РЕШЕНИЕ №58

В ИМЕТО НА НАРОДА

гр.Разград , 27.05.2015 год.

 

Разградският окръжен съд в откритото заседание на двадесет и седми април през две хиляди и петнадесета година в състав:

 

                                        Председател: АНЕЛИЯ ЙОРДАНОВА

                                             Членове: РАЯ ЙОНЧЕВА

                                                           ВАЛЕНТИНА ДИМИТРОВА

 

При секретаря Д.Г., като разгледа  докладваното от съдията В.ДИМИТРОВА в.гр.дело №100 по описа за 2015 год. и за да се произнесе взе предвид следното:

          Депозирана е въззивна жалба от Община гр.Разград ,представлявана от Кмета Денчо Бояджиев против Решение №82/13.03.2015 год.,постановено по гр.дело №51/2015 год. по описана  РРС , с което съдът е осъдил жалбоподателя да заплати на ищцата Д.В.Т. сумата  2000 лв.,представляваща обезщетение за причинени й неимуществени вреди от вещ / необезопасен тротоар/ ,чийто собственик е общината  ,ведно със законната лихва върху нея , начиная от датата на увреждането 08.12.2014 год. до окончателното й заплащане ,както и сторени разноски в производството в размер на 275 лв.

По отношение на решението се навеждат се доводи за неправилност  и  незаконосъобразност и постановяването му в противоречие с материалния закон..Иска се отмяна неговата и постановяване на друго по същество на спора,с което предявения иск да бъде отхвърлен , ведно със всички законови последици.

С жалбата   не  се правят се доказателствени искания.

Ищеца  в първоинстанционното производство Д. Т. ,чрез пърномощник адв.К.Монев от АК-Варна  е депозирал писмен отговор на въззивната жалба ,с който счита жалбата за неоснователна.Не прави доказателстевни искания.

          В съдебно заседание жалбоподателят ,чрез процесуален представител поддържа подадената въззивна жалба.Моли за отмяна на решението и отхвърлянето на ишщцовата претенция.Претендира разноски.

                           Ответницата по жалбата се явява лично и чрез повереника си заявява становище за неоснователност на жалбата.Моли решението на РС да бъде потвърдено.

          Ищцата Д.В.Т. *** е предявила иск за осъждането на община Разград да й заплати искова сума в размер на 2 000 лв. ,представляваща обезщетение за причинени й неимуществени вреди- болки и страдания ,получени в резултат на травма от спъване в отрязано дърво на тротоар ,на улица „Иван Асен” в гр.Разград. В исковата молба ищцата е посочила ,че претендира обезщетението ,предвид твърдяно от нея бездействие от страна на ответника Община Разград по предприемане необходимите действия и мероприятия по укрепване и поддържане изправността и обезопасяването на процесният тротоар ,като в исковата молба същата не е посочила какви именно действия са били дължими от ответника и от кои негови длъжности лица на които да е възложено укрепването и поддържането на тротоарите в града.

Ответникът Община Разград депозира отговор на исковата молба , в който застъпва становище за неоснователност и недоказаност на предявеният иск. Сочи, че инцидента не е в следствие на лошата поддръжка на тротоара, а е пряка последица от занижената бдителност и съобразителност на ищеца. При условие на евентуалност прави възражение за наличие на съпричиняване по чл. 51 ЗЗД, както и възразява срещу размера на иска. В съдебно заседание, чрез процесуалния си представител главен юрисконсулт К. П. оспорва исковата претенция и излага допълнителни съображения.

          Разградски РС , изготвяйки доклада по делото и постановявайки атакуваното решение е приел ,че предявеният пред него иск е такъв за причинена вреда от вещ /тротоар/ и в диспозитива на атакуваното решение и мотивите към същото е приел ,че вредата е настъпила именно от тази вещ.

РОС , в този си състав ,предвид изложеното по-горе намира ,че първостепенният съд се е произнесъл по непредявен иск ,поради което са налице предпоставките на чл.270 , ал.3 , пр.3 от ГПК за обезсилване на постановеното по делото решение и връщане на същото за ново разглеждане от Разградски районен съд за произнасяне по предявеният иск , като   исковата молба бъде оставена без движение  за да   се определи правилно вида на търсената защита .

          Воден от горното ,Разградският окръжен съд,

 

                                                       РЕШИ :

                          

        ОБЕЗСИЛВА Решение №82/13.03.2015 год. ,постановено по гр.дело №51/2011 год. по описа на Разградски районен съд.

         ВРЪЩА  делото на Разградски районен съд за произнасяне по предявеният иск.

        Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

                          

                           ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                   ЧЛЕНОВЕ:1.                           2.

 

ДГ