РЕШЕНИЕ  №64

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

        04.06.2015 г.

Година 2015

Град Разград

Разградски окръжен съд

На осемнадесети  май

2015 г.

В публичното съдебно заседание в следния състав:   

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Анелия Йорданова

                                       ЧЛЕНОВЕ:  Валентина Димитрова

                                                         Ирина Ганева

 

 При секретаря Н. Р. и участието на Прокурора С. Османов , като разгледа докладваното от съдия В.Димитрова в.гр.дело №110 по описа за 2015 г., за да се произнесе взе предвид следното:

         Депозирана е въззивна жалба от С.Р.Ш. и М. С. Ш. *** , действащи като родители и законни представители на малолетната си дъщеря  Е. С.Р. , подадена чрез повереника им адв.Н.Х. *** против Решение №64/26.02.2015 год.,постановено по гр.дело №5/2015 год. по описана  РРС ,с което съдът е отхвърлил молбата на жалбоподателите да допусне промяна на фамилното име на детето от Р. на Ш..

По отношение на решението се навеждат се доводи за неправилност  и  незаконосъобразност и необоснованост на решението.Сочи се в същата ,че вече е допусната промяна на фамилното име на другото тяхно дете с Решение №67/12.03.2015 г. по гр.дело №6/2015 год.по описа на РРС.Иска се отмяна на решението и постановяване на друго по същество на спора,с което предявения иск да бъде уважен ведно със всички законови последици.

С жалбата    не се правят се доказателствени искания.

Ответника в първоинстанционното производство не е депозирал писмен отговор на въззивната жалба.

В съдебно заседание страните не се явяват и не се представляват.

Участващия в делото прокурор заключава ,че жалбата е основателна,а постановеното от РС решение необосновано ,поради което същото следва да бъде отменено и вместо него постановено друго , с което предявеният иск да бъде уважен.

Като съобрази доводите и становищата на страните,с оглед на събраните пред първата  инстанция доказателства,Разградският окръжен съд намери за установено следното:

Производството е с правно основание чл.19 от ЗГР.

Молителите съпрузи С.Р.Ш. и М.С.Ш. *** , действащи като родители и законни представители на малолетната си дъщеря  Е. С.Р. молят съда  да допусне промяна на фамилното име на детето от Р. на Ш. ,предвид на това ,че те двамата родители носят това фамилно име ,със същото детето ,както и те  са известни в обществото.

Безспорно е по делото ,че пред Разградски РС е било образувано и гр.дело №6/2015 год. по подадена молба от за промяна на фамилното име на другото им дете С. С.Р. ,вече пълнолетна по което дело съдът е постановил влязло вече в сила Решение №67/12.03.2015 год. ,с което молбата е била уважена.

Пред РС ответната по жалбата страна с отговора на исковата молба е заявила становище за основателност на депозираната молба.Бил е  разпитан един  свидетел , без родствени връзки с  молителите ,който е заявил ,че те са известни сред познатите си с фамилното име Ш. ,с което фамилно име той знае и техните деца ,съответно пълнолетната С. и малолетната Е. За носеното от съпрузите фамилно име са представени и писмени доказателства. РС правилно е установил фактите по делото и  въззивната инстанция не намира за необходимо да ги преповтаря.

Въз основа на така изложеното от фактическа страна ,съдът направи следните правни изводи:Депозираната молба е допустима и основателна и следва да бъде уважена.РОС намира ,че в случая са безспорно налице важни обстоятелства ,които налагат да бъде допусната исканата от молителите промяна на фамилното  име на малолетното им дете Е. , предвид на това ,че те майката и бащата , както и сестрата на момичето С. носят същото фамилно име Шакирови и обществено приемливо е всички от това семейство да носят тази фамилия .

Ето защо атакуваното решение на РРС се явява необосновано.То  следва да бъде отменено и вместо него постановено друго,с което исканата промяна да бъде допусната:

  Воден от изложеното ,Разградският окръжен съд,

 

                            Р   Е   Ш   И   :

 

ОТМЕНЯВА Решение  №64 / 26.02.2015 год. ,постановено по гр.дело №5 /2015 год. по описа на Разградски районен съд  И ВМЕСТО НЕГО ПОСТАНОВЯВА:

ДОПУСКА ПРОМЯНА на  ФАМИЛНОТО ИМЕ  на  Е. С. *** , ЕГН-********** от Р.  на  Ш..

         Решението подлежи на обжалване в   едномесечен срок от връчването му на страните пред ВКС.

         След влизането му в сила препис от същото да се изпрати на длъжностното лице по гражданско състояние при Община Разград за вписване на промяната.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                       ЧЛЕНОВЕ: 1.                    2. 

 

НР