в призоваването.

         Представителя на ОП – Разград намира жалбата за основателна и предлага на съда да отмени решението и да уважи молбата.

         Разградският окръжен съд, обсъди изложените доводи и становища на страните и след проверка на решенето , констатира следното:

         Обжалваното решение на районния съд е валидно и допустимо, а жалбата депозирана срещу него е неоснователна.

         Делото е напълно изяснено от фактическа страна и фактическите положения, приети за установени от районния съд, се подкрепят от събрания доказателствен материал и са основани на закона. Въззивната инстанция изцяло споделя изложените мотиви към решението на първоинстанционния съд и счита, че не следва да ги преповтаря и препраща към тях на основание чл. 272 от ГПК.

         За да отхвърли молбата на въззивника относно промяната на фамилното му име от И. на К., първоинстанционният съд, след обсъждане на събраните по делото доказателства, приел, че не са налице законовите предпоставки за това – имената не са налице основания за промяна, независимо и въпреки наличието на неудобство на лицето, породено от носените от него различни имена в две държави. Съдът отчел, че никой от членовете на семейството на молителя, никога не е носил такова фамилно име, изключвайки промяната по съдебен ред  на фамилното име на родителите и сестрата на молителя през 2014 г.

         Настоящата инстанция не споделя горните изводи на първоинстанционния съд.

 Законът за гражданската регистрация не дава конкретен отговор на въпроса кои точно обстоятелства се определят като важни, поради което те трябва да се преценяват в контекста на всеки отделен случай. Въззивната инстанция приема, че предвид основните принципи на гражданското право и обществения морал, важни по смисъла на чл. 19, ал. 1 от ЗГР са такива лични и обществени обстоятелства, които правят носенето на името лично и обществено неудобно или неподходящо. Лично и обществено значимите обстоятелства в случая са, че молителката се е родила и живее заедно с цялото си семейство в Р Турция, където цялото й семейства се водят с фамилното име К.. В същото време тя има и българско гражданство, където е записана с фамилното име И.. По делото не спорно, че с влезли в сила съдебни решения, през 2014 г. е допусната промяна във фамилното име на бащата и сестрата на молителката.  Поради горните обстоятелства съдът приема, че  субективно желание на дадено лице да носи определено фамилно име, с което са известни други членове на семейството на молителката, следва да се квалифицира като "важно обстоятелство" по смисъла на чл. 19, ал. 1 от ЗГР.

Предвид горното обжалваното решение следва да бъде отменено, като вместо него бъде постановено друго, с което бъде уважена молбата, с допускане промяна във фамилното име на молителката от И. на К..

 Воден от горното, Разградският окръжен съд

 

РЕШИ:

 

 ОТМЕНЯ Решение № 418 / 03.12.2014 г., постановено по гр. дело № 1633 / 2014 г., с което РС – Разград отказал да допусне промяна на имената на молителката  от от И. на К. и вместо това ПОСТАНОВЯВА:

 ДОПУСКА, на основание чл. 19, ал. 1 от ЗГР, промяна на фамилното име на С.К.И., ЕГН **********, с адрес в Р България - **********************, от И. на К., като след допуснатата промяна имената й са С.К. К..

         Решението може да се обжалва пред Върховен касационен съд на Р България в едномесечен срок от съобщаването му на страните.

 След влизане в сила на решението, препис от него да се изпрати служебно на общинските администрации в гр. Разград за отразяване в регистрите, актовете за гражданско състояние и регистъра на населението. 

 

 

    Председател:                               Членове: 1.                               2.